Cookie- och Sekretesspolicy


Ytbeläggning: plattor, stenar eller gräs?

Vilken ytbeläggning passar egentligen bäst på en infart asfalt, betong eller gräs? Eller kanske något annat material? För det finns mycket att välja bland. Här får du för- och nackdelar med olika ytbeläggningar.

Det är säkert många som väljer beläggning till terrassen, infarten eller trädgårdsgången efter pris eller utseende. Helt fel!

Ytbeläggningen bör väljas efter vad den skall användas till.

Gången till soptunnan skall t.ex. lätt kunna skottas. En grusad infart kan punktera cyklarna och småstenarna fastnar i bildäcken och slungas av när bilen kommer upp i fart. En mjuk beläggning på terrassen gör att både bord och stolar sjunker ner.

Beläggningen ska ligga lite högre

Ju mera du har jämfört olika material, desto större är chansen att du blir riktigt nöjd med beläggningen. Oavsett vilken beläggning du väljer bör du lägga stigen, gången eller infarten en smula högre än omgivningen så att det inte samlas vatten på beläggningen.

Så väljer du rätt underlag

Oavsett vilken du beläggning du väljer har underlaget avgörande betydelse för det färdiga resultatet. Inte bara typen av underslag under beläggningen men även behandlingen av den har betydelse.

Det mest använda underlaget till beläggningar är grus. Det ska stampas väl och eventuellt vattnas lätt, innan du lägger beläggningen. Är underlaget inte stampat ända ut i kanterna, kommer beläggningen och kantstenarna med tiden "välta".

Krossad betong under beläggningen

Det finns ett lysande alternativ till grus. Det är krossad betong en återvinningsprodukt, som packas utmärkt under din beläggning och blir mycket hårt. Priset är också förnuftigt.

Enda nackdelen är att krossad betong inte kan blandas med jorden, om du senare vill ta bort beläggningen och lägga om trädgården. Här är du tvungen att antingen återanvända den krossade betongen till exempelvis trädgårdsgång eller ta bort den från trädgården.

Beläggning till tung trafik

Ofta är det tillräckligt att bara använda grus eller krossad betong under beläggning. Men ska underlaget kunna klara tung trafik på beläggningen är det nödvändigt att starta med ett lager förstärkningsgrus.

Det innehåller större stenar och kan därför tåla större tryck på beläggningen. Förstärkningsgruset är också nödvändigt om alven på mark är lerig eller mycket sandig.

Relaterade artiklar

 • Beläggningar i trädgården

  Beläggningar i trädgården

  13/05 Oavsett om det en terrass, en ny infart eller en gång mellan rabatterna så kan du använda stenar eller plattor som beläggning.

 • GUIDE: Välj rätt plattor och stenar

  GUIDE: Välj rätt plattor och stenar

  27/06 Det finns massor av alternativ till grå betongsten. I vår stora guide får du hjälp att välja rätt stenbeläggning till din altan, infart och trädgård.

 • Hur styr jag alla stenarna?

  Hur styr jag alla stenarna?

  07/06 Jag ska anlägga en stenlagd altan och vill förstås göra det så snyggt som möjligt. Hur undviker jag att stenbeläggningen blir skev?

 • GUIDE: Allt om beläggningssten

  GUIDE: Allt om beläggningssten

  19/07 Stenar och plattor är geniala till både altaner, infarter och gångar. Här visar vi du många olika typerna du har att välja mellan – och hur de används.

 • GUIDE: Allt du behöver veta om betongplattor

  GUIDE: Allt du behöver veta om betongplattor

  27/06 Betongplattor är både snygga och lätta att lägga. Läs artikeln och få en guide till allt du behöver veta om betongplattor.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Fast grund under fötterna
 • Fast grund under fötterna
 • Fast grund under fötterna
 • Fast grund under fötterna

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss