Cookie- och Sekretesspolicy


ALLT om MDF-skivor

MDF är det givna valet vid tillverkning av möbler och snickerier. Skivornas släta ytor och kompakta kanter gör det lätt att såga, slipa och måla dem. Men skivorna är ganska tunga att hantera och de sliter hårt på verktygen.

Vad används mdf-skivor till?

Vanliga mdf-skivor kan suga till sig fukt och bör därför inte användas utomhus. De duger inte heller som bänkskivor i köket eller i badrummet. Men det finns både fukttåliga och vattenfasta mdf-skivor.

Hyllor av MDF-skivor

Om du vill utnyttja platsen under snedtaket kan du skräddarsy ett hyllsystem av mdf-skivor. Skivorna kan också användas som stomme i andra möbler.

Hylder af mdf-plader
ROBUSTA: Mdf-skivor är hårda och formstabila och eftersom de kan belastas är de lämpliga som hyllplan.

Skåpsluckor av MDF-skivor

Skivorna är perfekta om du vill snickra skåp och garderober. Arbetet är enkelt och går snabbt och du behöver inte spackla innan du målar ytorna.

Skab af mdf-plader


Socklar och foderlister av MDF-skivor

Till skillnad från spånskivor, som har sårbara kanter, har mdf-skivor fasta och hårda kanter som du till och med kan bearbeta med handöverfräs. Du kan också fräsa mönster på skivan – det är smart när du snickrar egna möbler eller tillverkar lister som socklar och foderlister.

Paneler af mdf-plader
Såga upp en mdf-skiva och fräs spår och profiler i bitarna. Då kan du till exempel pussla ihop egna, billiga och snygga socklar. Det är endast fantasin som sätter gränser.

Hur arbetar du med mdf-skivor?

Mdf-skivor kan bearbetas med alla vanliga handverktyg och maskiner. Men de är tunga att hantera och så hårda att de sliter verktygen. Sågtänder och eggar blir snabbt slöa. Eftersom skivorna är gjorda av träfiber, som ger ett fint damm, är det viktigt att du använder andningsmask.

     

Den största fördelen med mdf är att du kan bearbeta kanterna, t.ex. fräsa spår i dem, och du kan skapa profiler på sidorna. Om du inte är van att fräsa bör du öva dig på ett par spillbitar innan du skapar egna profilerade lister. Prova dig fram genom att runda av kanter, fräsa en not eller skapa profiler. Mdf-bitar kan limmas och skruvas ihop men du kan även använda en lamellfräs och foga ihop med lameller (kex).

MDF-skivor finns i olika tjocklekar

Specialversioner av mdf-skivor finns i flera tjocklekar, men inte i lika många som standardskivan. Denna kan du hitta i bl.a. dessa tjocklekar och använda till bland annat:

  ■ 3 mm till bakstycken på garderober
  ■ 6 mm till höga paneler som du sätter på en vägg
  ■ 9 mm till den mellersta delen på en gammaldags hög sockellist
  ■ 12 mm till foderlister.
  ■ 16 mm till fönstersmygar.
  ■ 19 mm till sidor, hyllor och skåpsluckor.
  ■ 22–25 mm till ett skrivbord du bygger själv.
  ■ 40 mm till exempelvis solida bänkskivor.


MDF-SKIVOR: 7 VARIANTER:
VANLIG MDF
Mdf-skivan består av fint delade träfibrer som har blandats med lim och pressats ihop så hårt att skivorna får släta sidor. Vanlig mdf tål inte hög luftfuktighet och får endast användas inomhus.
SPÅRAD MDF
Du kan snickra möbler med runda former om du använder spårad mdf. Det enda som krävs är en form som fixerar skivorna medan limmet härdar. Limmar du ihop två skivor får du släta ytor.

GENOMFÄRGAD MDF

Har du lust att tillverka egna möbler kan du också använda genomfärgad mdf. Den är ingen lagervara på byggvaruhus utan måste beställas. Ytorna bör skyddas med klar klack.
BRANDHÄMMANDE MDF
Denna specialskiva är gjord främst för användning där du önskar hög brandsäkerhet. Du kan sätta upp brandhämmande skivor i tak och på väggar i t.ex. garaget och hobbyverkstan.
VATTENFAST MDF
I badrum, kök och andra fuktiga rum ska du använda fukttålig eller vattenfast mdf till dina projekt. I den fukttåliga skivan har man använt vattenfast lim, men du måste ändå skydda ytorna mot fukt.
FANERAD MDF
Om du vill snickra något som ska se ut att vara av massivt trä kan du använda fanerad mdf. Sådana skivor är klädda med en tunn faner. Den finns i flera träslag – ask, bok, ek, körsbär, lönn och valnöt.
MELAMINKLÄDD MDF
När en skiva kläs med melamin blir den mer slitstark och tål fukt bättre. Melamin är ett hårt plastlaminat som limmas på mdf-skivorna eller blandas i ytbehandlingen. Melaminskivor är oftast vita.

Relaterade artiklar

 • 3 TIPS: Om pluggar och skruvar

  3 TIPS: Om pluggar och skruvar

  21/09 Måste pluggen vara längre än skruven? Hur stort ska hålet vara – och håller en plugg i en gipsskivevägg? Vår expert svarar på frågor om pluggar och skruvar.

 • Armerad puts håller ihop allt

  Armerad puts håller ihop allt

  19/08 Nya putsbrukstyper och tunna armeringsnät gör det möjligt att putsa murar, som tidigare har gett till och med garvade murare grått hår!

 • Brädor som ALDRIG murknar

  Brädor som ALDRIG murknar

  18/08 Byt ut dina vindskivor av trä mot nya av fibercement så slipper du både att måla och underhålla. Brädor av fibercement ser ut som trä, men de ruttnar aldrig.

 • GUIDE: Så använder du kompositbrädor

  GUIDE: Så använder du kompositbrädor

  15/08 Fördelen med kompositbrädor är att de inte ska målas eller strykas med olja och behöver minimalt underhåll! Här visar vi hur du använder de geniala brädorna.

 • Är komposit det bästa till altanen?

  Är komposit det bästa till altanen?

  03/08 Jag funderar på kompositbrädor till min altan. Det verkar vara den perfekta lösningen. Finns det inga problem med komposit alls?

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss