Cookie- och Sekretesspolicy


Guide till marktegel

De senaste tio åren har marktegel kommit tillbaka till våra trädgårdar. Marktegel finns i flera färger som var för sig eller i kombination med andra ger en mycket vacker och levande beläggning.


Marktegel läggs och fungerar ungefär som marksten, men den eleganta ytan, färgskillnader och förmågan att få en fin patina gör marktegel till ett attraktivt alternativ.

Marktegelns egenskaper

Marktegel ser ut som vanliga tegelstenar, fast utan hål, men de är mer slitstarka, bryts inte så lätt av och de är frostsäkra och lämpade att lägga på marken. Orsaken till att marktegel är så starka är att de bränts vid hög temperatur.

Vanlig användning av marktegel

Marktegel används till alla möjliga beläggningar och de ger ett vackert och stilrent intryck. När de lagts ger de en plan och tät yta som är perfekt på gångar och altaner. De starkaste marktegelstenarna tål också vikten av en bil och kan därför läggas på infarten.

Läggning av marktegel

Marktegel läggs på ett fast och jämnt underlag som har vibrerats och försetts med sättgrus, alltså precis på samma sätt som betongplattor och markstenar. Storleken är densamma som hos vanliga tegelstenar så läggningen går lätt.

Hållbarhet hos marktegel

Beläggningen håller länge och markteglet får små småningom en patina, som gör stenarna ännu snyggare. Använd endast marktegel och inte vanligt tegel när du lägger gångar och andra beläggningar. Marktegel suger inte så mycket fukt så alger och mossa har svårt att fästa.

Underhåll av marktegel

En korrekt lagd beläggning av marktegel håller sig snygg i många år utan att du gör annat än att borstar rent och tar bort ogräs som får fäste mellan stenarna. Du bör helst inte använda högtryckstvätt för att tvätta av beläggningen.

GUIDE: Se vår stora guide till stenbeläggningar

Relaterade artiklar

 • GUIDE: Välj rätt natursten

  GUIDE: Välj rätt natursten

  01/08 Natursten är det perfekta valet för alla som vill ha en vacker trädgårdsgång eller infart. Här visar vi dig olika varianter samt hur du arbetar med dem.

 • GUIDE: Allt om beläggningssten

  GUIDE: Allt om beläggningssten

  19/07 Stenar och plattor är geniala till både altaner, infarter och gångar. Här visar vi du många olika typerna du har att välja mellan – och hur de används.

 • GUIDE: Allt du behöver veta om singel och grus

  GUIDE: Allt du behöver veta om singel och grus

  29/06 Småsten och grus är relativt billigt och lätt att lägga, men kräver underhåll. Lär dig allt du behöver om småsten och grus i den här artikeln.

 • GUIDE: Vanlig sten och kullersten

  29/06 Vanliga stenar och kullerstenar läggs som de är. Lär dig allt om hur du ska lägga dem och vilka egenskaper stenarna har i den här artikeln.

 • GUIDE: Allt om granitsten

  GUIDE: Allt om granitsten

  27/06 Granitsten är som gjord för gatubeläggningar och kan lätt kombineras med betongplattor. Lär dig allt om granitstenens egenskaper, användning och hållbarhet i den här artikeln.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss