Cookie- och Sekretesspolicy


Tyst i köket - sätt köksfläkten på vinden eller taket

Fördelarna med att flytta köksfläkten till vinden är många. Två av de viktigaste är att det blir tyst i köket och att utsugningen förbättras väsentligt. Om det är svårt att komma åt på vinden, så att det inte går att montera fl äkten där, kan du i stället sätta den på taket.

Självklart skall man ha en spiskåpa i köket, men det är inte nödvändigt att också ha fl äktmotorn i köket. Nej, den kan du lika gärna installera på vinden. Den stora fördelen med detta är att utsugningen förbättras väsentligt samtidigt som det blir tystare i köket. Det fi nns emellertid inte alltid tillräckligt med plats för en fläkt och motor på vinden. I så fall kan delarna i stället sättas på taket. Fläkten påminner i utseende om en förstorad ventilationshuv och kan därför i de fl esta fall passas in på ett naturligt sätt på taket. Takfl äkten monteras på en krage, som här är fyrkantig och av galvaniserad stålplåt. Modellen som används skiljer sig lite från de som normalt används för att den skall monteras på ett platt tak, och för att man vill undvika att det samlas så mycket regn och smältvatten att det rinner över kragen och ner i röret. Vi kunde också ha använt en färdig fästram med rund krage från tillverkaren. Kragen fästs på taket och skarven tätas noga med självhäftande takpapp eller liknande. För att det skall bli alldeles tätt fogas med en fi berförstärkt takmassa. Den fäster på i stort sett allt (även kläder och händer!). Massan läggs på med spackel ett par gånger. Det finns olika slags kragar. Tillverkaren av vår fläkt (Thermex) har fl era modeller som passar i stort sett vilken taklutning som helst. Utöver kragen behöver du rör och spjäll, som förhindrar kall uteluft att komma vidare till köket. Takfläkten är normalt försedd med ett 35 cm långt isolerat rör. Längden var tillräcklig i vårt fall där taket är platt. Hade vi tvingats dra rör via en oisolerad vind skulle röret ha förlängts motsvarande med ett isolerat rör.

Relaterade artiklar

 • Lätt montering av LJUDLÖS spisfläkt

  Lätt montering av LJUDLÖS spisfläkt

  12/01 Vill du kunna föra ett normalt samtal i köket, trots att spisfläkten är i gång? Lösningen kräver bara ett litet hål i väggen! Se hur du slipper oljudet.

  Svårighet 3/4
 • Var ska ventilen placeras?

  Var ska ventilen placeras?

  05/01 Jag ska bygga upp ett nytt kök i ett rum där det inte har varit kök och har svårt att hitta plats för en ventil från köksfläkten. Hur löser jag det?

 • Hur slipper vi bananflugorna?

  Hur slipper vi bananflugorna?

  16/09 Vi har fått problem med bananflugor och behöver hjälp. Har ni något förslag på en effektiv flugfälla så att vi kan bli av med dem för gott?

 • Hur sätter jag ensam upp nya överskåp?

  Hur sätter jag ensam upp nya överskåp?

  14/09 Jag ska sätta upp nya överskåp i köket, men jag har ingen till hjälp. Hur håller jag skåpen på plats medan jag skruvar fast dem?

 • Hur gör jag en flexibel sockel?

  Hur gör jag en flexibel sockel?

  21/08 Jag ska montera in en diskmaskin i mitt nya kök. Hur garderar jag mig emot att behöva såga sönder sockeln om jag senare behöver få ut maskinen?

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Tyst i köket - sätt köksfläkten på vinden eller taket
 • Tyst i köket - sätt köksfläkten på vinden eller taket
 • Tyst i köket - sätt köksfläkten på vinden eller taket

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss