Cookie- och Sekretesspolicy


Enkla laxstjärtfogar

En laxstjärtfog är väl det vackraste sättet som finns att foga ihop trä. Men det är samtidigt något av det svåraste och mest tidskrävande sätten som finns att foga ihop trästycken.


Lyckligtvis finns det olika tillbehör för att skapa laxstjärtfogar. De underlättar arbetet rejält.Det här setet består av en frässchablon, som kan användas både till längre och kortare laxstjärtar.

Dessutom medföljer skruvtvingar för att göra fast schablonen, frässtål, mothåll med mera. Du behöver en handöverfräs.

Men du ska inte använda den sula som följer med maskinen. Den ska bytas ut mot sulan som följer med fräs-setet. Innan sulan monteras ska den medföljande styrtappen fästas i fräsen. Tappen ser till att sulan hamnar precis i mitten.

De många hålen i sulan och de olika skruvar som följer med gör att den kan monteras på i stort sett alla tänkbara handöverfräsar. När sulan har monterats ska styrtappen tas bort.

I stället monteras det medföljande fräsjärnet och ställs sedan in på önskat djup. Vår hantverkare har valt att fräsa laxstjärtfogarna i två 16 mm spånplattor.

Fräsen ställs in så att den går ner omkring 2/3 i skivorna. Här blir det alltså 10 mm. Med en träskiva fastspänd på hyvelbänken får han ett bra underlag för fräsarbetet.

Sedan lägger han först upp den skiva som ska monteras vågrätt och sist den som ska sitta lodrätt.

Skivorna måste placeras mycket exakt. Och den vågräta skivan ska vara i flukt med den lodräta skivan. Schablonen har en smal och en bred urfasning.

Här använder vi den bredare, som samtidigt ger kortast laxstjärtar. Det är bara en fråga om tycke och smak vilken du väljer. Schablonen måste spännas fast ordentligt mot arbetsstycket med hjälp av de medföljande skruvtvingarna.

Handöverfräsen körs igång och förs i jämn takt längs schablonen från den ena sidan till den andra i alla mellanrummen. Glöm inte att köra hela vägen tillbaka också, det ger bäst resultat.

Poängen med den här typen av schabloner är att du fräser ur laxstjärtarna ur båda skivorna på en och samma gång, så att de säkert passar ihop. Det är mycket svårare att göra dem på traditionellt vis; med såg och stämjärn och på en skiva i taget.

Relaterade artiklar

 • STRAMA UPP på köksfronten

  STRAMA UPP på köksfronten

  26/09 Köksluckor och lådfronter blir skeva med tiden. Men det är som tur är inte svårt att rätta in dem i ledet igen, så länge du vet var du ska skruva.

 • Sockel med magnet

  Sockel med magnet

  28/07 VIDEO: Vid renoveringen av det här köket ska den gamla spisen plockas bort. I stället ska det dit en inbyggnadsspis, vilket innebär att vi saknar en bit sockel.

 • Fräs ut för beslag

  Fräs ut för beslag

  28/07 VIDEO: Innan du fräser ur för beslagen ska du vara helt säker på placeringen. Hantverkaren har avsatt måtten i samband med att han la upp skivan.

 • Såga ut till spishäll

  Såga ut till spishäll

  28/07 VIDEO: En ny spishäll ska fällas in i bänkskivan i köket. Spishällen ska sänkas ner här, där den gamla spisen stod. För att vara helt säker på placeringen markerar hantverkaren längs skåpselementen på baksidan av den nya skivan.

 • Skärbräda med stödkant

  Skärbräda med stödkant

  27/07 VIDEO: Om du sågat ur köksbänken för att montera disklådan har du samtidigt fått en bit trä som enkelt kan förvandlas till en snygg skärbräda.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss