Cookie- och Sekretesspolicy


Skär till glas

Man kan spara mycket pengar genom att själv skära till glas. Vare sig det gäller en enkel ruta till uterummet eller till växthuset. Glas är dyrt, men man kan enkelt hitta en passande bit på återvinningsstationen och själv anpassa den.


Du kan även anpassa glas från till exempel punkterade termoglas, som regel är det inget fel på själva glaset. Här ska hantverkaren skära av 5 cm från en blasruta. Han mäter upp och markerar var rutan ska skäras av.

Vid glasskärning är det viktigaste av allt att glasskärarens klinga är vass. Testa först innan du skär. Om klingan inte skär rent ska den bytas ut. De flesta skärverktyg har sex hjul som är markerade med siffror.

På den här gamla slitna glasskäraren byter vi ut den förbrukade klinga nummer 4 till den oanvända nummer 5. Utbytet görs enkelt genom att man lossar skruven baktill på verktyget, drar fram hjul nummer 5 och därefter drar man åt skruven igen.

På en nyare glasskärare behöver man bara låta klingan stå på ettan eller det streck som motsvarar 1. Innan du börjar skära är det bra att doppa verktyget i terpentin.

Det sänker spnningarna i glasets yta när man skär och man kan känna sig säkrare på resultatet. Se till attt glaset ligger helt stabilt innan du börjar skära. Glasrutan ska ligga på en helt plan yta och ända ut i kanten.

Använd gärna en list för att stötta glasskäraren och skär en gång med ett kraftigt och konstant tryck från ena änden av glaset till den andra. Det är mycket viktigt att ritsa glaset helt ut i kanterna. Man ska bara ritsa en enda gång. Det är inte möjligt att ritsa två gånger i samma spår.

Sedan lägger man glaset så att ritsen ligger an precis mot kanten på arbetsbänken. Knacka sedan lätt men en klubba och biten lossnar enkelt.

Du kan också använda hacket i glasskäraren för att knäcka av glasbiten. Slutligen slipar man av kanten med en bit finkornigt sandpapper så att de vassa kanterna jämnas till en aning och man inte skär sig lika lätt.

Relaterade artiklar

 • 3 TIPS: Om pluggar och skruvar

  3 TIPS: Om pluggar och skruvar

  21/09 Måste pluggen vara längre än skruven? Hur stort ska hålet vara – och håller en plugg i en gipsskivevägg? Vår expert svarar på frågor om pluggar och skruvar.

 • Armerad puts håller ihop allt

  Armerad puts håller ihop allt

  19/08 Nya putsbrukstyper och tunna armeringsnät gör det möjligt att putsa murar, som tidigare har gett till och med garvade murare grått hår!

 • Brädor som ALDRIG murknar

  Brädor som ALDRIG murknar

  18/08 Byt ut dina vindskivor av trä mot nya av fibercement så slipper du både att måla och underhålla. Brädor av fibercement ser ut som trä, men de ruttnar aldrig.

 • GUIDE: Så använder du kompositbrädor

  GUIDE: Så använder du kompositbrädor

  15/08 Fördelen med kompositbrädor är att de inte ska målas eller strykas med olja och behöver minimalt underhåll! Här visar vi hur du använder de geniala brädorna.

 • Är komposit det bästa till altanen?

  Är komposit det bästa till altanen?

  03/08 Jag funderar på kompositbrädor till min altan. Det verkar vara den perfekta lösningen. Finns det inga problem med komposit alls?

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss