Cookie- och Sekretesspolicy


Enkla insatsfönster

Fönster med enkelglas isolerar dåligt, därför kommer mycket värme att strömma ut den vägen. I stället för att byta hela fönstret kan du montera insatsfönster och samtidigt bibehålla fönstrens utseende.


Börja med att ta ut det gamla fönstret. Då är det betydligt lättare att arbeta med.Befintliga haspar och hakar plockas bort så att det blir plats till ett insatsfönster.

Använd en hovtång och en spackel som mellanlägg, då slipper du märken i träet.Glaset har vi beställt från en glasmästare i ett mått som går in omkring 1 cm hela vägen runt fönstret. En gummilist monteras runt glasets kant. Det ska bara tryckas på plats.

Lägger man listen på ett varmt element i en halvtimme innan man sätter den på plats blir den mjuk och är lätt att arbeta med.Vid hörnen markerar isoleraren var listen ska bockas.

Sedan skär han ett 90 graders snitt vid markeringen med in hobbykniv. Då är det enklare att få listen runt hörnet.Isoleraren fortsätter hela vägen runt till dess början och slutet av listen ska fogas samman.

Här skärs ändarna bara till i 45 graders vinkel, så att de blir lättare att foga samman.Glaset läggs på fönstret, precis i mitten. Isoleraren använder små hållare av plast med tillhörande skruvar för att göra fast insatsfönstret. Två hållare monteras i överkant, två i underkant och två i mitten.

När alla hållare sitter på plats är insatsfönstret väl fästat oh fönstret kan hängas tillbaka.Nu ska nya haspar och hakar monteras. De tar mindre plats än de gamla och därför kan isoleraren använda de befintliga hålen för att skruva fast dem.

Det ska sitta två hakar på var sida. En i överkant och en i underkant.I mitten på motsatt sida ska det sitta en stormhasp. Den monteras på samma sätt som övriga hakar.Vid varje fönsterhake ska det monteras ett fäste, en så kallad stjärthake på fackspråk.

Isoleraren tar bort det gamla beslaget med en hovtång och en metallspackel. Sedan stänger han fönstret och håller upp fönsterhaken mot fönsterkarmen så att han ser var den nya stjärthaken ska sitta.

Isoleraren förborrar med en liten 4 mm borr och knackar sedan i stjärthaken försiktigt. Här kan man antingen använda en plastklubba eller sätta lite makeringstejp emellan, så att man inte skadar färgen på haken.

Själva insatsfönstret är nu monterat, men för att göra hela fönstret, inklusive karmen, bättre isolerad monterar hantverkaren också isoleringslister längs karmen. Listerna är lätta att montera. Man bara mäter ut, klipper till dem och monterar dem med ett par små spikar.

Var noga med att stänga till fönstret när du monterar listerna, så att du är säker på att de ligger helt an mot fönsterbågen. Med hjälp av ett insatsfönster och ett par ister har du effektivt satt stopp för en stor energiförlust.

Relaterade artiklar

 • Kontrollera lambdavärdet

  12/07 VIDEO: Isolering handlar oftast om att ju tjockare material, desto bättre isolerat är det. I verkligheten mäts isoleringsförmåga med det så kallade lambdavärdet, som anges i W/kvadratmeter.

 • Invändig tilläggsisolering

  12/07 VIDEO: Den här väggen ska isoleras inifrån. Isoleraren ska visa hur man får bästa möjliga isolering.När du isolerar inomhus är det bra att ta på sig både en heltäckande engångsoverall och andningsskydd, samt se till att ...

 • Isolera mellanbjälklag

  12/07 VIDEO: Isolerar du golvet och bjälklaget upp till kallvinden minskar du värmeförbrukningen markant.I äldre hus som det här består vindsgolvet ofta av grova brädor. Under dem finns ett tomt utrymme ner till innertaket i rummet ...

 • Skalmursisolering

  12/07 VIDEO: Om ditt hus inte är skalmursisolerat är det bara att sätta igång. Här finns mycket pengar att spara. Förutsättningen är självklart att väggarna består av skalmurar.

 • Isolera med pappersull

  12/07 VIDEO: Papper, eller pappersull som det kallas, är ett alternativ till de mer traditionella mineralullsprodukterna.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss