Cookie- och Sekretesspolicy


Framtidens isolering

Nya krav på effektivare isolering och lägre energiförbrukning behöver inte innebära metertjocka väggar och pyttesmå fönster.

Framtidens isolering är tunnare och effektivare än den mineralull vi använder i dag. Nya material baseras på de sätt som värmen försvinner på.

Framtidens isolering

Du tror säkert inte på att det finns folk som säljer sand i Sahara eller is i Grönland. Men tror du på att det finns de som säljer varm luft? Det är i alla vad hela isoleringsbranschen säljer. Eller rättare sagt: de säljer en lösning som gör att du kan behålla den varma luften inomhus.

Riksdagen har beslutat att vi ska minska energianvändningen i Sverige. För att lyckas med detta måste vi packa in våra bostäder med allt tjockare isolering som mineralull, cellulosaisolering, cellplast och liknande.

I varje fall om vi fortsätter att använda de produkter som finns i dag. Det skulle i så fall medföra väsentliga byggtekniska problem och att varje bostad förlorar flera kvadratmeter som i stället måste användas till isolering.

Därför är det nödvändigt att det kommer nya effektiva isoleringsmaterial, helst sådana som är så bra att en skiva på några centimeters tjocklek har samma isolerande effekt som ett 10–20 gånger tjockare skikt mineralull, cellplast eller polyuretanskum.

Under de senaste åren har det också dykt upp nya tunna och effektiva isoleringsmaterial. Rockwool har på den tyska marknaden presenterat Aerowolle, en tunn mineralullsskiva som innehåller aerogel. Det senare är ett fast material som kan vidareutvecklas för användning i rymdraketer eftersom det är mycket isolerande.

Men liksom för andra framtida isoleringsmaterial försöker forskarna att minska produktionskostnaderna eftersom de är så höga att produktionen är olönsam.

Relaterade artiklar

 • AVSLÖJANDE: Här läcker värmen ut

  AVSLÖJANDE: Här läcker värmen ut

  05/11 Termofotot avslöjar att fönstren är i toppform, men att väggarna behöver isolering. Se hur du får ett termofoto av ditt EGET hus – och vad det kostar.

 • Isolera lite extra – det lönar sig!

  Isolera lite extra – det lönar sig!

  08/10 Lägg lite tid på att isolera ditt hus och spara tusentals kronor. Läs guiden till två lätta åtgärder här – det kan knappast bli lättare att spara pengar!

 • Kan man ljuddämpa stamröret?

  Kan man ljuddämpa stamröret?

  07/10 Stamröret från övervåningen går genom ett rum på bottenvåningen och vi störs av ljud från röret. Kan det ljuddämpas?

 • Ska en ångspärr alltid tejpas?

  Ska en ångspärr alltid tejpas?

  24/07 Jag är osäker på hur jag gör med skarvarna i en ångspärr. Jag brukar fästa den med klammer, men har nu hört att det inte blir tillräckligt tätt. Stämmer det?

 • Ångspärren: Folien får det tätt

  Ångspärren: Folien får det tätt

  03/11 En ångspärr ska vara fullständigt tät för att kunna hålla kvar den varma och fuktiga rumsluften i bostaden. För slipper den ut i isoleringen kan fukten bilda vattendroppar som kan orsaka fuktskador, röta eller svamp. Se här ...

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Framtidens isolering
 • Framtidens isolering

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss