Cookie- och Sekretesspolicy


Ta bort en skadad sten

Tegelstenar kan vittra sönder, till exempel efter frostsprängning. Eller så kan någon av stenarna, som här, vara missfärgad och skämma helhetsintrycket. Här visar muraren hur du byter en sten mitt i murverket.

Använd en borrmaskin med en tiomillimeters betongborr och borra rakt in på rad i fogen över den sten som ska bytas ut. När du borrar, var noga med att inte borra in i isoleringen mellan väggarna.

När du har borrat färdigt vinklar du borren från sida till sida och fräser bort fogen. Borra ut den övre fogen samt de lodräta stötfogarna.

Därefter kan den undre fogen knackas ur med en huggmejsel. Stenen lossnar efter bara några slag och är lätt att plocka bort. Allt det gamla bruket i hålet knackas bort med mejseln och hålet borstas rent med en liten borste eller, som här, med en elementpensel.

Som alltid förvattnar man innan bruket läggs i. Det elegantaste sättet att lägga i bruket är att göra det i ett svep med mursleven, som muraren visar här.

Alternativt kan man lägga upp bruket i flera omgångar med reparationssleven. Tegelstenen läggs upp på mursleven och lyfts in i hålet.

Notera att det sitter bruk på stenens ena kortände. Med reparationssleven lirkas stenen på plats i flukt med murverket. För säkerhets skull kontrolleras med vattenpasset att stenen är i linje med de övriga stenarna i skiftet. Reparationen avslutas med fogning runt stenen.

Här läggs fogen i uppifrån, så att inte fogbruket rasar ner i isoleringen mellan den främre och den bakre väggen. För enkelhets skull kan man använda baksidan av fogsleven för att släta till fogen och packa den.

Till sist borstar man av reparationen med en styv borste. Den fula stenen är nu ersatt med en ny, fin, sten.

Relaterade artiklar

 • Förläng väggen

  Förläng väggen

  21/01 När du förlänger en vägg eller mur ska du bygga i förband. Tegelstenarna ska överlappa varandra för det är det som ger konstruktionen styrka. Här visar vi hur det går till och hur du ger väggen en fin finish.

 • Så blandar du byggmaterial

  Så blandar du byggmaterial

  19/08 Mur- och putsbruk, betong och andra material som du köper i säckar kan blandas på olika sätt. Här får du våra tips om hur du enklast blandar torrprodukter.

 • Understryka tegelpannorna

  Understryka tegelpannorna

  13/07 VIDEO: I äldre stugor utan undertak är takpannorna ofta strukna med något tätningsmaterial så att regn och flygsnö inte ska tränga in under taket. Här ser man tydligt att understrykningen är defekt.

 • Säker vidhäftning

  Säker vidhäftning

  07/07 VIDEO: Om du vill vara helt säker på att klinkersplattorna sitter fast kan du använda det här knepet.

 • Fyllda fogar

  Fyllda fogar

  07/07 VIDEO: Om du tvättat ur fogen för mycket, eller om fogen är för tunt blandad vid fogningen blir fogen för låg i förhållande till plattorna. Men muraren har ett bra knep för att fylla upp fogen igen.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss