Cookie- och Sekretesspolicy


Laga hål i gipsskivor

Ett fult hål i en gipsplatta kan lätt lagas så att reparationen blir helt osynlig.

Med hjälp av timmermansvinkeln tar snickaren ut måtten till en liten bit gipsskiva som kan täcka hålet. Sedan sågas biten ut med hjälp av en fogsvans.Här behöver vi två lika stora bitar, så när den första gipsbiten är tillsågad används den som mall för att rita upp till nästa bit.

Den ena biten hålls upp mitt för hålet och bitens omkrets ritas ut.Snickaren använder en kasserad fogsvans för att såga ut till reparationsbitarna. Det är en fördel om man håller ena handen på sågklingan för att stabilisera sågen.

När man väl är igenom båda lagren gips går resten av arbetet snabbt.Ett alternativ till att använda en fogsvans är att borra hål i ena hörnet. I hålet får man precis plats med ett bågfilsblad, som kan användas för att såga längs hela markeringen. När båda skivorna är genomsågade ska kanterna fasas av.

et gör man med en vass hobbykniv.Avfasningen ser till att övergången mellan lagningen och väggen blir osynlig vid den kommande spacklingen.Lagningsbitarna måste sitta fast i något.

Därför håller snickaren upp en plankbit vid hålet och markerar så att plankan blir 10 cm längre än vad hålet är brett. Tre lika stora plankbitar sågas till.Plankbitarna lirkas in mellan isoleringen och den innersta gipsplattan.

De ska placeras så att de både kan skruvas fast i väggen och att det blir plats till att skruva fast gipsbitarna.Plankan görs fast med vanliga gipsskruvar. På samma vis fäster snickaren plankan i botten och i mitten av hålet. Nu kan den första lagningsbiten göras fast.

Notera att snickaren ritat ut en pil för att veta vilken sida som ska vändas upp. Kanterna på den yttre lagningsbiten ska fasas av precis som hålets kanter, för att underlätta spacklingen.Den yttre biten skruvas på plats med gipsskruvar avsedda för infästning i trä.

Skruvarna ska vara minst 41 mm långa, för att få ett ordentligt grepp i plankbitarna.Drar man tumstocken över lagningen märker man tydligt att den är precis i nivå med väggen. Nu ska området bara spacklas och reparationen är klar.

Relaterade artiklar

 • Skruva i gips

  Skruva i gips

  07/06 VIDEO: För att nå bäst resultat ska en gipsskruv bara skruvas in så långt att den trycker ner papperet något. Den får alltså inte tränga igenom papperet.

 • Dela gipsskivor

  Dela gipsskivor

  07/06 VIDEO: Det finns olika sätt att dela en gipsskiva på. Här visar snickaren att man kan använda både en hobbykniv och en såg.

 • Dela gipsskivor

  Dela gipsskivor

  07/06 VIDEO: Det finns olika sätt att dela en gipsskiva på. Här visar snickaren att man kan använda både en hobbykniv och en såg.

 • 30 mästartips om gips

  30 mästartips om gips

  10/04 Gipsskivor skiljer sig en hel del från andra byggskivor och ska därför hanteras på annorlunda sätt. Här får du mästarens bästa råd och knep om just gipsskivor.

 • Snickarens bästa knep med gips

  Snickarens bästa knep med gips

  10/04 Det går fort att bygga med gipsskivor, framför allt om du följer de goda råd och knep som vår snickare tipsar om.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss