Cookie- och Sekretesspolicy


Bygg snabbt med skivor

Arbetet går snabbare och lättare, och resultatet blir ofta bättre när vi bygger hus med hjälp av skivor i stället för tegel, bruk, reglar och lister. Här kikar vi närmare på de två populäraste skivorna: trä och gips.

Skivor av olika slag har de senaste generationerna smugit sig in i våra bostäder. När man jämför en nybyggd villa med de hus av tegel eller trä som byggdes för cirka 100 år sedan, så är skillnaden enorm. I nästan varje rum ser man hur gammaldags och tidskrävande hantverk, som utfördes på stället, har ersatts av skivmaterial, som har tillverkats på fabrik långt från byggplatsen.

Skivorna finns överallt

Sockeln, alltså grunden, runt den moderna villan gjuts fortfarande på plats, så den är väl som den alltid har varit? Nej, för om du knackar på den så avslöjar det ihåliga ljudet att det inte är massiv betong. Du knackar säkert i stället på en fibercementskiva och bakom den finns isolering, och bakom den hittar vi betongen.

Ytterväggen i den nya tegelvillan kan bestå av andra fibercementskivor. De kan du själv sätta upp, och du gör det snabbare än när muraren putsar tegelfasaden – och snabbare än när snickaren spikar upp fasadpanel på stommen av reglar och bjälkar.

Taket på den gamla klassiska tegelvillan är också av tegel. Det är snyggt, hållbart och flexibelt, men smakar det så kostar det. Takskivor av galvaniserad stålplåt har visserligen inte samma charm som tegelpannor, men stålplåt är billig och hållbar. Och det tar endast en dag att lägga hela taket. Underlagstaket är inte alltid av gammaldags råspont. I den nya villan har brädorna ersatts med impregnerade träfiberskivor, som är billigare och som monteras betydligt snabbare.

Inomhus upprepas historien. Förr putsade muraren både väggar och tak och snickaren satte upp otaliga profilerade lister. I dag består väggarna i den moderna villan av gips- eller träskivor. Förr arbetade snickaren länge med att lägga brädgolv, i dag spikas stora spånskivor på golvreglarna. Förr gjöt muraren ett plant underlag för klinkerplattorna, i dag lägger vi dem på underlag av plywood eller fibercementskivor. Förr murades väggarna runt badrummet, i dag monterar vi våtrumsskivor på ett par timmar.

Inredningen är numera också av skivmaterial – framför allt alla kökssnickerier, badrumsmöbler, garderober. Allt är av laminerade spånskivor.

Relaterade artiklar

 • Affisch: Välj rätt skiva

  Affisch: Välj rätt skiva

  10/03 Gipsskivor till väggarna, stål till taket och träskivor till golven. Skivor underlättar arbetet, och det finns en hel del att välja bland. Här är en översikt över de vanligaste skivorna som kan användas i ditt hus.

 • Välj rätt fogmassa

  Välj rätt fogmassa

  19/10 Det kan vara svårt att bli klok på vilken av alla tuber med fogmassa du ska köpa när du står på byggmarknaden. Vi ger dig en snabb överblick.

 • Hur väljer jag rätt fogmassa?

  Hur väljer jag rätt fogmassa?

  30/09 Klinkern till vårt nya golv är cirka 10 millimeter tjock. Vilken typ av fogmassa är den bästa att använda till så tjocka plattor?

 • VIDEO: Sprickor i glasfiber

  VIDEO: Sprickor i glasfiber

  10/04 Du kan göra starka reparationer med glasfiber. Se hur du gör i den här videon.

  Svårighet 1/4
 • 30 mästartips om gips

  30 mästartips om gips

  10/04 Gipsskivor skiljer sig en hel del från andra byggskivor och ska därför hanteras på annorlunda sätt. Här får du mästarens bästa råd och knep om just gipsskivor.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Bygg snabbt med skivor
 • Bygg snabbt med skivor
 • Bygg snabbt med skivor

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss