Cookie- och Sekretesspolicy


Kakel och klinker: Var använder du vad?

Både klinker och kakel finns i en mängd storlekar och vackra färger. En del kan endast användas på väggar, andra tål både slitage och frost. Här presenterar vi en rad olika klinker och keramiska plattor och förklarar var de kan användas.


GOLV: Stora platter på golvet kan skapa harmoni och lugn och ro i ett rum.


VAD ANVÄNDS KLINKER OCH KAKEL TILL?
PÅ GOLV
Det är populärt att lägga plattor på golv eftersom de tål hårt slitage och är lättstädade. Underhållet är minimalt. De flesta kan kombineras med golvvärme.
PÅ VÄGGAR
Det är främst väggarna i kök, badrum och tvättstugor som vi klär med kakel. Men det har också blivit populärt med dekor av kakel på väggar i rum.
PÅ TRAPPOR
Vi klär trappor både inomhus och utomhus med klinker och stenplattor eftersom de är snygga och dessutom lätta att hålla rena.


HUR SKA MAN ARBETA MED KLINKER OCH KAKEL?

Plattorna sätts eller läggs i fästmassa, vanligen kallad kakelfix. Massan dras ut med tandspackel och ytan ska vara ren och torr innan massan läggs på. Tänderna på tandspackeln ska anpassas i storlek efter storleken på de plattor som ska sättas eller läggas. Ju mindre plattor, desto mindre tänder.När plattorna sätts eller läggs är det klokt att använda antingen kakelkryss eller fogsnöre för att få fogarna lika breda. Det är lättast att använda kakelskärare för att dela en platta. Rundningar skapas med en kakeltång.

Det finns dessutom specialsågblad till sticksågar och specialkapskivor till vinkelslipar. När plattorna har satts ska fogarna fyllas igen med fogbruk.

VIKTIGT OM PLATTOR!

När du köper keramiska plattor är det förnuftigt att köpa lite fler än vad som antas gå åt till arbetet. Dels kan du råka ut för spill under läggningen, dels är det smart att ha ett par plattor i reserv.

HÅRDA KLINKER

Hur stark en keramisk platta är kan du få veta genom att kolla hårdheten. Denna framgår av tillverkarens material och anges i bland på plattornas baksida.

Hårdheten anges med en skala (1-5) och 5 är hårdast. Ska du lägga klinker i en hall bör du välja hårdhet 4 eller 5.


VARIANTER AV KERAMISKA PLATTOR
KLINKER
Klinker och kakel används ofta om alla keramiska plattor, men det är skillnad mellan dem – även om den inte alltid syns. Klinker bränns vid högre temperature och är därför hårdare än kakel.
PLATTOR
Keramiska plattor är ett samlingsnamn för kakel och klinker som används i bostaden. Vill du använda plattorna utomhus måste du först ta reda på om de tål frost.
MOSAIK
Mosaik säljs oftast på nät och då blir det enklare att sätta eller lägga mosaiken. Med mosaik r det lätt att skapa personligt mönster. Mosaik finns även av natursten, metall och glas.
NATURPLATTOR (HÅRDA)
Hårda stenmaterial som granit och skiffer används också till tillverkning av plattor. Både granit och skiffer tål hårt slitage och kan med fördel läggas i till exempel en hall, entréutrymmen och korridorer.
NATURPLATTOR (MJUKA)
MMarmor och kalksten är två vackra material men tyvärr också ganska ömtåliga. Men genom polering kan marmor användas även i trappor. Normalt tål inte kalkplattor avkalkningsmedel.
GLASMOSAIK
Små plattor av glas kallas mosaik och säljs på nät. Ett nät är normalt 327 x 327 mm. Glasmosaik är hård och ytan blank. Den små bitarna tål i regel frost och kan därför användas utomhus.
METALLMOSAIK
Små plattor av stål, aluminium eller koppar säljs också på nät precis som leroch glasmosaik. Det finns flera utseenden att välja bland. Används främst i kök och endast på väggar.


STORLEKAR PÅ KAKEL OCH KLINKER:

Klinker, kakel och andra plattor finns i en mängd storlekar från mosaic på till exempel 20 x 20 mm upp till stora golvplattor på 798 x 798 mm.
De vanligaste formaten är:

■ 10,8 x 10,8 cm
■ 14,7 x 14,7 cm
■ 19,7 x 19,7 cm
■ 29,7 x 29,7 cm
■ 59,7 x 59,7 cm

Rektangulära plattor säljs ofta i dessa storlekar:

■ 9,7 x 19,7 cm
■ 9,7 x 29,7 cm
■ 14,7 x 29,7 cm
■ 19,7 x 39,7 cm

TIPS: Det är en fördel att välja små plattor till golv i duschutrymmen eftersom det är lättare att lägga dem med korrekt fall mot golvbrunnen.

Relaterade artiklar

 • 10 goda råd när du ska välja plattor

  19/09 Plattorna i badrummet ska vara fina, men det är långt ifrån det enda du ska ta hänsyn till när du väljer plattor. Här är 10 saker du INTE får glömma.

 • SÅ sätter du snyggt metrokakel i duschen

  SÅ sätter du snyggt metrokakel i duschen

  15/09 Det historiska metrokaklet har verkligen erövrat de moderna köken och badrummen. Här visar vi dig hur du sätter upp det unika kaklet själv.

  Svårighet 3/4
 • GALLERI: Inred med sexkantigt kakel

  GALLERI: Inred med sexkantigt kakel

  12/09 Tycker du att fyrkantigt kakel är lite trist? Då ska du testa sexkantigt kakel i stället. De finns i många snygga färger och olika storlekar. Kolla här!

 • Sexkantigt kakel – gör så här!

  Sexkantigt kakel – gör så här!

  08/09 Om du aldrig har arbetat med sexkantigt kakel, så ska du läsa det här! Tekniken är lite annorlunda än med traditionellt, fyrkantigt kakel.

 • Stenar i förband – vad är det?

  Stenar i förband – vad är det?

  06/09 Jag ska lägga nya plattor på altanen. Min granne rekommenderade mig att lägga dem i "förband". Vad innebär det?

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss