Cookie- och Sekretesspolicy


GUIDE: Välj rätt natursten

Natursten är det perfekta valet för alla som vill ha en snygg gång eller infart till villan. Stenarna och plattorna har ett otroligt läckert färgspel och de kan läggas överallt på gångar, infarter och terrasser på tomten. Här visar vi en del av de olika naturstenar som finns och hur du arbetar med dem.


Både små och stora gatstenar läggs i ett tjockt lager sättgrus och knackas ner på plats.


VAD ANVÄNDS NATURSTEN TILL?
Natursten i trädgårdar och infarter GÅNGAR OCH INFARTER
Stenar och plattor av natursten ger en snygg gång eller infart. Beläggningen kommer att bevara det fina utseendet i många årtionden med fin patina.
Natursten på altaner TERRASSER
Det ser läckert ut med natursten på terrassen. Om det också ska vara praktiskt väljer du stenar och plattor med så plan ovansida som möjligt.
Natursten i högbäddar och stödmurar HÖGBÄDDAR OCH STÖDMURAR
Det ser fint ut när du bygger upp högbäddar och stödmurar av natursten. Det är nästan så man tror att du har hämtat stenarna i skog och mark själv.


HUR ARBETAR DU MED NATURSTEN?

När du ska lägga natursten så gör du på precis samma sätt som när du lägger betongplattor. Underlaget ska vara plant och stadigt innan du lägger på sättsand eller lite grövre sand.

När du lägger betongplattor räcker det med endast 2-3 cm sättsand, men när du sätter natursten ska du lägga på upp till 10 cm sättgrus som är grövre (2-10 mm) än sättsand.

Så arbetar du med natursten

Om det blir nödvändigt att dela en natursten är det bäst att använda en stor vinkelslip med diamantkapskiva för sten. Den ger ett mycket fint och rakt spår i stenen.

Om du nöjer dig med att skära spår på undersidan av stenen och sedan hugger av dem med mejsel, så får du en huggen yta (i stället för det släta spåret) som ofta ser snyggare ut.

Så arbetar du med natursten

VIKTIGT OM NATURSTEN!

De flesta naturstenar har en relativt ojämn yta. När du har satt dem i sättgruset bör du köra med en padda ovanpå (dock ej på skiffer eller ölandssten) för att få en hyfsat plan beläggning.

SPECIELLT FÖR NATURSTEN

Natursten kan beställas på nätet, på den lokala byggmarknaden eller hos en stensättare. Allra billigast blir det om du åker direkt till en stenkross eller ett grustag och hämtar själv. Smågatsten levereras ofta i bigbags medan plattor av natursten staplas på pallar.


VARIANTER AV NATURSTEN
Varianter av natursten SMÅGATSTEN OCH MOSAIKSTEN
Används ofta som kantmarkering och dekor i kombination med betongplattor men kan också sättas i gångar och på infarter. Storleken är runt 9 x 9 x 9 cm, men det finns smågatsten även i mindre storlekar ner till 5 x 5 x 5 cm.
Varianter av natursten STORGATSTEN
Man kan använda storgatsten till kanter runt en beläggning, men de kan även sättas på infarten. Storleken på svensk storgatsten är 14 x 14 x 20 cm, men det finns varianter i många andra storlekar.
Varianter av natursten MARKSTEN OCH KULLERSTEN
Kullerstenar känner vi främst igen från gamla gårdsplaner där de användes som beläggning. Stenarna säljs ofta i olika storleksgrupper och levereras i bigbags. Vanlig marksten finns i alla möjliga storlekar och former.
Varianter av natursten KNÄCKTA PLATTOR
Knäckta plattor av granit, skiffer och ölandssten används framför allt där man önskar en jämn beläggning, alltså gångar och terrasser. Tjockleken varierar och kan vara mellan 2 och 7 cm. Bör helst sättas i jordfuktig betong.
Varianter av natursten HELA PLATTOR
Sågade, hela plattor av natursten kan läggas på terrasser och gångar. Är plattorna tillräckligt tjocka kan de även läggas på en infart. Skiffer, sandsten, marmor och kvarts suger till sig fukt och bör impregneras.
Varianter av natursten MAKADAM OCH SJÖSTEN
Sjösten har runda kanter medan makadam har ojämna och vassa kanter eftersom det är en krossprodukt. Använd inte makadam och sjösten som beläggning på en yta som ska skottas på vintern. Det blir besvärligt.
Varianter av natursten SINGEL OCH ANDRA SMÅSTENAR
Om stenarna har runda kanter är det för att de kommer från en rullstensås eller en sjöbotten. Har stenarna vassa kanter är de krossprodukter. Finns i alla möjliga storlekar.
Varianter av natursten STENMJÖL
Den allra finaste produkten är en krossprodukt, nämligen mald sten – alltså stenmjöl. Du kan beställa ett par varianter, till exempel 0–2 mm och 0-4 mm. Används som fogsand mellan stenar.


KANTSTENAR OCH ANNAT

Om du tycker om natursten så ska du förstås också kanta infarten, gångarna och terrassen med kantsten av till exempel granit. Det finns dessutom brunnslock, gångstenar och annat att välja bland.

Kant av natursten

Relaterade artiklar

 • GUIDE: Allt om beläggningssten

  GUIDE: Allt om beläggningssten

  19/07 Stenar och plattor är geniala till både altaner, infarter och gångar. Här visar vi du många olika typerna du har att välja mellan – och hur de används.

 • GUIDE: Allt du behöver veta om singel och grus

  GUIDE: Allt du behöver veta om singel och grus

  29/06 Småsten och grus är relativt billigt och lätt att lägga, men kräver underhåll. Lär dig allt du behöver om småsten och grus i den här artikeln.

 • GUIDE: Vanlig sten och kullersten

  29/06 Vanliga stenar och kullerstenar läggs som de är. Lär dig allt om hur du ska lägga dem och vilka egenskaper stenarna har i den här artikeln.

 • GUIDE: Allt du behöver veta om marktegel

  GUIDE: Allt du behöver veta om marktegel

  29/06 De senaste tio åren har tegel och klinker fått en renässans i våra trädgårdar. Läs allt du behöver veta om marktegel.

 • GUIDE: Allt om granitsten

  GUIDE: Allt om granitsten

  27/06 Granitsten är som gjord för gatubeläggningar och kan lätt kombineras med betongplattor. Lär dig allt om granitstenens egenskaper, användning och hållbarhet i den här artikeln.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss