Cookie- och Sekretesspolicy


Linoleum kommer tillbaka

Vill du ha ett slitstarkt golv som är lätt att hålla rent och underhålla samt mjukt och skönt att gå på, så ska du välja linoleum – ett av världens mest testade material.

Om du blandar linolja med kåda får du ett hårt bärnstensliknande material som kallas linoljecment. Om du sedan kokar det och tillsätter trämjöl, finmald kalk och några naturliga färgämnen så har du blandat linoleum. Engelsmannen Frederick Walton fick 1860 patent på denna blandning, och sedan dess har materialet testats i en sådan utsträckning, att endast få material skulle klara det utan att underkännas. Linoleum har lagts på kvadratkilometer efter kvadratkilometer golv över hela världen sedan 1860 – utan att man behövt ändra blandningen. Många har emellertid försökt tillverka billigare kopior, varav vinyl är en av de senaste. Men ingen har lyckats tränga undan linoleum. På 150 år! Vad är det då som gör det så svårt att konkurrera ut linoleum? Det är helt enkelt de unika egenskaperna, som är en perfekt balans mellan motsättningar. Det är imponerande slitstarkt, men ändå så mjukt och skönt att gå på. Det är hårt men ändå så elastiskt att det kan laga tryckmärken av sig självt. Det är känsligt för vatten och tål inte så många rengöringsmedel, men ändå är det lätt att hålla materialet rent. Du klarar dig med en fuktig, urvriden trasa, för smutsen kan inte tränga ner i materialet. Det finns för övrigt specialrengöringsmedel för linoleum. När du arbetar med linoleum, ska det – precis som trä – först acklimatiseras ett dygn (helst längre) i den lokal det ska användas. Det ska ha samma temperatur och fuktighet som underlaget. Det vanligaste är att man hellimmar linoleum på underlaget, som ska vara torrt och slätt. Ofta är det emellertid nödvändigt att först lägga ett underlag av träfiberskivor eller kork. Det behövs
dock inte om du lägger klickplattor.

Relaterade artiklar

 • Här är ditt nya köksgolv

  Här är ditt nya köksgolv

  19/02 Ett köksgolv ska tåla allt från hårt slitage till spill så ytan måste vara slitstark och det ska vara lätt att hålla golvet rent. Därför är det viktigt att välja rätt beläggning när du köper nytt golv. Här är fördelarna och ...

 • Klicka ett golv av linoleum

  Klicka ett golv av linoleum

  19/02 Det finns flera skäl till att vi har använt linoleum som golvbeläggning i mer än 100 år. Det numera klassiska materialet är lätt att hålla rent och skönt att gå på. Därför är det perfekt i köket.

  Svårighet 2/4
 • 3 TIPS: Om pluggar och skruvar

  3 TIPS: Om pluggar och skruvar

  21/09 Måste pluggen vara längre än skruven? Hur stort ska hålet vara – och håller en plugg i en gipsskivevägg? Vår expert svarar på frågor om pluggar och skruvar.

 • Armerad puts håller ihop allt

  Armerad puts håller ihop allt

  19/08 Nya putsbrukstyper och tunna armeringsnät gör det möjligt att putsa murar, som tidigare har gett till och med garvade murare grått hår!

 • Brädor som ALDRIG murknar

  Brädor som ALDRIG murknar

  18/08 Byt ut dina vindskivor av trä mot nya av fibercement så slipper du både att måla och underhålla. Brädor av fibercement ser ut som trä, men de ruttnar aldrig.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Linoleum kommer tillbaka

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss