Cookie- och Sekretesspolicy


Därför MÅSTE din ångspärr vara tät

Fukt, röta och drag är bara några av konsekvenserna om din ångspärr inte håller fullständigt tätt.


Ångspärren ska garantera att den fuktiga inneluften inte tars sig in till isoleringen. Därför måste den vara helt tät.

Vad är en ångspärr?

En ångspärr är en plastduk som ska sitta på insidan av din isolering, det vill säga på isoleringens varma sida. Ångspärren ska bestå helt och hållet av plast som tejpas i fogarna och limmas längs kanterna in mot väggarna. Plastfolien måste förbli tät, så du får inte göra hål i den när du till exempel ska sätta upp en hylla eller en lampa på väggen. Därför är det smart att lägga ångspärren en tredjedel in i isoleringen, det vill säga efter de första 200 mm isolering och sedan lägga de sista 100 mm utanpå. På så sätt kan du borra och skruva i väggen utan att perforera plastfolien. Ångspärren får inte läggas längre in än 1/3.

Vad är en ångspärr bra för?

En ångspärr ska garantera att den varma, fuktiga inneluften inte kan ta sig ut till isoleringen. Isoleringsmaterialet är nämligen kallare än inneluften (ju längre ut mot ytterväggen, desto kallare) och om varm luft möter kall omvandlas den till kondens – det vill säga vatten. Vatten i isoleringen innebär fukt i trä- och tegelväggar. Och det kan sluta med murket trä eller mögeltillväxt.
Ångspärren hjälp också till att täta ditt hus, så att det inte kommer in kall luft utifrån.

Hur vet jag om min ångspärr är tät?

Om du bor i ett hus som är byggt före 1960 ingår det knappast en ångspärr i den ursprungliga konstruktionen. Men på 1960-talet kom ångspärren in i bilden. Men du kan lugnt räkna med att bara helt nya hus har en helt tät ångspärr, som kan leva upp till dagens täthetskrav. I nya hus kan ett test avslöja om huset är tätt. Testet måste göras av en professionell person.
De allra flesta ångspärrar är alltså otäta.

I äldre hus kommer det inte att finnas en ångspärr och om du isolerar kan du välja att utelämna den eller lägga till den. Ångspärren bör som tumregel alltid ingå i bygget om isoleringstjockleken överskrider 200 mm. Då ligger daggpunkten – där kall och varm luft möts – nämligen inuti själva isoleringsmaterialet.

LÄS OCKSÅ: Rätt teknik ger helt tät ångspärr

Kan jag göra en otät ångspärr tät?

Det bästa rådet för hus med otäta ångspärrar är att ta ett rum i taget. Om du ändå renoverar och isolerar, så ta bort den gamla ångspärren och sätt upp en ny. Du får aldrig ha två ångspärrar utanpå varandra, eftersom fukten kan slutas in mellan dem.

Det är inte realistiskt att täta en redan perforerad ångspärr, som sitter gömd mellan isolering och vägg- eller takbeläggning.

Det är viktigt att du sätter dig in i gällande regler. Kraven på täthet utvidgas hela tiden.

LÄS OCKSÅ: MÅSTE en ångspärr alltid tejpas?

Kan inte mitt hus bli för tätt?

Om du ser till att leda in frisk luft och ut förorenad luft från din täta "plastpåse" så finns det inga problem med att bo i ett ångspärrtätt hus. Därför byggs alltid nya hus med ventilationssystem som leder in frisk luft och blåser ut använd luft ur huset. Men även om det utan ett så avancerat system kan du bo i ett tätt hus så länge du säkerställer en otäthet i form av friskluftventiler och mekanisk utsugning i kök och badrum. Se också till att luften obehindrat kan vandra runt i huset, till exempel genom att ha alla innerdörrar öppna när du inte är hemma. Och vädra i tio minuter om dagen.

Relaterade artiklar

 • Ska en ångspärr alltid tejpas?

  Ska en ångspärr alltid tejpas?

  24/07 Jag är osäker på hur jag gör med skarvarna i en ångspärr. Jag brukar fästa den med klammer, men har nu hört att det inte blir tillräckligt tätt. Stämmer det?

 • Ångspärren: Folien får det tätt

  Ångspärren: Folien får det tätt

  03/11 En ångspärr ska vara fullständigt tät för att kunna hålla kvar den varma och fuktiga rumsluften i bostaden. För slipper den ut i isoleringen kan fukten bilda vattendroppar som kan orsaka fuktskador, röta eller svamp. Se här ...

 • Rätt teknik ger helt tät ångspärr

  Rätt teknik ger helt tät ångspärr

  24/01 Nya varianter av den gamla ångspärrsfolien gör det nu möjligt att skapa en fullständigt tät ångspärr.

 • Spara pengar med smart superisolering

  Spara pengar med smart superisolering

  24/10 Så effektivt har du aldrig kunnat tilläggsisolera: Nytt spännande material utanpå fasaden ger din gamla villa en toppmodern energiförbrukning.

  Svårighet 3/4
 • Var ska jag lägga ångspärren?

  Var ska jag lägga ångspärren?

  15/08 Jag har blivit osäker på var ångspärren ska ligga i mitt golv med golvvärme. Det är många som säger att den ska ligga direkt under trägolvet?

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss