Cookie- och Sekretesspolicy


Bygg snabbt med skivor

Arbetet går snabbare och lättare, och resultatet blir ofta bättre när vi bygger hus med hjälp av skivor i stället för tegel, bruk, reglar och lister. Här kikar vi närmare på de två populäraste skivorna: trä och gips.

Skivor av olika slag har de senaste generationerna smugit sig in i våra bostäder. När man jämför en nybyggd villa med de hus av tegel eller trä som byggdes för cirka 100 år sedan, så är skillnaden enorm. I nästan varje rum ser man hur gammaldags och tidskrävande hantverk, som utfördes på stället, har ersatts av skivmaterial, som har tillverkats på fabrik långt från byggplatsen.

Skivorna finns överallt

Sockeln, alltså grunden, runt den moderna villan gjuts fortfarande på plats, så den är väl som den alltid har varit? Nej, för om du knackar på den så avslöjar det ihåliga ljudet att det inte är massiv betong. Du knackar säkert i stället på en fibercementskiva och bakom den finns isolering, och bakom den hittar vi betongen.

Ytterväggen i den nya tegelvillan kan bestå av andra fibercementskivor. De kan du själv sätta upp, och du gör det snabbare än när muraren putsar tegelfasaden – och snabbare än när snickaren spikar upp fasadpanel på stommen av reglar och bjälkar.

Taket på den gamla klassiska tegelvillan är också av tegel. Det är snyggt, hållbart och flexibelt, men smakar det så kostar det. Takskivor av galvaniserad stålplåt har visserligen inte samma charm som tegelpannor, men stålplåt är billig och hållbar. Och det tar endast en dag att lägga hela taket. Underlagstaket är inte alltid av gammaldags råspont. I den nya villan har brädorna ersatts med impregnerade träfiberskivor, som är billigare och som monteras betydligt snabbare.

Inomhus upprepas historien. Förr putsade muraren både väggar och tak och snickaren satte upp otaliga profilerade lister. I dag består väggarna i den moderna villan av gips- eller träskivor. Förr arbetade snickaren länge med att lägga brädgolv, i dag spikas stora spånskivor på golvreglarna. Förr gjöt muraren ett plant underlag för klinkerplattorna, i dag lägger vi dem på underlag av plywood eller fibercementskivor. Förr murades väggarna runt badrummet, i dag monterar vi våtrumsskivor på ett par timmar.

Inredningen är numera också av skivmaterial – framför allt alla kökssnickerier, badrumsmöbler, garderober. Allt är av laminerade spånskivor.

Relaterade artiklar

 • Affisch: Välj rätt skiva

  Affisch: Välj rätt skiva

  10/03 Gipsskivor till väggarna, stål till taket och träskivor till golven. Skivor underlättar arbetet, och det finns en hel del att välja bland. Här är en översikt över de vanligaste skivorna som kan användas i ditt hus.

 • Gör träskivan plan

  Gör träskivan plan

  11/10 Det kan vara svårt att få en böjd bänkskiva av bli plan. Men det är möjligt om det går att fästa en tvärgående bräda på undersidan. Här visar vår expert med hjälp av cirkelsåg och skruvdragare vad du ska göra.

 • Snickarens bästa knep med gips

  Snickarens bästa knep med gips

  10/04 Det går fort att bygga med gipsskivor, framför allt om du följer de goda råd och knep som vår snickare tipsar om.

 • Skivor möts i en stark skarv

  Skivor möts i en stark skarv

  23/05 För att få en stark och hållbar skarv mellan två brädor eller skivor ska du använda en lös spont. Här visar experten dig hur det går till.

 • Träskivor - överblick på 5 minuter

  Träskivor - överblick på 5 minuter

  18/03 Träskivor används till allt möjligt från möbler och köksskåp till fasadbeklädnad och vindskydd.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Bygg snabbt med skivor
 • Bygg snabbt med skivor
 • Bygg snabbt med skivor

Beställ nyhetsbrev

Få din egen laseravståndsmätare

Få din egen laseravståndsmätare

Verktyg

Lägg undan tumstocken och mät enkelt, bekvämt och precist med laseravståndsmätaren från Gör ...

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Innervägg på laminatgolv

Har ett stort rum på 6 x 10 m. Hela golvet med ...

Hållare för brevlådor

Jag undrar om någon har en bra tips och eller ...

Uteplats med stenplattor på frigolit

Normal metod för att göra en uteplats med ...

Innerdörrar

Jag är i färd med att köpa nya innerdörrar och ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss