Cookie- och Sekretesspolicy


4-stegsguide till lättbetong

Lättbetong är ett smart material – snabbt och enkelt att bygga med, flexibelt och lätt att anpassa. Vi visar dig hur du arbetar med de allsidiga lättbetongblocken.


Lättbetong är ett smart material – snabbt och enkelt att bygga med.

Lättbetong uppfanns på 1920-talet av Axel Eriksson och tillverkningen började 1929 av Yxhult. I början kallade man produkten gasbetong men på 40–talet fick den namnet Ytong – som i folkmun kom att kallas blåbetong eftersom den var blåaktig. Produktionen av blåbetong upphörde 1975 eftersom blåbetong avgav radon och sedan dess har endast ofarlig lättbetong tillverkats.

Lättbetong kan användas till en mängd uppgifter. Du kan bygga väggar, badrum och hela hus av materialet. Det går snabbt och lätt eftersom blocken bara ska staplas med lite lim emellan. Och eftersom blocken är lätta behöver man inte ha någon medhjälpare till att bära eller bygga.

Lättbetong lämpar sig för våtrum

Lättbetong blandas av finmald sandsten, cement, kalk och vatten och eftersom den inte innehåller organiska material kan den inte ruttna eller angripas av svamp. Lättbetong är därför ett perfekt material i fuktiga utrymmen som badrum. Lättbetong är dessutom diffusionsöppen.

Så här arbetar du med lättbetongblock

Följer du de här fyra enkla tipsen är du redo att bygga vad som helst i lättbetong:


1. Kapning

Det är lätt att såga lättbetongblock och -skivor till önskat mått. Det görs enklast med en grovtandad specialsåg, en så kallad lättbetongsåg. Det går även med en fogsvans, men tänderna blir snabbt slöa.

2. Limmet

Lättbetong limmas med ett speciallim som ska läggas på ganska tunt för att blocken och skivorna ska sitta ihop så tätt som möjligt. Det ger dessutom en slät och plan yta. Limmet fördelas med tandspackel eller ett specialredskap, limskopa. Denna har samma bredd som skivorna och täcker därmed hela kanten efter ett drag. Limmet köps i pulverform och blandas med vatten till önskad konsistens.

3. Skarvarna

Skarvarna och fogarna mellan block och skivor förstärks med spikbleck, som knackas ner tvärs över skarven mellan två skivor.

4. Montering

Det är nödvändigt att förankra lättbetongblocken i anslutande vägg med exempelvis vinkelbeslag eller specialbeslag. De låses fast med spikar, som ska slås ner ordentligt i lättbetongen.

Relaterade artiklar

  • Så lätt bygger du en duschhörna

    Så lätt bygger du en duschhörna

    16/07 Det går snabbt och är både enkelt och billigt att bygga en duschhörna av lättbetong. Projektet kräver vare sig stor erfarenhet eller dyra verktyg.

    Svårighet 2/4

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss