Cookie- och Sekretesspolicy


Fräs ut för beslag

Innan du fräser ur för beslagen ska du vara helt säker på placeringen. Hantverkaren har avsatt måtten i samband med att han la upp skivan.


Mät in ca 10 cm från vardera sidan och kom i håg att markera på både bänkskivan och underskåpets översida. Från markeringarna ritar hantverkaren med hjälp av en vinkelhake var beslagens centrum ska sitta.

Borra med en så kallad kvistborr i samma diameter som beslaget, här 35 mm, ner i skivans undersida. Det här beslaget ska försänkas med 15 mm, och hantverkaren kontrollerar noga att han borrar tillräckligt djupt, men inte för djupt.

Beslaget ska ligga i liv med bänkskivan, eller en liten aning försänkt. Stången mellan beslagen är 16 cm lång och ska ligga mitt över fogen så att 8 cm hamnar i ena bänkskivan och 8 cm i den andra.

Nu är det dags att fräsa ur för stången. Till det arbetet använder vi en handöverfräs. Har du ingen kan man hyra dem i exempelvis byggvaruhuset. Fräsjärnets diameter ska vara lite större än stången som är 6 mm tjock.

Ställ sedan in fräsjärnet på ett djup som svarar mot beslagets djup. Fräs nu längs markeringen. Lägg beslaget på plats och kontrollera att allt stämmer. Fräs sedan ur nästa spår på precis samma sätt.

Sedan ska vi fräsa ur för kexen, som stabiliserar de två bänkskivorna, så att de inte förskjuts i höjdled i förhållande till varandra. Kexen är 2,2 cm breda på mitten och ska gå in till hälften i vardera skivan.

Det betyder att fräsjärnet ska ställas in på lite över 1,1 cm djup, eftersom kexen ju ska in i båda skivorna. Tre kex placeras ut med ungefär samma inbördes avstånd och därpå fräser hantverkaren ut hål för dem med en särskild lamellfräs.

En sån är kanske inte något man har stående på hyllan i verkstaden, men de kan hyras. Och har du en handöverfräs kan man även använda den.

Det gör inget om urtaget från fräsen blir lite längre än kexet. Innan skivan läggs på plats är det smart att olja in ändarna, så att de inte suger till sig fukt lika lätt. Nu kan den första skivan läggas på plats. Men den ska inte göras fast innan den andra bänkskivan anpassats på precis samma sätt.

Relaterade artiklar

 • STRAMA UPP på köksfronten

  STRAMA UPP på köksfronten

  26/09 Köksluckor och lådfronter blir skeva med tiden. Men det är som tur är inte svårt att rätta in dem i ledet igen, så länge du vet var du ska skruva.

 • Sockel med magnet

  Sockel med magnet

  28/07 VIDEO: Vid renoveringen av det här köket ska den gamla spisen plockas bort. I stället ska det dit en inbyggnadsspis, vilket innebär att vi saknar en bit sockel.

 • Såga ut till spishäll

  Såga ut till spishäll

  28/07 VIDEO: En ny spishäll ska fällas in i bänkskivan i köket. Spishällen ska sänkas ner här, där den gamla spisen stod. För att vara helt säker på placeringen markerar hantverkaren längs skåpselementen på baksidan av den nya skivan.

 • Skärbräda med stödkant

  Skärbräda med stödkant

  27/07 VIDEO: Om du sågat ur köksbänken för att montera disklådan har du samtidigt fått en bit trä som enkelt kan förvandlas till en snygg skärbräda.

 • Snygg fingertappning

  27/07 VIDEO: Fingertappning är en stark, snygg och ganska enkel metod för sammanfogning. De senaste åren har den blivit mycket populär i köken, där den ofta används för att foga ihop en bänkskiva med en lodrät stödskiva.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss