Cookie- och Sekretesspolicy


Skärbräda med stödkant

Om du sågat ur köksbänken för att montera disklådan har du samtidigt fått en bit trä som enkelt kan förvandlas till en snygg skärbräda.


Här ska vi tillverka en skärbräda med stödkant, så att den ligger stilla på köksbänken. Den ursågade träskivan är lite sned, så hantverkaren börjar med att mäta upp och såga till den, så att hörnen blir helt räta. När skivan är tillsågad ska en 10 cm bred remsa sågas av, den ska bli den vinkelräta stödkanten.

Skärbrädan spänns nu fast ordentligt i arbetsbänken. Nu ska skärbrädan och stödkanten fogas ihop med en dold fog. Här har vi valt att foga med tre träpluggar.

Första pluggen placeras 5 cm in från kanten, den andra mitt i arbetsstycket och den andra 5 cm från den andra kanten. Pluggarna ska sitta mitt i den 30 mm tjocka skivan, varför hantverkaren mäter ut 1,5 cm in vid vart och ett av de tre strecken.

Där strecken korsar varandra ska pluggarnas centrum vara. Pluggarnas diameter är 8 mm och de är 30 mm långa. Halva pluggen ska in i skärbrädan och halva in i stödkanten.

Därför har borrets djupstopp placerats på 16 mm avstånd från änden, alltså en millimeter mer än halva plugglängden. Hantverkaren använder en 8 mm borr, alltså precis pluggens diameter. Det gör att pluggen biter sig fast ordentligt. För att vara säker på att borra helt lodrätt använder han en borrjigg.

En markeringsplugg placeras i vart och ett av de tre hålen. Därefter placerar han stödkanten i läge och hamrar lätt. Han använder en träbit som mellanlägg för att inte göra märken med hammaren.

Nu ser man tydligt var plugghålen ska sitta i det andra arbetsstycket. Även här använder han borrjiggen för att säkert borra lodrätt.Hålen fylls med trälim, men en sträng läggs också längs kanten – hålen ska inte fyllas helt med trälim, för då pressas det bara ut när pluggen knackas i.

Pluggarna smörjs också in med lite lim. Pluggarna trycks ner i hålen och får sig ett par slag med hammaren så att de går ner i botten.

Innan de båda skivorna fogas samman kontrollerar hantverkaren att de verkligen passar ihop. Det gör de och nu kan han lägga på rejält med lim på själva skärbrädan, och på pluggarnas ändar. Skärbrädan och stödkanten kläms fast ordentligt i hyvelbänken.

Har du inte någon sådan kan du använda ett par skruvtvingar. Torka bort överskjutande lim och vänta en timme tills fogen har torkat. Stelnat lim som pressats ut avlägsnas med en vass hobbykniv.

Fogen slipas med hjälp av en excentnerslip och papper korn 80. Därefter slipar han igen, nu med korn 180. Där man inte kommer åt med excentnerslipen får man handslipa. Skivan ska få en rejäl inoljning innan den är helt klar. Då blir den motståndskraftig mot både vatten och köttsaft. Båda sidorna ska oljas.

Och behandlingen upprepas till dess skärbrädan inte längre suger åt sig. Låt oljan torka omkring 15 minuter och torka av den olja som ligger kvar med en ren bomullstrasa.

Torkar man inte av oljan kommer den att torka in och efterlämna fläckar som aldrig riktigt torkar och som är nästan omöjliga att bli av med. Nu är skärbrädan klar, och tack vare den smarta stödkanten glider den inte runt på bänkskivan när du använder den.

Relaterade artiklar

 • STRAMA UPP på köksfronten

  STRAMA UPP på köksfronten

  26/09 Köksluckor och lådfronter blir skeva med tiden. Men det är som tur är inte svårt att rätta in dem i ledet igen, så länge du vet var du ska skruva.

 • Sockel med magnet

  Sockel med magnet

  28/07 VIDEO: Vid renoveringen av det här köket ska den gamla spisen plockas bort. I stället ska det dit en inbyggnadsspis, vilket innebär att vi saknar en bit sockel.

 • Fräs ut för beslag

  Fräs ut för beslag

  28/07 VIDEO: Innan du fräser ur för beslagen ska du vara helt säker på placeringen. Hantverkaren har avsatt måtten i samband med att han la upp skivan.

 • Såga ut till spishäll

  Såga ut till spishäll

  28/07 VIDEO: En ny spishäll ska fällas in i bänkskivan i köket. Spishällen ska sänkas ner här, där den gamla spisen stod. För att vara helt säker på placeringen markerar hantverkaren längs skåpselementen på baksidan av den nya skivan.

 • Snygg fingertappning

  27/07 VIDEO: Fingertappning är en stark, snygg och ganska enkel metod för sammanfogning. De senaste åren har den blivit mycket populär i köken, där den ofta används för att foga ihop en bänkskiva med en lodrät stödskiva.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss