Cookie- och Sekretesspolicy


Gör egna spegelluckor

Vill du ha en aning mer spännande köksluckor än de vanliga platta målade, kan du lätt tillverka spegelluckor.


Luckan ska vara 70 cm hög och 50 cm bred när den är klar, men hantverkaren lägger på lite. Luckan ska vara 70 cm hög och 50 cm bred när den är klar, men hantverkaren lägger på en centimeter i både höjd och bredd så att den kan sågas till när den ska passas in.

Han sågar längs en sågskena med hjälp av en sänksåg. Har du inte en sänksåg bör du hyra en, eftersom det inte blir helt räta snitt med vare sig handsågen eller med en sticksåg.

Det är viktigt att sågskenan läggs an mot den del av arbetsstycket som ska användas. Lägger man skenan på den del som ska sågas av kommer sågklingan att ta några millimeter för mycket. Luckan ska ha den ram kring mittspegeln. Här har vi valt en 10 cm bred ram hela vägen runt.

Och även här använder vi en 10 mm mdf-skiva. Vi har sågat till två bitar som nu läggs upp vid luckan. De ska vara lika långa som luckan, d.v.s. 71 cm, vilket markeras på de två bitarna.

Hantverkaren markerar samtidigt insidan av de båda listerna, så han ser hur långa de kortare listerna ska vara. Avståndet mäts upp och förs över. Med kap-geringssågen kapas bitarna till. Notera att båda bitarna sågas till samtidigt.

Därför är hantverkaren säker på att de är lika långa. När både de korta och långa bitarna är tillsågade läggs de upp på luckan för att kontrollera att allt stämmer med vartannat.

Det gör det, så nu slipas de korta bitarnas ändar, de längre bitarna slipas längs den kant som vänder in mot mitten. Därmed får ramen en fin, markerad sammanfogning i hörnen. Ramen limmas fast på luckan med vanligt trälim. Limmer stryks ut både längs kanterna och inne i mitten av varje ram-del.

När den första delen ligger rätt fixeras den med ett par tvingar. De andra tre delarna limmas och spänns fast på samma sätt. När limmet är torrt, efter omkring en timme, ska luckan sågas till så att den får rätt mått – 70 cm.

Nu är det en ganska enkel uppgift, eftersom hantverkaren redan från början gjorde luckan 1 cm för hög och 1 cm för bred.

Han avsätter nu två märken, 0,5 cm in på den ena delen av luckan. Genom att lägga an sågskenan i flukt med de två märkena är han säker på att få en helt rät kant.

På denna rensågade och helt räta kant lägger han nu an en vinkelhake, så att han enkelt kan markera och såga till rakt över även i den andra ledden. På det viset sågar han av 0,5 cm längs alla fyra kanterna och luckans slutmått blir 70x50 cm.

Finessen med att såga längs alla fyra kanterna är att du kan känna dig helt säker på att måtten bli korrekta och kanterna helt räta. Nu kan luckan målas i önskad färg, eller i två färger. En till ramen och en till spegeln.

Relaterade artiklar

 • Gångjärn till köksluckor

  Gångjärn till köksluckor

  29/07 VIDEO: De flesta köpta köksluckor är förberedda för gångjärn, men om du vill ha en icke-standardlucka eller ska montera på nya gångjärn på en gammal lucka kan du själv borra ur för beslagen.

 • Borrmall till handtagen

  Borrmall till handtagen

  29/07 VIDEO: När du ska sätta handtag och knoppar på skåp och lådor är det viktigt att de hamnar på samma ställe på varje lucka.

 • Kan vi måla köksluckorna själva?

  Kan vi måla köksluckorna själva?

  10/02 Vi vill gärna byta färger i köket. Kan vi själva måla luckor och lådor, eller bör vi anlita ett proffs som sprutlackerar dem?

 • Hur rätar jag upp gamla köksluckor?

  Hur rätar jag upp gamla köksluckor?

  12/11 Vårt kök har med tiden blivit rätt gammalt och några av de inbyggda gångjärnen är nu så slitna att skåpdörrarna hänger. Fjädern på den del som sitter på skåpsidan har dessutom blivit slapp och därför kan skåpdörrarna inte ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss