Cookie- och Sekretesspolicy


Effektiv isolering

Om du är noggrann när du skär isoleringsskivorna och sedan lägger dem på rätt sätt, så sänker du dina uppvärmningskostnader rejält. Och skyddar du isoleringen med vindtät papp förbättrar du isoleringens effekt med upp till 10 procent när det blåser ute. Här visar vi hur du utnyttjar isoleringen på bästa sätt.

GÖR SÅ HÄR:
1. Om du lägger dina skivor på ett stadigt underlag blir det lättare att skära dem och få raka kanter. Mät noga och använd isoleringskniv när du skär.
2. När du isolerar ett vindsbjälklag är det ofta nödvändigt att skära av de yttre skivorna snett för att de ska passa mot taket. Gör en mall, så blir det lättare att hålla rätt vinkel.
3. Oavsett om du isolerar vågrätt eller lodrätt, så bör du lägga isoleringen så att skarvarna förskjuts. Ju färre skarvar, desto mindre är risken för att du skapar köldbryggor.
4. På vinden ska isoleringen läggas tätt intill bjälkar och takstolar. Även små springor resulterar i värmeförlust. Isoleringen får aldrig pressas på plats. Materialet isolerar bäst när det är luftigt.


TIPS: ISOLERING AV BOTTENPLATTA

Bottenplattor gjuts i dag ovanpå isolering av cellplast eller hård mineralull för att markkylan inte ska ledas upp i plattan och värmen inte försvinna ner i marken. Skivor av cellplast eller mineralull läggs alltid i flera skikt med förskjutna skarvar. Utan förskjutning försvinner en del av värmen ner i marken. Cellplastisolering sågas till medan den hårda mineralullen skärs med isoleringskniv.ISOLERA MED RULLAR SOM INTE KLIAR

Om du använder isolering på rulle slipper du en hel del skarvning och minskar risken för värmeförluster genom köldbryggor. Numera finns det också isolering som inte kliar (Knauf Ecoblanket). Den kan du rulla ut utan att använda handskar. Men arbetet dammar en del så du måste använda ansiktsmask när du isolerar.

LÄS MER HÄR:Vindpapp förbättrar isoleringen med 10 procent

Relaterade artiklar

 • Kontrollera lambdavärdet

  12/07 VIDEO: Isolering handlar oftast om att ju tjockare material, desto bättre isolerat är det. I verkligheten mäts isoleringsförmåga med det så kallade lambdavärdet, som anges i W/kvadratmeter.

 • Invändig tilläggsisolering

  12/07 VIDEO: Den här väggen ska isoleras inifrån. Isoleraren ska visa hur man får bästa möjliga isolering.När du isolerar inomhus är det bra att ta på sig både en heltäckande engångsoverall och andningsskydd, samt se till att ...

 • Isolera mellanbjälklag

  12/07 VIDEO: Isolerar du golvet och bjälklaget upp till kallvinden minskar du värmeförbrukningen markant.I äldre hus som det här består vindsgolvet ofta av grova brädor. Under dem finns ett tomt utrymme ner till innertaket i rummet ...

 • Skalmursisolering

  12/07 VIDEO: Om ditt hus inte är skalmursisolerat är det bara att sätta igång. Här finns mycket pengar att spara. Förutsättningen är självklart att väggarna består av skalmurar.

 • Isolera med pappersull

  12/07 VIDEO: Papper, eller pappersull som det kallas, är ett alternativ till de mer traditionella mineralullsprodukterna.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss