Cookie- och Sekretesspolicy


Världens starkaste lim

Epoxilim är både starkt och vattenfast, och till skillnad från andra lim kan det fylla ut hålrum. Det fäster även om du inte spänner ihop arbetsstyckena.

När folk hör ordet epoxi så är det ofta ord som styrka, glasfiber och lim det förknippas. Om det är något negativt så är det troligen genom allergirisken. Men det var förr i världen epoxin var farlig, innan vi hade kunskapen om hur man skall hantera den.

I dag har den nästan blivit rumsren. Du behöver inte andningsmask för att arbeta med epoxi, för den innehåller inga lösningsmedel och avger ingen giftig ånga. Den luktar inte ens. Men när du limmar med epoxilim ska du använda gummihandskar och skydd för huden. Du kan limma nästan allt, och limmet kan användas både inomhus och utomhus. Du kan blanda material, och limmet kan fylla ut hålrum.

Lim av epoxi är oftast av typ tvåkomponent och blandas av en bas, som även kan kallas harts, och en härdare. Blandningsförhållandet står oftast på burken och det mäter man lätt upp på en hushållsvåg. Vill du ha ett tjockare lim kan du tillsätta pulver som gör det tjockare.

De flesta epoxilim har en arbetstid, kallad potlife, på 15–20 minuter. Blanda inte mera än vad du gör av med på halva den tiden. Härdningen börjar genast efter blandningen. Använd aldrig limmet när angiven potlife är överskriden! Är ytorna kalla tar härdningen längre tid och då kan du arbeta längre med limmet.

När det är ett par cm epoxilim kvar i blandningsburken, så utvecklar limmet värme. Och värme innebär härdning. Då gäller det att fördela och stryka ut limmet tunt så fort som möjligt.

Relaterade artiklar

 • Hur fungerar ankarmassa?

  Hur fungerar ankarmassa?

  11/08 Jag har hört att ankarmassa ger en mycket hållbar montering. Men hur fungerar ett sådant ankare? Skiljer det sig från kemankare?

 • De 7 viktigaste limtyperna

  De 7 viktigaste limtyperna

  30/07 På endast några timmar lyckades vi hitta inte mindre än 78 olika lim. Men vilka behöver du ha hemma? Du klarar dig med några få – eller rent av ett enda!

 • Ett lim starkare än Stålmannen

  Ett lim starkare än Stålmannen

  24/06 Montagelim kan göra två saker samtidigt: Det kan både limma och fylla ut fogar. Därför klarar det ett otal överraskande uppgifter. Se här.

 • Limma istället för att skruva

  Limma istället för att skruva

  24/01 Vid många tillfällen kan det vara riktigt smart att byta ut spikar och skruvar mot lim. Det viktigaste är att du anpassar dig efter underlaget.

 • 10 saker du kan limma!

  10 saker du kan limma!

  17/03 Toalett, kakel, takpannor… Med rätt lim och teknik kan du limma ALLT. Se 10 saker som du kan limma fast – i stället för att behöva borra, skruva och hamra.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Världens starkaste lim
 • Världens starkaste lim

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss