Cookie- och Sekretesspolicy


Kap- och geringssåg till de stora jobben

Metabo KGS 305 M är en kraftfull kap- och geringssåg som kan dras ut långt. Det är en såg du bör skaffa om du till exempel ska bygga något stort.


Metabos nya såg är genial eftersom den klarar både klent och grovt virke.

Kap- och geringssågen är ett viktigt och naturligt verktyg på alla byggplatser. Den kapar snabbt brädor och reglar till önskad längd och det går blixtsnabbt att vinkla den till perfekt geringssågning.

Kraftfull och gedigen kap- och geringssåg

Den nya Metabo KGS 30 M har en stark motor på 2000 watt med rejäl kapacitet. 305 i modellnamnet anger klingans diameter i millimeter. Med en så stor klinga kan man kapa 105 mm tjocka reglar i 90 grader och tack vare de långa gejdrarna kan man såga 305 mm breda brädor.

Så snart sågen vinklas minskar förstås sågkapaciteten och vid dubbelgering 45/45 grader klarar sågen 67 x 205 mm. Och det är mycket bra. Klingan som ingår i leveranspaketet har 56 tänder och med så många tänder får man fina sågspår.

Sågens olika delar

Sågens delar är på det hela taget robusta och sågen glider fint fram och tillbaka. Handtaget har vågrät, alltså liggande, läge och sitter bra till. Låset för klinglyftning sitter bekvämt till men är tämligen klent.

Sågen har laserlinje som anger sågspåret och en lampa som lyser upp där man sågar. Det vridbara sågbordet har en fin geringsskala och kan vridas 0–47 grader åt bägge sidorna. Det har flera fasta lägen för de vanligaste vinklarna.

När det gäller ren gering så kan klingan vinklas 47 grader till vänster och 2 grader till höger. Inställningen utförs steglöst och skalan består av remsa silverliknande tejp med dålig precision. Man tvingas därför göra flera provsågningar.

Kap- och geringssågens fina detaljer

Sågen har flera fina detaljer, till exempel integrerad bordsförlängning med stopp för arbetsstycket, en utmärkt djupstoppsskruv samt anslag och spindellås för klingbyte. Sågen väger 20 kg och ett stort och välplacerat bärhandtag gör det lite lättare att bära sågen.

Metabo KGS 305 M kostar cirka 6000 kr och är storebror till två mindre sågar KGS 216 M och KGS 264 M som kan rekommenderas om du inte behöver så stor sågkapacitet.

METABO KGS 305 M KAP-/GERINGSSÅG

5/5

Trots att vi har en del kritik så är Metabo KGS 305 M en stadig, exakt och stark såg med fina detaljer. Priset är dessutom tämligen attraktivt så vi ger sågen samtliga fem stjärnor.

Pris: ca. 6000 kr.

+

Kraftfull och robust såg med fina detaljer. Stabilt och bra glid när sågen dras ut. Arbetslampa och laser. Rejält bärhandtag.

÷

Vissa funktioner är för klena, till exempel låset som frigör skyddskåpan. Geringsskalan är bara en tejpremsa. Det är för dåligt.

Relaterade artiklar

 • GUIDE: Så använder du kap-/geringssågen

  GUIDE: Så använder du kap-/geringssågen

  03/10 Kap- och geringssågen är en stor hjälp i många situationer. Här visar vi dig hur du ställer in och använder den geniala kap- och geringssågen.

 • Därför MÅSTE du ha en kapsåg

  Därför MÅSTE du ha en kapsåg

  01/09 När du väl har testat att arbeta med en kap- och geringssåg kan du inte vara utan den. Här hjälper vi dig att hitta en modell som passar dina behov.

 • Batteridrivne supersåg från DeWalt

  Batteridrivne supersåg från DeWalt

  18/07 DeWalt har nu lanserat den här läckra 18V kap-/geringssågen för alla som har behov av att kunna flytta runt en sladdlös såg. Kolla in den här!

 • Vi har utsett årets bästa sågar

  Vi har utsett årets bästa sågar

  02/12 Vi har utsett de sågar/skärverktyg som har utmärkt sig under 2015 och förtjänar titeln som årets bästa batteridrivna verktyg. Se vårt urval här.

 • Ytterst effektiv kap-/geringssåg

  Ytterst effektiv kap-/geringssåg

  24/07 Vi har testat den nya batteridrivna kap- och geringssågen M18 SMS 216 från Milwaukee. Och den briljerar med genomtänkt lyx. Läs vår dom här.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss