Cookie- och Sekretesspolicy


Packa in skorstenen

Om skorstensstocken är oisolerad på en kallvind ökar risken för sotgenomslag och därmed för en skorstensbrand. Se här hur isoleraren löser problemet.


Isoleringen vi använder är en speciell 100 mm Rockwool aluminiummatta, som består av stenull klädd med aluminiumfolie och ett nät av ståltråd. Den används typiskt vid högtemperatursisolering till pannor, ugnar och skorstenar.

Isoleringen är ganska tung och svårhanterlig, så jobbet blir lättare om man är två om det.Först ska vi tillpassa isoleringsmattan så att den stämmer med den lutande skorstenen. Därför klipps stålnät upp med en plåtsax eller en avbitare, varpå man skär till mattan med en isoleringskniv.

När mattan är tillskuren i underkant görs den fast med hjälp av ståltråd som fästs runt en spik. Det är viktigt att mattan sluter tätt kring skorstensstocken.
Sotaren behöver ha tillgång till rensningsluckan, så här skär isoleraren ut för den.

Det kan vara en fördel att mäta upp för tillpassningen av nästa rulle innan man sätter upp den. Det är lättare att skära till mattan när den ligger på golvet. Ett par spikar slås i, som ståltråden kan göras fast i, varefter den andra mattan läggs på skorstensstocken.

Återigen skär isoleraren till för rensningsluckan, så först mäter han ut hur långt upp den räcker innan stålnätet klipps av och mattan skärs till. På grund av utluftningskanalen var det inte möjligt att låta isoleringsmattan löpa hela vägen runt skorstensstocken. Därför isoleras den på två sidor.

Se bara till att de två våderna isolering ligger kloss an varandra. Har du en bit isoleringsmatta över kan du lätt tillverka en liten bit som passar framför inspektionsluckan. Då är den både isolerad och lättåtkomlig. Den här isoleringen ger en betydligt mindre värmekostnad och förebygger sotgenomslag.

Relaterade artiklar

 • Kontrollera lambdavärdet

  12/07 VIDEO: Isolering handlar oftast om att ju tjockare material, desto bättre isolerat är det. I verkligheten mäts isoleringsförmåga med det så kallade lambdavärdet, som anges i W/kvadratmeter.

 • Invändig tilläggsisolering

  12/07 VIDEO: Den här väggen ska isoleras inifrån. Isoleraren ska visa hur man får bästa möjliga isolering.När du isolerar inomhus är det bra att ta på sig både en heltäckande engångsoverall och andningsskydd, samt se till att ...

 • Isolera mellanbjälklag

  12/07 VIDEO: Isolerar du golvet och bjälklaget upp till kallvinden minskar du värmeförbrukningen markant.I äldre hus som det här består vindsgolvet ofta av grova brädor. Under dem finns ett tomt utrymme ner till innertaket i rummet ...

 • Skalmursisolering

  12/07 VIDEO: Om ditt hus inte är skalmursisolerat är det bara att sätta igång. Här finns mycket pengar att spara. Förutsättningen är självklart att väggarna består av skalmurar.

 • Isolera med pappersull

  12/07 VIDEO: Papper, eller pappersull som det kallas, är ett alternativ till de mer traditionella mineralullsprodukterna.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss