Cookie- och Sekretesspolicy


Slitstarkt golv med epoxifärg

Vill du ha ett målat golv? Ett som är extra starkt och stryktåligt? Måla det i så fall med epoxifärg. Då får du en extremt slitstark och lättstädad yta som håller sig snygg i många år.

Slitstarkt golv med epoxifärgNär färgen är blandad har du begränsad tid på dig att måla, vanligtvis två timmar.

Förr användes epoxifärg mest till golv i verkstäder och fabriker eftersom färgen klarar mycket stora påfrestningar, har hög slitstyrka och ger en lättstädad yta. Men varför inte utnyttja dessa fördelar och måla golven i våra bostäder med epoxifärg? Fördelarna är att golven då håller sig snygga och fina i många år och eftersom det finns många kulörer att välja bland så kan du få ett golv i precis den färg du önskar.

Vad är epoxifärg?

Epoxifärg består av två komponenter: en bas (en så kallad epoxiharts) som blandas med en härdare precis innan du ska måla. Den kemiska sammansättningen skapar ett styvt och extremt starkt material när komponenterna har härdat. Det enda som kan skada färgen är solens UV-strålar så därför bör den stryktåliga färgen endast användas inomhus.

Priset för epoxifärg varierar mycket beroende på var du handlar – från cirka 600 kr till 1 000 kr för en förpackning med härdare och bas som räcker till cirka 12 kvadratmeter. Undersök priserna innan du bestämmer dig.

Så här målar du med epoxi

1. Underlaget ska förberedas: Det är viktigt att underlaget är torrt, rent och fettfritt för att färgen ska fästa ordentligt. Blanka ytor slipas lätt, betong med diamantslip och trä med slippapper. Sugande ytor ska först strykas med primer avsedd för epoxifärg. Sprickor spacklas med epoxispackel som arbetar optimalt ihop med färgen.

2. Blanda mycket noga: Epoixifärgen består avtvå komponenter, bas och härdare, och de måste blandas i exakta proportioner för att färgen ska härda. Blanda mycket noga med omrörare i borrmaskinen och med låga varvtal. Blanda inte mer än vad som går åt.

3. Arbeta snabbt: När du har blandat komponenterna har du knappt två timmar på dig att måla innan härdningen börjar. Underlaget ska vara minst 15 grader för att härdningen ska fungera. Lägg på färgen med korthårig målarrulle och arbeta vått-i-vått. Räkna med att behöva lägga på två skikt. Vädra medan du målar!


HEMVERKSTAN är ett rum där golvet utsätts för stort slitage och som därför bör målas med epoxifärg. Den härdade ytan tål nästan alla kemikalier, färger och oljor och spill torkas lätt bort utan att lämna några spår.


KÖKET är ett rum med mycket gångtrafik. Om du vill måla köksgolvet krävs det att du väljer en färg som tål stryk – och det gör epoxifärg, som kan användas på i stort sett alla underlag.


VARDAGSRUMMET kan också målas med den starka färgen. Gångtrafiken är inte så stor, men det bildas lätt gångar runt soffbordet och fram till matbordet. Även i badrum är epoxi ett utmärkt val, till exempel på putsade väggar. Målar du golvet kan du strö lite kvartssand i färgen för att minska risken för att du halkar.

Så här skyddar du dig under jobbet

Epoxifärg är vattenspädbar och innehåller inga farliga lösningsmedel. Den avger inte heller farliga ångor, men det är viktigt att du skyddar din hud mot stänk när du arbetar med blandad epoxifärg. Stänk på huden kan resultera i en allergisk reaktion.

Använd därför handskar godkända för epoximålning, skyddsglasögon eller plexiglasvisir och ta på dig en skyddsoverall. Skulle det stänka färg på huden ska du genast tvätta rent med två och vatten. Se även anvisningarna på färgburken.

Relaterade artiklar

 • Hur torrt ska betonggolvet vara?

  Hur torrt ska betonggolvet vara?

  29/06 Jag har gjutit ett nytt betonggolv i mitt garage och nu ska det målas. Hur torrt ska det vara innan jag kan lägga på ett lager epoxi?

 • FAKTA: Är EPOXI skadligt att använda?

  FAKTA: Är EPOXI skadligt att använda?

  03/05 Epoxi inom industrin kan medföra kroniska sjukdomar. Men hur skadligt är det att måla sitt eget källargolv med epoxifärg? Så här skyddar du dig bäst.

 • Vilken färg är bäst till betonggolv?

  Vilken färg är bäst till betonggolv?

  09/12 Golvet i garaget är av betong och jag har tänkt att måla det. Men vilken färgtyp ska jag välja för att det ska hålla?

 • SLUT med färg som flagnar!

  SLUT med färg som flagnar!

  29/06 Flagnar färgen på din putsade vägg? Det beror ofta på att det har samlats fukt bakom färgen, därför att den är för tät. Se hur du undviker det i framtiden!

 • ÄNTLIGEN en färg som inte luktar

  ÄNTLIGEN en färg som inte luktar

  04/04 Vattenbaserad färg luktar illa och många tål inte ångorna alls. Därför har Jotun utvecklat en allergivänlig och luktfri färg – som vi har testat!

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss