Cookie- och Sekretesspolicy


GUIDE: Allt om grus!

Grus finns i ett otal varianter. Grus i viss form används för att hålla dina stenplattor på plats, medan annat grus är prefekt när du blandar bruk eller betong. Här är en genomgång av de vanligaste grus- och sandvarianterna och vad de kan användas till.


RAKT OCH STADIGT: När bärlagergruset har vibrerats, läggs ett lager sättgrus för att beläggningen ska ligga rakt och stadigt.


VAD ANVÄNDER MAN GRUS TILL?
UNDER STENAR OCH PLATTOR
Vi använder minst två lager olika grus (bärlagergrus och sättgrus) under stenar och plattor när vi lägger en infart, en gång eller en terrass.
OLIKA MURARARBETEN
Till nästan allt arbete som en murare utför används grus, t.ex. till bruk och betong. Om du inte behöver så mycket blir det billigare att blanda själv.
SOM BELÄGGNING
Grovt grus, singel och makadam används som beläggning av olika slag. Det är billigare än att lägga stenar.


HUR ANVÄNDS GRUS?

Vi använder grus framför allt under en beläggning. När gruset har fördelats ska det packas med en vibrator. Det gäller både förstärkningsgrus och bärlagergrus. Om du ska lägga på mer än 15 cm grus bör du vibrera i två omgångar – den första omgången efter cirka 7-8 cm.

När du har vibrerat grusbeläggningen ska du jämna till den så att nästa lager blir lika tjockt överallt. Det sista skiktet som är sättgrus ska inte vibreras utan bara trampas och jämnas till.

Grusets uppgift är att beläggningen (stenar, plattor eller rent av grus) ligger plant och stadigt i många år. Det gör den endast om underlaget dränerar bra (leder bort regn- och smältvatten). Det gör de två grusbäddarna.

VIKTIGT OM GRUS!

Om du inte kommer att använda allt grus genast är det klokt att beställa det i en storsäck (big bag). Det är dyrare, men då blir det lättare att hålla gruset rent, t.ex. från löv, kottar och kattexkrementer.

SPECIELLT OM GRUS

Grus och sand hämtas i naturen och kommer från tre ställen. Hämtas det från en sjö kallas det sjömaterial, som är ovanligt, och kornen är runda.

Kommer gruset från en grusås eller ett grustag är det en grusprodukt. Grus som tas fram från bergkrossar kallas en krossprodukt.


VARIANTER AV GRUS
FÖRSTÄRKNINGSGRUS
Kornstorlek: 0-90 mm

Om du ska lägga stenplattor på en infart som ska tåla att du kör på den med bilen, gräver du bort all jord och lägger ett 15- 30 cm tjockt skikt av förstärkningsgrus. Fördela gruset och vibrera det hårt.
BÄRLAGERGRUS
Kornstorlek: 0-40 mm

Bärlagergrus läggs ovanpå förstärkningsgruset överallt där du senare vill ha en beläggning. Man brukar räkna med 10–15 cm bärlagergrus, som ska fördelas och vibreras ordentligt.
SÄTTGRUS
Kornstorlek: 0-8 mm

Sättgruset är det grus som ligger precis under stenplattorna. Det bör vara cirka 3-4 cm tjockt. Eftersom det innehåller små korn kan det inte vibreras. Det räcker att du fördelar gruset och trampar ner det.
FOGSAND
Kornstorlek: 0-2 mm

Fogsand används mellan stenplattor, stenar och annan beläggning. Det är viktigt att fogsanden innehåller kantiga korn som kan packas bättre.
MURSAND
Kornstorlek: 0-4 mm

Det kvittar vilket bruk muraren blandar, så använder han mursand (om han inte får färdigblandat bruk). Du får ett utmärkt putsbruk av cement, vatten och mursand.

VÄGGRUS MED ELLER UTAN LERA
Kornstørrelse: 0-8 mm

Om du har tänkt lägga en grusad gång så är det väggrus du ska använda– med eller utan inblandad lera. När gruset vibreras bildar det en hård yta som till och med tål lätt trafik.
ÄRTSINGEL
Kornstorlek: 8-16 mm

Gjutsand, betonggrus eller ärtsingel är bra att använda när du t.ex. ska gjuta fast kantstenarna längs infarten. Det räcker att du blandar med lite cement och vatten så får du en stark betong.
GUNGSAND
Kornstorlek: 0-3 mm

Under gungor och liknande läggs i dag en EU-godkänd sand som fallskydd. Sanden kan inte bakas och kan därför inte användas i sandlådor, där små barn gärna bakar kakor.
FINGRUS
Kornstorlek: 0-8 mm

När man siktar grus från grusåsar och grustag och öppningarna i sållet är högst 8 mm får man fingrus 0-8. Detta grus kan användas till i stort sett allt där grus ingår. Kan packas hårt med plattvibrator.


Relaterade artiklar

 • Hur många olika slags grus behövs?

  Hur många olika slags grus behövs?

  23/07 Jag har läst att jag ska använda ett lager sand, därefter ett lager grus och sedan ytterligare sand. Stämmer det?

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  06/10 VIDEO: Om du vill att dina trädgårdsplattor ska ligga plant och snyggt måste du göra ett ordentligt förarbete. Jesper gräver gott och väl 16 cm under snörena där det ska ligga plattor. Kom ihåg att snörena anger sluthöjden, så ...

 • 3 TIPS: Om pluggar och skruvar

  3 TIPS: Om pluggar och skruvar

  21/09 Måste pluggen vara längre än skruven? Hur stort ska hålet vara – och håller en plugg i en gipsskivevägg? Vår expert svarar på frågor om pluggar och skruvar.

 • Armerad puts håller ihop allt

  Armerad puts håller ihop allt

  19/08 Nya putsbrukstyper och tunna armeringsnät gör det möjligt att putsa murar, som tidigare har gett till och med garvade murare grått hår!

 • Brädor som ALDRIG murknar

  Brädor som ALDRIG murknar

  18/08 Byt ut dina vindskivor av trä mot nya av fibercement så slipper du både att måla och underhålla. Brädor av fibercement ser ut som trä, men de ruttnar aldrig.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss