Cookie- och Sekretesspolicy


Foga ihop bänkskivor i vinkel

När två bänkskivor ska fogas ihop i rät vinkel är det självklart viktigt att de är tillsågade så att de passar precis till varandra.


Beslagen, hundbenen, lirkas på plats under den första skivan och kexen placeras i de urfrästa spåren. När du är säker på att skivorna ligger rätt ska tunn fogmassa läggas på de ytor där bänkskivorna möts.

Fogmassan, som brukar följa med i en tub när du köper beslagen, har den fördelen att den inte blir lika stel som lim, men ändå så tät att den inte släpper igenom fukt. Fogmassan är dessutom så mjuk att den tar upp de rörelser som kan förekomma i skivorna utan att fogen blir otät.

Lägg nu upp den andra skivan, så att urfräsningarna på baksidan hamnar ovanför beslagen. Spänn de båda beslagen med en fast nyckel. Dra åt dem så hårt det går, så de båda bänkskivorna dras ihop ordentligt.

Den fogmassa som tränger upp i skarven ska torkas av helt, medan den ännu är fuktig. Det går visserligen att avlägsna den när den torkat också, men då riskerar du att skada skivorna. För att få bort all massa kan du med fördel använda vanligt hushållspapper som du fuktar först.

Nu ska skivorna göras fast i köksskåpen. Det gör man enklast genom att montera skruvar underifrån upp i skivan. Först ska man förborra. Hålet borras upp med en diameter som är dubbelt så stor som den skruv man sedan använder.

Därmed kan bänkskivan röra sig en aning, vilket en massiv träskiva alltid gör.Bänkskivans framkant ska fasas av, så att den inte är så vass. Annars blir den obehaglig att röra vid, samtidigt som den lättare skadas. Hantverkaren testar fräsvinkeln på en överbliven bit bänkskiva, för att se om det verkar bli snyggt.

När han hittat den önskade avfasningen fräser han på båda bänkskivorna. Försök att göra hela fräsarbetet i ett enda moment, utan att stanna på vägen. Då blir kanten snygg och jämn.

I hörnet kommer man inte till ordentligt med fräsen, så här måste kanten filas ner manuellt. Fila lite i taget och gör det med lugna, jämna rörelser, med filen i 45 graders vinkel. Nu återstår bara att slipa av kanterna lätt med en bit fint sandpapper, korn 180.

Relaterade artiklar

 • Såga ut för diskhon

  Såga ut för diskhon

  28/07 VIDEO: I det här köket ska vi lägga in två nya bänkskivor i 90 graders vinkel. Den första skivan är färdig och hantverkaren lägger det på plats utan att göra fast den.

 • SÅ skyddar du din dyra köksbänk

  SÅ skyddar du din dyra köksbänk

  08/02 Många sorters bänkskivor är egentligen olämpliga för den hårda miljön i köket. Men har du trä, metall eller sten på din köksbänk finns det chans att rädda den.

 • Dyra köksbänkar floppar i test

  Dyra köksbänkar floppar i test

  05/01 Vi har stresstestat elva köksbänkskivor och slutsatsen är entydig: Många av de dyra bänkskivorna är DIREKT OLÄMPLIGA för ändamålet. Läs varför här.

 • Kan vi förnya bänkskivan i köket?

  Kan vi förnya bänkskivan i köket?

  30/11 Bänkskivan i köket är lite för mörk och vi skulle vilja göra den ljusare. Hur gör vi det på bästa sätt?

 • Billig snabbkur för bänkskivan

  Billig snabbkur för bänkskivan

  08/10 För ett par hundra kronor kan du förvandla din gamla, slitna köksbänk med en snygg, nyoljad bänkskiva som ser lyxig ut. Vi visar hur du ska göra.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss