Cookie- och Sekretesspolicy


GUIDE: Sådan spartler
du gipsplader

Gipsskivor ger snygga, släta väggar och tak, men om skarvarna inte har spacklats ordentligt syns de tydligt och då ser det inte lika elegant ut. Här kan du lära dig tekniken så att du efter lite övning själv kan skapa perfekta skarvar.

Spartle gipsplader - sådan gør du
PERFEKT: Om skarven mellan gipsskivorna har spacklats på rätt sätt kan du inte se den när väggen har målats.


SÅDAN SPARTLER DU GIPSPLADER - 1. LAG
Spartle gipsplader - sådan gør du 1. Blanda gipsspackelpulvret med vatten och använd borrmaskin med omrörare eller en mixer. Färdiga spackel kan användas men kolla att de passar ihop med skarvtejp som ska täckas över.
Spartle gipsplader - sådan gør du 2. Tryck in spackelmassan ordentligt i den försänkning som är mellan de två skivorna. Utrymmet ska spacklas igen så det krävs att du lägger på rejält med massa. Dra spackeln nerifrån och uppåt.
Spartle gipsplader - sådan gør du 3. Det är svårt att spackla hela försänkningen på en gång så du kan gärna dela den i två delar. Dra först fast spackelmassan på den nedre delen av väggen och gör sedan likadant på den övre delen.
Spartle gipsplader - sådan gør du 4. Jämna av sidorna när du har lagt på spackelmassan i ett tjockt skikt. Det går snabbare att göra det nu än att efteråt slipa bort överflödig massa. Här drar målaren spackeln uppifrån och neråt.
Spartle gipsplader - sådan gør du 5. Nu jämnas sidorna med en jämn och obruten rörelse. Använd en smalare spackel på cirka 15 cm och tryck ihop spackelmassan lite så att du kan få plats för skarvtejp och mer spackelmassa.
Spartle gipsplader - sådan gør du 6. Skarvtejpen (här av papper) trycks fast i den våta massan uppifrån medan rullen ligger på golvet. Tejpen klipps sedan av. Vänta med att spackla tills massan på väggen har torkat.


SÅDAN SPARTLER DU GIPSPLADER - 2 OG 3. LAG
Spartle gipsplader - sådan gør du 1. När massan på väggen har torkat kan det andra skiktet läggas på så att tejpen döljs av massan. Lägg på rikligt och dra sedan längs sidorna. Släta ut massan uppifrån och ner med ett långt drag.
Spartle gipsplader - sådan gør du 2. Det tredje skiktet läggs på först när spacklet har blivit hårt (det tar 4-7 timmar). Det görs alltid med en bred spackel och ev. en finkornig spackelmassa som kan slipas slät och fin.
Spartle gipsplader - sådan gør du 3. När det tredje skiktet har torkat minst ett dygn ska det slipas. Det görs med fint slippapper korn 100 eller finare. Slipspår från grövre slippapper kan lätt ses genom glasfiberfilt.


VÄRT ATT VETA OM PAPPERSTEJP

Spackelmassan i skarven ska se till att övergången från en skiva till en annan är stark och inte spricker om väggen rör sig. Därför byggs skarven upp (precis som en gipsskiva) av hård gips och seg armering.

Det finns två lösningar. En enkel med självhäftande nät av glasfiber, som klistras över skarven innan du spacklar första gången. Den andra är lite svårare men bättre – och den är den du ser på bilderna – med en tejp av papper.

Armering med papperstejp kräver mer handlag än den självhäftande remsan men är den starkaste lösningen och papperet förhindrar längdförskjutningar.

Spartle gipsplader - sådan gør du
Papperstejpen trycks ner i våt spackelmassa. När den har torkat spacklar du över pappersremsan.


HÅLL KOLL PÅ SKIKTEN

align="right" />
Tre skikt med spackelmassa verkar kanske mycket, men det är i alla fall så många skikt som en yrkesman lägger på.

Om du inte är van att spackla är det klokt att vänta med skikt två tills det första har torkat. Och du ska inte slipa förrän det tredje skiktet är torrt.
VÄLJ RÄTT SLAGS SPACKEL

Använd endast styva kvalitetsspacklar till arbetet. Billiga mjuka plastspacklar duger inte. De ger efter och då kan det bildas svackor i eller små kullar på väggen och de kommer att synas efteråt. Du behöver flera spacklar, helst tre olika bredder.

Spartle gipsplader - sådan gør du

En 15 cm spackel för den första spacklingen där massan ska tryckas ner i skarven. En spackel på 25 cm för nästa spackling så att det blir slätt mellan de två skivorna och en spackel på 45 cm som också kan användas där två skivor utan spackelkant möts. Den drar ut massan så mycket att man inte kan se armeringen.

Relaterade artiklar

 • GUIDE: Så spacklar du gipsskivor

  GUIDE: Så spacklar du gipsskivor

  24/08 GUIDE: Gipsskivor ger snygga, släta väggar och tak. Men om skarvarna inte är rätt spacklade blir det inte en lika elegant. Lär dig rätt teknik här!

 • Spara pengar när du köper färg

  Spara pengar när du köper färg

  21/06 Har du också haft halva (och hela, obrutna) färgburkar kvar efter att du har målat? Det är slöseri. Men du kan faktiskt slippa det nästa gång.

 • Så monterar du gipsskivor

  Så monterar du gipsskivor

  28/04 Det är inte svårt att sätta upp gipsskivor, så länge du har rätt teknik. Läs hur du gör här.

 • Därför ska du ALLTID använda grundfärg

  Därför ska du ALLTID använda grundfärg

  04/04 Väldigt många hoppar över grundfärgen när de målar. Läs om varför grundfärgen är målarens hemliga vapen till ett snyggt och hållbart resultat.

 • Gör du fel när du målar på trä?

  Gör du fel när du målar på trä?

  31/03 Det är många som begår samma misstag om och om igen när de målar trä utomhus. Det leder till en massa problem som kan leda till att träet dör.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Semester.. GDS hemsida (utlagda artiklar) verkar inte uppdateras..

Kan det stämma att bara en PDF-artikel lagts ...

Skruvdragare

Varför kommer inte min Skruvdragare????

Ångspärr om isoleringen är < 200mm i friggebod?

Läste i artikeln "Ångspärrar för dummies" att ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss