Cookie- och Sekretesspolicy


Exakta mått till bänkskivorna

Kökets mer än 20 år gamla bänkskivor behöver bytas ut. Underskåpen ska inte bytas ut, så det gäller att plocka bort bänkskivorna och diskhon utan att skada dem.


Hantverkaren börjar med att lossa de beslag som håller diskon på plats. Kom ihåg att stänga av vattnet. Om du inte har avstängningskranar under diskhon så att du kan stänga av vattnet själv ska du ta hjälp av en rörmokare.

Diskhon ska återanvändas, så hantverkaren demonterar också kranen. Då kan han rita av diskons omkrets på den nya bänkskivan. Alla skruvar som håller den gamla bänkskivan ska skruvas loss.

Det kan vara svårt att komma till, så det är en god idé att använda en skruvdragare med en chuck som kan vinklas. Nu när alla skruvar är ute kan skivorna lyftas loss med visst besvär. Det användes nämligen silikon mellan skivorna och underskåpen vid montaget för 20 år sedan.

Och silikonet har kvar en hel del av sin styrka. Nu är de gamla bänkskivorna borta och köket kan få nya skivor. Hantverkaren börjar med att mäta upp för den längre skivan.

Det är 206 cm mellan väggarna där bänkskivan ska sitta. Måttet överförs till den nya bänkskivan, som sågas till utomhus. Då slipper man en massa damm inomhus. Skivan är 30 mm tjock och gjord av stavlimmat Jatobaträ, ett av de hårdaste träslagen på marknaden.

Längden från vägg till vägg var 206 centimeter, men det ska minskas med en cm, för att ge en halv cm utrymme i vardera änden. Utrymmet är mycket viktigt, annars har inte den massiva skivan utrymme att röra sig.

Notera hur hantverkaren använder sin tumstock. Han markerar alltid framför änden, för att få ett så exakt mått som möjligt.

Skivan sågas av med hjälp av en sänksåg och en sågskena, så att snittet blir helt rakt och vinkelrätt. Har man inte en sänksåg eller en cirkelsåg kan man även använda en sticksåg eller en fogsvans.

Men det är ett hårt arbete, särskilt i 30 mm massivt jatobaträ. Lägg skivan på plats och kontrollera noga att den ligger helt rätt och att det är en halv centimeters luft i varje ände.

Det ska också vara lite utrymme mellan väggen och skivans bakkant, så att träet kan utvidga sig även här. Mellanrummen mellan skivan och väggen täcks senare med avslutningslister, som ger en snygg finish.

Relaterade artiklar

 • Kan jag göra en bänkskiva av granit?

  Kan jag göra en bänkskiva av granit?

  16/11 En bänkskiva i skiffer eller granit är riktigt snyggt, men du måste vara uppmärksam på ett par viktiga detaljer innan du sätter i gång!

 • Kan jag undvika fukt i köksbänksskivan?

  Kan jag undvika fukt i köksbänksskivan?

  19/08 Jag ska lägga en ny köksbänksskiva, eftersom den gamla har blivit fuktskadad kring diskhon – men hur undviker jag att det händer igen?

 • Exklusiv köksbänk för rena reapriset

  Exklusiv köksbänk för rena reapriset

  02/09 Om du beställer en bänkskiva av betong så blir priset grymt högt. Gjuter du den själv kan du få samma exklusiva utseende, fast för en bråkdel av priset.

  Svårighet 4/4

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss