Cookie- och Sekretesspolicy


De 6 typerna på återvinningscentralen
– vilken är du?

Du känner säkert igen dem: Han som inte kan backa med släp. Hon som ägnar en timme åt att tömma avfallet ur bilen. Och så han som aldrig blev polis, men håller alla andra på återvinningscentralen under strikt uppsikt. Vilken typ är du?

Välkommen till återvinningscentralen. Här listar vi sex arketyper, som vi alla har träffat på när vi lastar av våra grovsopor. Kanske tillhör du själv någon av dem?

1. Släpklanten

Han kör med släp, men behärskar det inte. Därför har han nu parkerat mitt framför containern med trädgårdsavfall och blockerar med hela bilens och släpets sammanlagda längd. Bilister som har ägnat bara ett par timmar på att öva sig backar in elegant, så att det får plats fyra–fem bilar på rad medan släpen lastas av.
Släpklanten blockerar tillgången för alla andra, för det mesta under lång tid.

Om du inte är van vid att backa med släp, så koppla loss det från bilen och knuffa det fram till avfallscontainern. Så blir det plats för alla.

2. Virrpannan

Hon har fyllt släpet eller bilen med allsköns avfall. Men alltihop har bara proppats in helt osorterat. Hon parkerar ofta framför containern för brännbart avfall eller kartong, där flest personer har behov att komma till. Och så börjar hon lasta av: Först en bräda, som ska till containern allra längst bort. Sedan hittar hon en metallförpackning. Den ska över till andra sidan av centralen. Och batterier .... de ska tydligen någon helt annanstans. Och se där! Det fans lite mer trä. Och en bit papp. Och en glödlampa...

Det går att med minimal ansträngning dela in avfallet i kategorier på släpet redan hemma, så att du kan köra från container till container och göra dig av med det mesta avfallet snabbt och enkelt, så att du inte i onödan blockerar tillgången för andra.

3. Fröken duktig

Hon hjälper gärna alla andra. Mycket gärna. Om du för ett ögonblick ser rådvill ut kommer hon som ett skott. Inte för att hon nödvändigtvis känner till centralen bättre än du, men hon vill gärna hjälpa dig hitta rätt container till ditt avfall. Och behöver du en hjälpande hand, så får du det, för vi är ju alla där för att hjälpa varandra. En timme senare har hon fortfarande inte tömt sin egen bil, och titta där! En äldre dam är i stort behov av hjälp!

Du är en vänlig person, men glöm inte att hjälpa dig själv också. Vi kanske kan hjälpas åt att hjälpa dem som behöver en handräckning. OM de nu verkligen behöver det.

4. Poliskonstapeln

Han är förstås inte egentligen någon polis, men han hade nog gärna velat bli det. Från andra sidan av centralen kan han upptäcka det det längst ned i den påsa du är på väg att kasta i containern för brännbart material ligger en bit mineralull. Och på ett par sekunder är han tillräckligt nära för skrika HALLÅ! och göra dig uppmärksam på den stundande katastrofen. Om han inte i stället väljer att vända sig till centralens personal för att "anmäla" dig.

Ta hand om ditt eget avfall. Det är naturligtvis snällt att hjälpa andra, och du får gärna reagera om någon är på väg att hälla kemiskt avfall i pappcontainern. Men försök att vara lite hövlig och låt personalen hålla uppsikt.

5. Second-hand-samlaren

Hon vet mycket väl att det är förbjudet på återvinningscentralen. Hon har blivit tillsagd flera gånger. Men om hon får någonting av någon innan de kastar dem, så är det väl inte insamling? Så hon smyger omkring runt ditt släp medan du lastar av och om du har något "spännande" är hon inte för blyg för att fråga om hon kan få det.

Ser du en så gott som ny cykel på väg till metallcontainern kan du naturligtvis fråga om den verkligen ska kastas. Men ta det lite lugnt. Om du hela tiden lägger näsan i andras avfall och fyller din egen bil med fina "fynd" blir du snabbt impopulär.

6. Mr. Perfect

Hans nyputsade släp är välfyllt med lådor och allt är noggrant sorterat. Han kan tömma hundratals kilo avfall på fyra minuter och ingenting hamnar i fel container. Han rör sig på området som om han hade en inbyggd gps: han vet var allt avfall hör hemma, även om centralen har byggts om i förra veckan och ingen annan hittar rätt container till sitt avfall. Och så ler han som om han vore på en söndagsskogstur och inte på en soptipp.

Det är ju toppen att du har koll på läget, men kan du inte slappna av lite? Vi andra hänger inte alls med!

Relaterade artiklar

 • Hur många blyertspennor ser du?

  Hur många blyertspennor ser du?

  05/01 Klicka här och läs svaret på hur många blyertspennor som döljer sig i figuren.

 • Hemmafixaren är bäst!

  Hemmafixaren är bäst!

  19/12 Det finns tre särskilt goda skäl till att det är en fördel att ha en hemmafixare i huset!

 • KNAPRIGA revben med ogräsbrännaren

  KNAPRIGA revben med ogräsbrännaren

  15/12 Revbensspjällen bör ha en knaprig stekyta. En äkta hemmafixare använder naturligtvis ogräsbrännaren! Vi testade det på redaktionen och visar dig resultatet här.

 • GALLERI: Det ska nog hålla!

  GALLERI: Det ska nog hålla!

  20/10 Du känner säkert igen det: Känslan att ditt byggprojekt kunde vara snyggare, men att det nog ska hålla ändå. Och ibland håller det inte ALLS...

 • Galleri: Det ska du INTE testa själv!

  Galleri: Det ska du INTE testa själv!

  14/10 Vatten och elektricitet är en riktigt dålig kombo. Men det är det ingen som har talat om för de här killarna...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Handöverfräs!

I Er artikel "Bygg läckra saker i trä" skhiver ...

skohylla

En skohylla med borst som visas i senaste ...

Starta dammsugaren automatiskt vid start av slipmaskin

I er bokserien "Ditt Hus" boken ...

Vilseledande reklam om isolering

http://gds.se/isolering/tillaggsisolering-effe ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss