Cookie- och Sekretesspolicy


GUIDE: Så här skyddar
du ditt trä

När vi skyddar trä utomhus med flera lager olja och färg så är det inte för att göra träet snyggare. Vi förlänger livslängden markant när träet skyddas mot fukt, svampangrepp och solens ultravioletta strålning. Här är en genomgång av vilka typer som finns och hur de olika varianterna används.

Träskydd utomhus
TRÄSKYDD: Färgen bildar en yta på träet och den kan hålla regnvatten borta medan instängd fukt kan släppas ut.


VAD ANVÄNDS UTVÄNDIGA PRODUKTER TILL?
Träskydd utomhus FASADER OCH STAKET
Ett par strykningar med grundningsolja och därefter en behandling med ett ytskydd förlänger träets livslängd. Därför ska nytt trä alltid behandlas.
Träskydd utomhus DÖRRAR OCH FÖNSTER
Välskötta dörrar och fönster kan påverka husets värde och det är en av anledningarna till att de målas regelbundet. Det ser också snyggt ut.
Träskydd utomhus UTEMÖBLER, TRALL OCH BRYGGOR
En behandling med träolja, lack och lasyr skyddar mot fukt. Skydd mot solens strålar kräver också ytbehandling med färger eller t.ex. tjära.


HUR ARBETAR MAN MED TRÄSKYDDSPRODUKTER?

Om träet är helt naket är det klokt att börja med ett par strykningar med kvistlack. I annat fall kan det komma ut kåda ur kvistarna och skämma den ytbehandling som du ger träet.

Om träet är lite smutsigt eller grått bör det slipas, men först efter att du har tvättat det så att du inte slipar ner smuts i träet.

Träskydd utomhus

Färger och lasyrer fäster inte på skadat eller smutsigt trä. Efter inledande behandling ska träet grundas eftersom grundningen ger ett underlag som färger och lasyrer fäster på.

Träskydd utomhus

Snåla inte utan välj en bra olja! När grundbehandlingen har torkat är det dags att ytbehandla träet för att det ska bli snyggt och för att det ska hålla så länge som möjligt.

VIKTIGT OM GRUNDNING!

Grundningsolja för användning utomhus innehåller svampdödande medel och får därför endast användas utomhus. Oljan mättar träet och bildar en yta som efterföljande färger och lasyrer fäster på.

SPECIELLT FÖR FÄRGER

En färg bildar ett tjockare skikt på träets yta än de flesta lasyrer gör. Lasyrer finns transparenta, halvtäckande och heltäckande. En färg skyddar träet bättre mot solsken än pigmenterad olja eller en lasyr. Gränsen mellan heltäckande lasyr och färg är rätt flytande.

UTVÄNDIGA TRÄSKYDDSPRODUKTER
Träskydd utomhus GRUNDNINGSOLJA OCH TRÄOLJA
Träoljor skyddar träet mot uttorkning och fukt, men inte mot solsken. Oljorna finns i flera varianter, bl.a. grundningsolja och träolja. Grundningsoljor används på naket trä och träolja som toppskydd.
Träskydd utomhus AKRYLATBASERADE
Akrylatbaserade produkter är den största gruppen och innehåller både färger och lasyrer. Heltäckande lasyr och färg har ungefär samma funktion på grundat trä. Är i regel diffusionsöppna. Hållbarhet: 5-9 år.
Träskydd utomhus OLJA- OCH ALKYDBASERADE
Klassiska olje- eller alkydbaserade färger kan endast spädas med lacknafta och liknande produkter. Spädda färger kan användas som grundfärg. Skyddar mot fukt och solljus. Hållbarhet: 5-8 år.
Träskydd utomhus AKRYLAT/ALKYDBASERADE
Även om produkterna är alkydbaserade så kan några av dem spädas med vatten. Det är de s.k. hybridfärgerna som är akrylat- och alkydbaserade. Skyddar mot både fukt och solljus. Hållbarhet: 5-9 år.
Träskydd utomhus LINOLJEBASERADE
Linoljefärger tränger in långt i träet om du följer bruksanvisningen noga och de ger ett rätt långt hållbart skydd. Måste läggas på i många tunna skikt i början, men är lätta att underhålla.
Träskydd utomhus ÖVRIGA
Äkta Falu Rödfärg (en slamfärg), Roslagsmahogny och terrasslasyr är exempel på produkter som inte är färger, oljor, tjäror eller lack, men som är perfekta när du vill skydda trä utomhus.
Träskydd utomhus TRÄTJÄRA
Visste du att tjära finns i olika kulörer från klar till röd och svart? Tjära kan ge dina träföremål utomhus ett mycket långvarigt skydd. Tjära finns i ett 10-tal olika varianter för olika ändamål.
Träskydd utomhus LACK
Det går alldeles utmärkt att skydda trä mot fukt med lack — tänk bara på alla lackerade och fernissade träbåtar. Lack bildar en mycket tät och hård yta som bleknar eller åldras av solljus./td>


FÖRPACKNINGAR:


Några produkter säljs i endast rätt små burkar på t.ex. 3/4 liter, medan andra säljs i hinkar som rymmer 10 liter. De vanligaste:
■ 0,75 liter
■ 2,5 liter
■ 5 liter
■ 10 liter

Relaterade artiklar

 • Vilken lack ska jag använda på trappan?

  Vilken lack ska jag använda på trappan?

  26/01 Vår gamla trappa behöver fräschas upp. Men jag tycker att det är svårt att hitta en lack som är slitstark. Kan ni tipsa om någon som håller?

 • Träskyddsmedel till färskt trä

  Träskyddsmedel till färskt trä

  19/08 VIDEO: Det är mycket svårt att välja rätt träskyddsmedel. Men utgångspunkten är egentligen riktigt enkel. Hur vill du att bygget ska se ut? Vill du kunna se träets ådring eller vill du att träet ska ha en speciell färg. I den ...

 • När kan jag måla fuktigt trä?

  När kan jag måla fuktigt trä?

  07/01 Jag har byggt en carport med tryckimpregnerade brädor. Träet är fortfarande mycket fuktigt. När kan jag stryka på träskydd?

 • 3-i-topp: Skydd för ditt trägolv

  3-i-topp: Skydd för ditt trägolv

  12/11 Trägolv måste ytbehandlas. Men vilket medel är bäst – olja, lack, vax, såpa eller färg? Vi utser de bästa valen till de olika rummen i ditt hem.

 • Skydda träet

  Skydda träet

  16/07 Det är nödvändigt att skydda trä utomhus om det ska hålla länge. Men på vilket sätt ska träet skyddas?

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Hundgård på danska .. 2 gånger..

..tar upp 2 värdefulla platser bland de ...

Vinkeljärn

Var får man tag på vinkeljärn till projektet ...

Vedklyv

Vilket Elverk måste jag ha för att driva en ...

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss