Cookie- och Sekretesspolicy


Takskivor producerar ström

Det har blivit ganska vanligt med solceller på tak och det är ju ett genialt och enkelt sätt att producera egen ström. Men alla lösningar är inte lika vackra och framtidens solceller kan mycket väl vara en fullständigt integrerad del av själva takbeläggningen.


Gaia Solar har utvecklat solcellspaneler som passar dimensionerna på Stenis takskivor. Det är både praktiskt och snyggt.

Om du någon gång ska bygga ett eget hus är det inte omöjligt att du måste ta ställning till hur stor del av taket som ska användas till elproducerande solceller. Redan i dag finns det skräddarsydda lösningar där tillverkare av solceller och takproducenter samarbetar.

Solceller integrerade i takskivorna

Som exempel kan nämnas att solcellstillverkaren Gaia Solar har inlett ett samarbete med tak- och fasadproducenten Steni om strömproducerade tak. Resultatet har blivit solceller som passar i storlek till takskivorna.

Det ger självklart ett med diskret intryck av taket och eftersom solcellerna monteras samtidigt som takskivorna sparar man både monteringstid och utrustning.

Klassiska solceller fortfarande mest effektiva

Å andra sidan är de integrerade solcellerna och takskivorna inte lika effektiva som klassiska solceller när det gäller strömproduktion.

Det beror bland annat på att ventilationen och därmed kylningen av de takmonterade solcellerna är betydligt bättre än de integrerade lösningarna. De senare producerar 5–10 procent mindre energi eftersom de snabbt blir för varma för att operera effektivt.

De integrerade solcellerna och takskivorna har en förväntad livslängd på 40 år. Efter denna tid producerar de inte längre lika mycket energi,men de fungerar fortfarande som takbeläggning. Under optimala förutsättningar kan de producera 128 kWh per år och kvadratmeter.


Solcellerna har samma storlek som takskivorna och monteras på exakt samma sätt. Resultatet är en solcellsanläggning alldeles plant med taket.

Relaterade artiklar

 • Installera solvärme

  18/07 VIDEO: Det finns många olika sorters solvärmeanläggningar. Här visar hantverkaren hur man sätter upp en förhållandevis enkel anläggning, som använder värme från sol och luft till att värma upp och ventilera ett mindre hus.

 • 13 sorters ved: Så bra värmer de

  13 sorters ved: Så bra värmer de

  18/12 Det är lätt att fokusera på volymen i kubikmeter när man köper ved. Men i själva verket är det densiteten som är avgörande. Vi hjälper dig att välja vedtyp.

 • Testa dina kunskaper om energiteknik

  Testa dina kunskaper om energiteknik

  10/03 Alltfler tak med solceller pryder landskapet och vindkraftverksparker växer upp som svampar ur marken. Vi vet alla att miljön gagnas av modern energiteknik, men för de fastighetsägare som använder tekniken finns det också ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss