Cookie- och Sekretesspolicy


Test av kap-/geringssågar

Med en kap-/geringssåg kan du snabbt och lätt såga exakt lika stora delar på löpande band. Vi har testat åtta populära kapoch geringssågar. De är alla mycket precisa och kraftfulla. Men det är stor skillnad på priserna och kvaliteten på de inbyggda funktionerna.

Kap-/geringssav

Kap-/geringssågen är ett fantastiskt verktyg om du arbetar mycket med trä. Du kan enkelt ställa in klingan i många olika vinklar och såga helt exakta snitt. Det är viktigt, när du t.ex. sågar virke till ett staket, paneler, golv eller träbeklädnad.

Vi har testat åtta kap-/geringssågar som kostar från cirka 2.000 till 6.000 kronor. Allihopa ger precisa snitt, oavsett om klingan står lodrätt eller är vinklad. Några av sågarna är dock inte så robusta som vi skulle önska. Det är också stor skillnad på vilka funktioner de har, och hur bra de fungerar.

Det är t.ex inte alla som har laserlinje och arbetslampa. Vissa maskiner gör det besvärligt att göra träfogar, där det inte ska sågas helt igenom träet. Och bara en såg kan suga upp sågspån effektivt och tillfredsställande.

Det står dock klart att du för under 2.000 kr. kan få en kraftfull kap-/geringssåg som ger perfekta snitt varje gång.

SÅ HAR VI TESTAT

Vi har utvärderat sågarnas över gripande stabilitet med fokus på stabiliteten i utdraget. Vi har även bedömt om sågens komponenter är solida, eller om det finns svaga länkar.

Sågning i trämaterial är testat genom vanlig rätvinklig kapsågning och med inställningar i gering respektive avfasni ng.

Säkerheten ska vara på topp, så vi är uppmärksamma på skyddsskärmens funktion. Vi kontrollerade om byte av klinga går smidigt, och om det är inbyggt spindellås.

Vi utvärderade handtagets kvalitet, och om sågen kan kopplas till en dammsugare. Ett bra arbetsljus och laserlinje är ett extra plus.

VI HAR TESTAT DESSA 8 KAP-/GERINGSÅGAR

  MAKITA LS1018L
  BOSCH PCM 8 S
  DEWALT DWS778
  RYOBI EMS254L
  METABO KGS 254 M
  AEG PS 254 L
  BOSCH GCM 10 S PROFESSIONAL
  BILTEMA MS 255D

LADDA NED HELA ARTIKELN och se hur de åtta kap-/geringssågarna klarade vårt test.

VIKTIGA DETALJER NÄR DU VÄLJER KAP-/GERINGSSÅG:


 • SPÅNUPPSAMLING: Den medföljande påsen måste ständigt tömmas, så den bör vara lättillgänglig. Vissa sågar kan anslutas till en dammsugare.

 • HANDTAG: Ska vara tillräckligt stort och gärna med mjuk, greppvänlig beläggning. Vertikala eller horisontella handtag är en smak- och vanesak.

 • KLINGA: Antalet tänder avgör hur fint sågsnittet blir, och priset är en indikator för klingans kvalitet. Du kan dock alltid byta ut klingan mot en annan bättre.

 • SKYDDSSKÄRM: Ska glida ner och täcka sågklingan när den lyfts. Sedan ska den – efter upplåsning – glida bort från klingan, efterhand som den sänks ner i materialet.

 • LJUS/LASERLINJE: LED-arbetsljus som lyser upp arbetsytan är väldigt bra. En tydlig, kraftig laserlinje, som markerar såglinjen bör vara standard.

 • TELESKOPARM: Gör det möjlighet att såga breda material, ända upp till 30 cm. Utdraget ska ske i en glidande rörelse och helt utan glapp.

 • LUTNING: Klingan ska som minimum kunna vinklas 45 grader åt vänster. Flera modeller kan vinklas några grader åt höger, och några kan vinklas åt bägge håll. En bra och tydlig skala är önskvärt.

 • DJUPSTOPP: För att kunna göra tappoch bladfogningar måste du kunna ställa in klingan så att den bara sågar en bit genom materialet. Det ska vara enkelt att justera och låsa fast djupstoppet.

 • VRIDBORD: Bordet ska kunna vridas minst 45 grader åt bägge håll och låsas fast. Det bör vara fasta “klickinställningar” för de vanligaste vinklarna på en tydlig skala.

Relaterade artiklar

 • TEST: Starka små cirkelsågar

  TEST: Starka små cirkelsågar

  13/01 Klingan är bara 14 cm och de finns att köpa för att par hundralappar och uppåt. Vi testar 8 små cirkelsågar och utser en vinnare! Se resultatet här.

 • TEST: 8 kraftfulla vinkelslipar

  TEST: 8 kraftfulla vinkelslipar

  12/01 En vinkelslip är oumbärlig när du ska lägga plattor och när du ska skära till järnrör. Vi har testat 8 modeller – kolla in den suveräne vinnaren!

 • Vi testar 8 slagborrmaskiner

  Vi testar 8 slagborrmaskiner

  19/12 Slagborrmaskiner med “gammaldags” sladd ger mest kraft för pengarna och kan användas till många olika uppgifter. Vi har testat 8 modeller.

 • TEST: 18 volts sticksågar

  TEST: 18 volts sticksågar

  21/11 Sticksågen är genial till det mesta. Och köper du en ny, kraftfull variant som drivs med batteri tar du snart med den överallt! Vi har testat sju stycken.

 • TEST: 8 populära borrskruvdragare

  TEST: 8 populära borrskruvdragare

  10/10 Borrskruvdragaren är vårt favoritverktyg – speciellt den lilla 18-voltsmaskinen. Vi har testat åtta av marknadens mest populära modeller. Se resultatet här!

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Test av kap-/geringssågar
 • Test av kap-/geringssågar
 • Test av kap-/geringssågar

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss