Cookie- och Sekretesspolicy


Första skiftet

Även om arbetsskisserna för murverket är detaljerade lägger man alltid upp det första skiftet löst på fundamentet. Då är man helt säker på att skisserna stämmer med verkligheten.

På det här fundamentet lägger vi först en bit tjärpapp, som vid ett vanligt byggprojekt. Sen läggs stenarna upp på en höft.

När alla stenar är på plats rättas de in så att de sticker ut 1,5 centimeter över kanten på fundamentet. Nu kontrolleras väggbredden i båda ändar. Här ska måtten naturligtvis vara lika, så det kan vara nödvändigt att justera något.

Det finns två sätt att justera avstånden mellan stenarna, och därmed fogbredden. Murverkets ideala fogbredd är 12 millimeter.

Använder man, som här, två leder på en tumstock får man ett mått på 11,5 millimeter. Det är en enkel och bekväm metod som passar för alla stenstorlekar. Ett mer precist sätt är att använda modulmått. En tegelsten plus fog är lika med 24 centimeter.

Måttet används här som en modul. Utifrån modulmåttet kan stenarna läggas upp med hjälp av en tumstock, så att stenarna läggs på 24 centimeter, 48 centimeter, 72 centimeter och så vidare. Det kräver också att den sista stenen ska läggas på ett mått, jämnt delbart med 24.

I exemplet med fem stenar ska totalmåttet vara 120 centimeter. Eftersom tegelsten är ett naturmaterial kan de variera med en millimeter eller två i längd. Därför gäller det att kontrollera totalmåttet när man till exempel korrigerar fogbredderna.

Relaterade artiklar

 • Så här bygger du på ojämnt underlag

  Så här bygger du på ojämnt underlag

  26/08 Långt inne i skogen har vi uppfört en hydda och en badtunna med plats för hela familjen. Se här hur vi anlade grunden som kan kan bära de två byggena.

 • Så blandar du byggmaterial

  Så blandar du byggmaterial

  19/08 Mur- och putsbruk, betong och andra material som du köper i säckar kan blandas på olika sätt. Här får du våra tips om hur du enklast blandar torrprodukter.

 • Grundlägg med moduler

  Grundlägg med moduler

  21/07 VIDEO: Man kan gjuta grund på många olika sätt. Här visar vi ett av de enklare. Underlaget grävs ut till 50 cm djup under den tänkta färdiga ytan. Utrymmet fylls med dräneringsgrus eller stenmaterial till en nivå på 30 cm ...

 • Understryka tegelpannorna

  Understryka tegelpannorna

  13/07 VIDEO: I äldre stugor utan undertak är takpannorna ofta strukna med något tätningsmaterial så att regn och flygsnö inte ska tränga in under taket. Här ser man tydligt att understrykningen är defekt.

 • Säker vidhäftning

  Säker vidhäftning

  07/07 VIDEO: Om du vill vara helt säker på att klinkersplattorna sitter fast kan du använda det här knepet.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss