Cookie- och Sekretesspolicy


Skydda din dyra köksbänk

Trä, granit och betong är sårbara material att använda som köksbänk. En bänkskiva blir snart ful och tråkig att se på. Se här vad du kan göra för att skydda din köksbänk och fräscha upp den.

Bordplade med olie
Är din bordsskiva av trä ska du olja in den regelbundet.

Repor, fläckar, skråmor och jack. Det är priset för att ha en köksbänk i naturmaterial. Skadorna är oundvikliga, men du kan göra en hel del för att skydda din bänkskiva så bra som möjligt. Och så bör du rengöra och göra om behandlingen med jämna mellanrum.

Bordsskiva av trä

Skydd: Köksbänksolja är den bästa lösningen när du vill skydda en träbänkskiva på bästa sätt mot vatten och spilld mat och dryck.
Den nyinköpta bänkskivan ska slipas slät, torkas av och strykas med olja, gärna ett par gånger. Träet ska mättas och du får inte glömma att behandla baksidan också, så att bänkskivan inte slår sig.

När skadan har skett: Den trötta, fläckiga och vattenskadade bänkskivan måste slipas ned ordentligt med en excenterslip eller en bandslip. Därefter ska du olja in den som du gjorde när skivan var ny. Se till att upprepa behandlingen 1–2 gånger om året.

Bordsskiva av sten eller betong

Skydd: Den nya bordsskivan ska behandlas med stenolja (natursten) eller bivax (natursten och betong). En mättad bordsskiva är bättre på att avvisa fett och smuts.

När skadan har skett: Du kan köpa speciella medel och fläckborttagningsmedel för sten- och betongskivor. Ju oftare du ser till att ta bort fläckar och återbehandla med olja eller vax, desto finare kan du hålla din köksbänk.

Bordsskiva av stål

Skydd: Specialprodukter som ofta bara heter "metal polish" eller likna kan lägga en hinna som gör feta fingeravtryck och liknande mindre synliga. Men annars finns det inte så mycket som kan skydda metallskivan.

När skadan har skett: Är skivan mycket ful och repig kan du fixa till den med ett rengöringsmedel och slipa med en excenterslip våtslippapper med grovlek 600 korn. Med polerskivor till excenterslipen kan du få skivan att skina igen. Riktiga jack är lite svårare att rädda, men du prova med smält lödtenn, som droppas ned i jacket med hjälp av en lödkolv.

De dyra köksbänkarna är inte värda pengarna

Relaterade artiklar

 • Foga ihop bänkskivor i vinkel

  Foga ihop bänkskivor i vinkel

  28/07 VIDEO: När två bänkskivor ska fogas ihop i rät vinkel är det självklart viktigt att de är tillsågade så att de passar precis till varandra.

 • Såga ut för diskhon

  Såga ut för diskhon

  28/07 VIDEO: I det här köket ska vi lägga in två nya bänkskivor i 90 graders vinkel. Den första skivan är färdig och hantverkaren lägger det på plats utan att göra fast den.

 • Dyra köksbänkar floppar i test

  Dyra köksbänkar floppar i test

  05/01 Vi har stresstestat elva köksbänkskivor och slutsatsen är entydig: Många av de dyra bänkskivorna är DIREKT OLÄMPLIGA för ändamålet. Läs varför här.

 • Kan vi förnya bänkskivan i köket?

  Kan vi förnya bänkskivan i köket?

  30/11 Bänkskivan i köket är lite för mörk och vi skulle vilja göra den ljusare. Hur gör vi det på bästa sätt?

 • Slipa bänkskivan – den blir som ny

  Slipa bänkskivan – den blir som ny

  08/10 Med denna metod får du en bänkskiva som ser som ny ut, och som håller för vatten och smuts under lång tid framöver.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss