Cookie- och Sekretesspolicy


Hur gör jag en bänkskiva av granit?

En bänkskiva i skiffer eller granit är riktigt snyggt, men du måste vara uppmärksam på ett par viktiga detaljer innan du sätter i gång!

Fliser på bordplade
Sätt fast plattorna på en bänkskiva av plywood. Framkanten kan också kläs, men det kräver en kakelskärare med stor precision.

Problem:

Jag har länge önskat mig en bänkskiva av granit eller skiffer i köket. Men det höga priset för sådana skivor har gjort att det får förbli en dröm. Därför funderar jag om det går att klä en bänkskiva med skivor av till exempel granit. Kan det vara en lösning?

Lösning:

Det är säkert en bra lösning även om du då måste acceptera ett antal skarvar i förhållande till en skiva sågad av ett stycke. Bänkskivan kan kläs med cirka 10 mm tjocka plattor. Till arbetet behövs en bra kakelskärare, men den kan hyras.

Plattorna ska limmas fast på en stadig och formfast skiva. Du bör inte använda en stavlimmad skiva som underlag för rörelser i den kan få plattorna att lossna. Men du kan skruva fast en 8 mm plywoodskiva på en stavlimmad bänkskiva om du inte väljer att ta bort den gamla bänkskivan och ersätta med en tjock plywoodskiva.

Plywooden ska primas och därefter läggs plattorna i kakelfix. Köp kalibrerade plattor så kan du nästan slippa fogar. De blir i varje fall endast en eller två millimeter breda. Fogarna fylls med epoximassa som inte missfärgas så lätt. Framkanten på bänkskivan kan förses med plywood och på den fäster du plattor som har geringssågats i 45 grader liksom kantplattorna.

Relaterade artiklar

 • Ta bort kalk i badrummet

  19/10 Tvätta kaklet med majsgröt... och fyra andra smarta knep som avlägsnar fula kalkavlagringar och igenproppade vattenkranar.

 • SÅ sätter du snyggt metrokakel i duschen

  SÅ sätter du snyggt metrokakel i duschen

  15/09 Det historiska metrokaklet har verkligen erövrat de moderna köken och badrummen. Här visar vi dig hur du sätter upp det unika kaklet själv.

  Svårighet 3/4
 • Exakta mått till bänkskivorna

  Exakta mått till bänkskivorna

  28/07 VIDEO: Kökets mer än 20 år gamla bänkskivor behöver bytas ut. Underskåpen ska inte bytas ut, så det gäller att plocka bort bänkskivorna och diskhon utan att skada dem.

 • Aldrig mer mögel i duschen

  Aldrig mer mögel i duschen

  08/04 Nu är det slut med fläckar, kalk och mögel på kakel och fogar i duschen. En ny epoxymassa avvisar allt! Se här hur den fungerar.

 • Hur tar jag mig runt rören?

  Hur tar jag mig runt rören?

  11/02 Jag håller på att kakla om badrummet. Det går ganska lätt på stora ytor, men hur sätter jag plattorna runt rör för att det ska bli snyggt?

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss