Cookie- och Sekretesspolicy


Välj rätt isolering

Ser det ut så här på din vind? Isoleringen är gammal och nertrampad, och på den ligger diverse obrukbara saker? Då gör den ingen nytta och det är dags att göra något. Här går vi igenom möjligheterna.

Det är rena mardrömmen att som nybliven villaägare få sin första värmeräkning samtidigt som man ser över isoleringen och möts av en syn som den på fotot.

Där ligger det som en gång var 100 mm tjock mineralull spridd mellan bjälkarna, nertrampad, full av hål och nertyngd av diverse obrukbara saker som borde köras till tippen.

Upplevelsen kan vara chockerande, men å andra sidan är man hädanefter säker på var värmen försvinner. Vad ska man göra åt det?

Det jobb man nu har framför sig kan verka oöverskådligt: först ska hela vinden röjas, och man måste nästan ha rymddräkt på sig för att klara det. Man spiller och skräpar ner enormt. Avfallet ska till avfallshantering, och sedan ska man köpa och transportera stora balar isoleringsmaterial. Därefter ska man lägga ner tid på att läsa anvisningar om hur isoleringen ska fördelas och till sist ska isoleringen läggas – vilket kräver åtskilliga helger.

Så tycks många tänka eftersom det finns massvis av oisolerade eller dåligt isolerade vindar – till stor skada för husägarens ekonomi, miljön och samhällsekonomin. Skulle husägaren ta sig i kragen och sätta igång med jobbet, är det risk att det inte utförs ordentligt och sannolikheten är stor för att det används för lite isoleringsmaterial.

Vi går här igenom de vanligaste isoleringsmaterialen så att du lättare kan välja och göra rätt, när du isolerar din villa.

Relaterade artiklar

 • Tilläggsisolering: Papper – ett bra val

  Tilläggsisolering: Papper – ett bra val

  03/11 Du kan spara mycket pengar när du tilläggsisolerar bostaden. Inget material ger lika stora fördelar som cellulosaisolering. Häng med och se hur lätt det är att själv isolera ett bjälklag med granulat. Och det kan göras utan ...

  Svårighet 1/4
 • Hur håller jag fast isoleringen?

  Hur håller jag fast isoleringen?

  13/01 Jag ska efterisolera ett tak. Hur kan jag klämma fast minerallulsskivorna mellan bjälkarna tills glespanel och ångspärr sätts upp?

 • Ångspärren: Folien får det tätt

  Ångspärren: Folien får det tätt

  03/11 En ångspärr ska vara fullständigt tät för att kunna hålla kvar den varma och fuktiga rumsluften i bostaden. För slipper den ut i isoleringen kan fukten bilda vattendroppar som kan orsaka fuktskador, röta eller svamp. Se här ...

 • Rörisolering: Snabba pengar

  Rörisolering: Snabba pengar

  03/11 Det är tämligen enkelt att isolera värmerör och effekten är mycket stor. Genast sjunker bostadens energiförbrukning och det innebär lägre kostnad för uppvärmningen.

  Svårighet 2/4
 • Testa dina kunskaper om energiteknik

  Testa dina kunskaper om energiteknik

  10/03 Alltfler tak med solceller pryder landskapet och vindkraftverksparker växer upp som svampar ur marken. Vi vet alla att miljön gagnas av modern energiteknik, men för de fastighetsägare som använder tekniken finns det också ...

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Välj rätt isolering
 • Välj rätt isolering
 • Välj rätt isolering
 • Välj rätt isolering

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss