Cookie- och Sekretesspolicy


Så använder du silikonfogmassa

Silikonfogmassa fäster på i stort sett alla ytor. Den härdade fogen är stark, vattentät och elastisk. Och ytan är lätt att underhålla och rengöra. Det gör den perfekt för husets fuktiga utrymmen.


SNYGG FOG: Silikonets smidiga och glatta vatten- och smutsavvisande yta är oslagbar.

VAD ANVÄNDS SILIKONFOGMASSA TILL?
VÅTRUM
Silikonfogen tål att vara konstant utsatt för vatten och är därför det perfekta valet när det gäller tätning av rörelsefogar i tvättstugor eller badrum.
DISKHO OCH BÄNKSKIVA
I köket och tvättstugan behövs vattentäta fogar mellan bänkskiva och vägg. Även vid diskhon brukar det vara en god idé att försegla sågsnittet med silikon.
TÄTNING UTOMHUS
Silikonfogmassa används till tätning av utomhusfogar som ska klara av stora rörelser och mycket vatten, som vid fönster och dörrar.


HUR ANVÄNDS SILIKONFOGMASSA?

För det första ska du se till att området du ska foga är helt rent och fritt från fett. Aceton är bra för avfettning, men kom ihåg att vädra ordentligt.

När du är redo att foga skär du av spetsen på patronen med ett diagonalt snitt. Öppningen ska kunna fylla hela fogen.

Fyll upp fogen HELT med fogmassa. För att du ska kunna arbeta i en enda rörelse, vilket är det bästa, får det inte vara något glapp i sidorna eller i fogen. Tryck in fogmassan ordentligt med en fogpinne.

Det är viktigt att fogmassan fäster – även i botten.

Till sist ska fogen jämnas till. Med gott handlag kan det göras med en fogpinne, men en silikonspackel fungerar också bra.

VIKTIGT OM SILIKON

Använd inte silikonborttagning när du avlägsnar den gamla fogen. Det löser upp silikonet – även det nya. Sitter det kvar lite rester av den gamla fogen, och de sitter fast ordentligt, så låt det vara kvar.

SPECIELLT MED SILIKON

Silikonfogar kan inte målas. En av den härdade fogens stora styrkor är att ingenting fäster på den. Det gäller dessvärre även färg. Så om du inte kan hitta silikon i en färg som passar kan du ofta ersätta silikonet med en övermålningsbar fogmassa – dock aldrig i våtrum.

VARIANTER AV SILIKONFOGMASSA

SANITETSSILIKON Denna typ kallas ofta för våtrumssilikon och används som på ställen som är utsatta för vatten – i badrum, kök och tvättstuga. Den innehåller även medel som skyddar mot mögel och annan svamp.

BYGGSILIKON Används både utomhus och inomhus till fogar som ska klara stora rörelser (upp till 25 procent). Särskilt till dörrar och fönster och som alternativ till byggfogmassa vid tätning utomhus.

GLASSILIKON Fogmassa till limning och tätning av akvarier, glasblock, silikontätningslister, drivhus och till toppförslutning av termorutor. Olämplig Som rörelsefog i våtrum på grund av dess syreinnehåll.

FÄRGVAL

Tidigare fanns det inte många färger att välja mellan, men i dag har du massor av möjligheter. I stort sett alla fogmassetillverkare har silikonfogmassa i många olika nyanser av vit, beige och grå.

Några producenter har dessutom ett brett urval av väldigt bjärta färger. Oftast kan du få silikonfogmassa och cementbaserad fogmassa i samma färg, så att det hela matchar snyggt.

VERKTYG TILL FOGNING

I princip kan du klara dig med en mattkniv för att skära av patronspetsen, en fogpistol att foga med och ett finger att jämna till fogen med. Då kan du lätt få till en tät fog, men det finns en risk att den inte blir särskilt snygg. Snygga fogar kräver bra verktyg, och lyckligtvis behöver bra verktyg inte alltid vara dyra.

SNYGGA FOGAR KRÄVER BRA VERKTYG
Specialtejp, t.ex. CornerTape, hjälper dig täcka av så att fogen hamnar precis där den ska. Målartejp är ett alternativ.
Använd glittervätska i stället för tvål, så kan du fylla på med fogmassa efter att fogen är jämnad. Ny fogmassa fäster inte ovanpå tvål.
En fogpinne är bra att pressa ned massan i skarven med. Finns i olika bredder.
Spacklar av silikongummi gör det enkelt att fixa snygga, jämna ytor. Finns med flera olika profiler.


Relaterade artiklar

 • Aldrig mer mögel i duschen

  Aldrig mer mögel i duschen

  08/04 Nu är det slut med fläckar, kalk och mögel på kakel och fogar i duschen. En ny epoxymassa avvisar allt! Se här hur den fungerar.

 • Fogen som alltid räddar dig

  Fogen som alltid räddar dig

  08/04 Akrylfogen döljer alla små springor och får resultatet att se riktigt proffsigt ut – även när du gör det själv. För yrkesmålaren är akrylfogmassan viktig och en självklar del av verktygslådan.

 • Guide: Fogmassor

  Guide: Fogmassor

  12/06 Du undviker många fel, från små förtretligheter till stora och dyra katastrofer, genom att välja rätt på hyllan för fogmassa på byggmarknaden och på verkstan. Och om du hör till dem som kallar alla massor för ”silikon”, så ...

 • 7 TIPS: Undgå att göra fel när du skummar

  7 TIPS: Undgå att göra fel när du skummar

  03/05 Det är inte svårt att skumma, men det kan krävas en hel del erfarenhet för att göra rätt. Vi ger dig 7 tips på hur du får bäst resultat när du skummar.

 • Isolerande väggspackel håller värmen

  Isolerande väggspackel håller värmen

  09/02 NYHET: Genial spackelmassa som ger varma väggar – och det fungerar! Väggspacklet minskar värmeförlusten med upp till 15 procent och känns varm vid beröring.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss