Cookie- och Sekretesspolicy


GUIDE: Allt om laminat

Laminatets kännetecken är dess mycket höga slitstyrka. Det gör materialet lämpligt för golv, bänkskivor och andra ytskikt som behöver kunna stå emot hårt slitage och regelbunden rengöring med starka rengöringsmedel.


SUPERSTARKT: Laminatets hårda ytskikt framställs av lim och många lager papper eller papp som pressas ihop under extremt högt tryck och värme.

VAD ANVÄNDS LAMINAT TILL?
Laminat - alt om laminat GOLV
Laminat är lämpligt till golv som används och slits mycket, till exempel i trappor, grovkök och källare. Slitstyrkan är på topp och underhållet är minimalt.
Laminat - alt om laminat BÄNKSKIVOR
Vill du ha en praktisk och stark bänkskiva till ett rimligt pris så är laminat ett givet val till köksbänken. Skivorna finns i många färger och mönster.
Laminat - alt om laminat HYLLOR, OCH FÖNSTERBRÄDOR
Laminat passar bra till olika hyllor och skåp. Och som fönsterbräda är det ett alternativ till granit och marmor, om du är ute efter en hållbar lösning.


HUR ARBETAR DU MED LAMINAT?

Arbetet med laminatskivor är i stort sett det samma som när du arbetar med träskivor. Men du klarar dig inte med en fogsvans. Det hårda ytskiktet kräver en elektrisk såg som med sina snabba rörelser och ett fintandat blad kan äta sig igenom materialet. Du kan räkna med att slita ut ett par blad om du ska såga till många skivor.

Laminat - alt om laminat

Till skillnad från de flesta andra träskivor måste du såga laminatet underifrån. Annars är det nästan omöjligt att undgå att det hårda yttersta lagret spricker. Är du tvungen att arbeta från ovansidan, till exempel om du ska fräsa ut en vinkel i en bänkskiva, kan du sätta tejp på skivan. Det hindrar laminatet från att spricka under själva fräsningen.

Laminat - alt om laminat


VIKTIGT OM LAMINAT!

Golv av laminat ger en del buller och eko. Det ställer krav på underlaget. Det finns många olika slags skumplast och skum för ändamålet. Och det finns skivor med ett extra lager stötdämpande material på undersidan.

SPECIELLA EGENSKAPER

Oavsett om kärnan är av en hård träfiberskiva (hdf) eller en billigare spånskiva, ska synliga sågsnitt förseglas – både av hänsyn till utseendet, och för att undvika att fukt tränger in. Du kan lacka eller limma fast en laminatremsa över.


VARIANTER AF LAMINAT
Laminat - alt om laminat BÄNKSKIVA
Laminat till bänkskivor finns i en ”mjuk”, billig variant och i en dyrare, mer robust variant (högtryckslaminat). Båda är gjorda för gör det själv-arbete, och finns i en mängd olika färger och mönster.
Laminat - alt om laminat GOLV
Laminatgolv kommer oftast som klickgolv. Plattorna finns i en mängd olika färger och mönster, och ned till 6 mm tjocka. Så du kan lägga in ett golv utan att behöva såga av dörrkarmarna.
Laminat - alt om laminat BÄNKSKIVA – KOMPAKTLAMINAT
Kompaktlaminat är det senaste tillskottet bland material till bänkskivor. Träkärnan är ersatt av massivt, sammanpressat papper och lim. Skivan kan vara ned till 10-12 mm tjock. Finns vanligtvis i svart och vit.
Laminat - alt om laminat PANEL- OCH MÖBELSKIVA
Laminatskiva till möbler, finns vanligtvis i svart och vit. Det mest populära måttet är 16 mm. För att dölja dina sågsnitt kan du köpa laminat på rulle, som värmes på kanten med strykjärn.


DIMENSIONER PÅ LAMINAT

Laminatskivor till bänkskivor, hyllor, fönsterbrädor med mera, finns som standard i tjocklek från 15-30 mm. Längd och bredd varierar
beroende av fabrikat, men här är de allra vanligaste:

■ 30 x 120 cm
■ 30 x 250 cm
■ 60 x 260 cm
■ 61 x 365 cm
■ 63 x 186 cm
■ 63,5 x 410 cm

Laminatgolv och plattor finns i tjocklek från 6-15 mm. Längd och bredd varierar. Men Pergo, som är en av de största återförsäljarna, kör med fyra standardstorlekar:

■ 19 x 120 cm
■ 19 x 138 cm
■ 20,5 x 205 cm
■ 40,8 x 122,4 cm

MÅNGA MÖJLIGHETER MED FÄRG OCH MÖNSTER

Laminatens artificiella yta ger producenterna stor valfrihet när det kommer till färg och mönster. Du kan således få ytskikt som liknar allt från trä och kakel till skiffer, kork och marmor.

Tidigare har laminat setts som ett lite ”sämre” material på grund av sin artificiella yta. Men det försöker producenterna råda bot på med ytskiktsstrukturer som får isär golvbrädorna och ser mer ”äkta” ut.

LAMINAT: FÄRGER OCH MÖNSTER
Laminat - alt om laminat ”Ek 1-stav” från Pergo. Ytskiktet liknar 19 x 120 cm plank.
Laminat - alt om laminat ”Vit furu 1-stav” från Pergo. Med ett ytskikt som liknar 19 x 120 cm furuplank.
Laminat - alt om laminat ”Ljusgrå skiffer” från Pergo. Kommer i stora, breda plattor på 32,8 x 63,5 cm

Relaterade artiklar

 • 7 TIPS: Undgå att göra fel när du skummar

  7 TIPS: Undgå att göra fel när du skummar

  03/05 Det är inte svårt att skumma, men det kan krävas en hel del erfarenhet för att göra rätt. Vi ger dig 7 tips på hur du får bäst resultat när du skummar.

 • Isolerande väggspackel håller värmen

  Isolerande väggspackel håller värmen

  09/02 NYHET: Genial spackelmassa som ger varma väggar – och det fungerar! Väggspacklet minskar värmeförlusten med upp till 15 procent och känns varm vid beröring.

 • Genialt bruk – härdar på 4 timmar!

  Genialt bruk – härdar på 4 timmar!

  19/01 Behöver du ett putslager som man snabbt kan gå på och arbeta vidare med har Ardex tagit fram en smart lösning. Läs mer här!

 • Fotlister, golvlister, socklar…

  Fotlister, golvlister, socklar…

  13/01 Kärt barn har många namn! Allihop inbegriper den list som sitter i fogen mellan väggen och golvet. De finns i många olika varianter – kolla här!

 • Måla med sten och murbruk

  Måla med sten och murbruk

  11/01 Du kan göra dina väggar hur snygga som helst om du lägger lite energi på att ge dem en annan yta än färg. Vi visar hur lätt det är.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss