Cookie- och Sekretesspolicy


Vindisolering

Vindarna i äldre hus är sällan särskilt välisolerade. Du kan spara mycket pengar genom att tilläggsisolera.Det finns flera tekniker att välja mellan. Här visar hantverkaren hur du tilläggsisolerar med skivor av stenull.


Isoleraren börjar med att kontrollera om isoleringen går hela vägen ut till taket. Här ligger det redan isoleringsgranulat, i annat fall hade man fått isolera även här. Nu kan vi börja lägga själva isoleringen.

Vi använder 100 mm tjocka skivor, men eftersom vi ska ha 200 mm isolering lägger vi två lager. Isoleraren lägger an skivan vid taket och skär längs kanten så att skivan fasas av i ungefär samma vinkel som taket. Sedan lägger man bara skivan på plats.

Det ska finnas omkring 5 cm utrymme mellan skivan och taket så att luft kan cirkulera. Nästa skiva läggs vid sidan av den första och här får vi skära ut för en takbjälke. Hantverkaren är mycket noga med att skära till skivan exakt, så att den ligger het an bjälken.

Minsta glipa kan skapa en köldbrygga.I nästa lager lägger hantverkaren skivorna i andra ledde, så att kortsidornas fogar lappar över varandra. Återigen skär vi till både för takbjälken och för att lämna ett avstånd till taket.

Nu är det bara att fortsätta på samma sätt till dess hela golvet är isolerat. Det här är ett enkelt och billigt sätt att isolera vinden, om du inte använder den på annat sätt. Och utgifterna för materialet tjänar du snabbt in på energibesparingen.

Relaterade artiklar

 • Hur håller jag fast isoleringen?

  Hur håller jag fast isoleringen?

  13/01 Jag ska efterisolera ett tak. Hur kan jag klämma fast minerallulsskivorna mellan bjälkarna tills glespanel och ångspärr sätts upp?

 • Tilläggsisolering: Papper – ett bra val

  Tilläggsisolering: Papper – ett bra val

  03/11 Du kan spara mycket pengar när du tilläggsisolerar bostaden. Inget material ger lika stora fördelar som cellulosaisolering. Häng med och se hur lätt det är att själv isolera ett bjälklag med granulat. Och det kan göras utan ...

  Svårighet 1/4

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss