Cookie- och Sekretesspolicy


Stor guide till tapeter

Efter åratal i skamvrån börjar tapeten bli ”inne”, och tar återigen plats på våra väggar. Tapet finns i otaliga modeller, färger och mönster, så möjligheterna är nästan oändliga – från hela rum till enkla våder eller en diskret bård.


VARIATION: Det finns mängder av möjligheter – från tunn filt till tjock tapet med grälla färger och stora mönster.


VAD ANVÄNDS TAPET TILL?
tapet - vad används tapeter till? VÄGGAR
Väv och vinyl har i många år varit populära väggdekorationer. Mönstertapetens popularitet har skiftat, men nu börjar det poppa upp många fina varianter.
tapet - vad används tapeter till? SKJUTDÖRRAR OCH GARDEROBER
Mönstrad tapet kan lätt bli lite överväldigande. Men på mindre ytor, t.ex. en skjutdörr till garderoben, kan det get en vacker kontrast.
tapet - vad används tapeter till? BORD, KÖKSSKÅP OCH BOKHYLLOR
Tapet som limmas på ett bord eller en utdragbar låda, ger nytt liv till gamla möbler. Tapeten lackas för att göra ytskiktet robust och lätt att göra rent.


HUR MÅNGA RULLAR BEHÖVER DU?

När du ska beräkna hur många rullar du ska använda till ditt projekt ska du mäta rummet. När det är gjort kan du dyka ned i schemat nedan. Du får fram rummets omkrets genom att mäta bredden på varje vägg och sedan lägga ihop talen.

Är de fyra väggarna 3 meter långa så är omkretsen 12 meter. Med en takhöjd på 2,5 meter kan du i tabellen se att du ska använda 7 rullar. Överväger du en tapet där ett mönster ska gå ihop kan du inte använda schemat. Här bör du istället titta på den så kallade mönsterrapporten på rullen.

Utgångspunkten för beräkningarna i schemat nedan är den mest använda standarden, nämligen att varje rulle tapet är 53 cm bred och 10,05 meter lång.VIKTIGT OM TAPET!

Kontrollera alltid att alla tapetrullar har samma nummer och trycknummer. Annars riskerar du färgskillnader från rulle till rulle.

SPECIELLT MED TAPET

Arbetar du med mönstrad tapet är det viktigt att känna till förskjutningen i mönstret, det betyder att mönstret ska upprepas med t.ex. 45 cm mellanrum. Det kommer att bli en del spill, och det måste du ta med i beräkningarna när du handlar. På rullen kan du läsa hur mycket mönstret på tapeten är förskjutet. På fackspråk kallas det mönsterrapport.


OLIKA TAPETVARIANTER
varianter av tapet WOVEN/NON-WOVEN
Det finns två sorter: woven som är den vanliga, lite tjockare tapeten, som ska penslas med tapetklister på baksidan, och non-woven som har filtbaksida. Här ska man rolla vävlimmet direkt på väggen.
varianter av tapet FILT OCH GLASFIBERVÄV
Filt finns i en ogrundad och en förgrundad version och är perfekt om du vill ha en stark och helt slät yta . Väv är också en mycket robust lösning. Den finns med fin eller grov struktur och i flera mönster.
varianter av tapet FOTOTAPET
Fototapet är – som namnet antyder – tapet med foto. Det finns otaliga varianter med olika förtryckta motiv, och hos flera försäljare är det också möjligt att få sina egna foton tryckta på en tapet.
varianter av tapet 3D-TAPET
3D-tapet ger känslan av att mönstret kommer ut från väggen. De flesta fabrikat är så kallade easy-up, det vill säga att de klistras upp på vävlim, som rollas direkt på väggen i förväg.
varianter av tapet SKUMTAPET
Skumtapet är förhållandevis tjock och har en lite ojämn yta. Det har sina fördelar, t.ex. om du ska tapetsera en ojämn putsad vägg. Den tjocka, lite mjuka tapeten döljer ojämnheterna effektivt.
varianter av tapet VELOURTAPET
Velourtapeten hamnar i den dyra änden av skalan och kännetecknas av sitt mönster och struktur i mjuk velour. Den sätts upp med extra starkt vävlim som rollas direkt på väggen.
varianter av tapet VINYLTAPET
En bra lösning för väggar som ska tåla fukt och frekvent rengöring. Ofta är vinyltapet försedd med en baksida av papper. Det betyder, att du kan dra av det översta lagret (vinyl-lagret) från väggen.


Relaterade artiklar

 • Helt släta väggar med glasfilt

  Helt släta väggar med glasfilt

  27/07 Glasfilt är målarens hemliga knep för att få vackra, släta väggar. Men runt rör och i hörnen kan det vara pilligt. Vi ger dig målarens tips.

 • Reparation: Trolla bort bubblan

  Reparation: Trolla bort bubblan

  20/11 Bubblor i glasfiberväven är både fula och irriterande. Som tur är kan du lätt få bort dem! Här visar vi dig hur du gör.

  Svårighet 1/4
 • Hur skyddar jag tapeten?

  Hur skyddar jag tapeten?

  11/11 Vårt kök är tapetserat för det tycker vi om. Men vad ska vi göra för att skydda tapeten mot fett och smuts, så att den lätt kan torkas av?

 • Hur lappar jag tapeten?

  Hur lappar jag tapeten?

  15/10 Jag har bytt ut ett fönster i mitt hus och ska nu sätta upp ny tapet kring fönstret. Kan jag lappa på stället, så att jag slipper tapetsera om hela rummet?

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss