Cookie- och Sekretesspolicy


Kan trä isolera mot brand?

Trä är ju ett utmärkt material att elda med. Hur kan det då vara så att träfibrer ger en brandsäker isolering? Det har vi undersökt!


Efter 10 minuter var träfiberskivan svart, men lågan hade inte kommit ner mer än någon centimeter och skivan hade inte ens blivit varm på baksidan.

Vanligt sunt förnuft säger oss att sten och glas inte kan brinna, men att trä däremot brinner förträffligt. Därför borde det inte vara så klokt att använda trä till isolering. Men så hänger det inte riktigt ihop. För en brand är mycket annat än rök och stora lågor. En brand innebär först och främst värmeutveckling och värmen blir så hög att både sten och glas smälter – och då försvinner ju den brandhämmande funktionen med mineralull.

Träfiberisolering (både skivor och granulat) är så kompakt att elden inte får fäste. Det är ju också nästan omöjligt att få en stängd bok att brinna. Isoleringen innehåller också ett brandhämmande medel som tar bort syre när temperaturen kommer över 200° samtidigt som träet förkolnar. När sotet har nått en viss tjocklek fungerar det som brandisolering. Så i princip kan en villa brinna ner till grunden och det enda som återstår är träfiberisoleringen, som har förkolnat någon centimeter. Vi undersökte hur stenull, glasull och träfiberisolering klarar värmen från en gaslåga. Här kan du se resultatet.

TESTRESULTAT
STENULL: Efter 10 sekunder hade gaslågan smält ett stort hål rätt igenom stenullsskivan.
GLASULL: Det tog också endast 10 sekunder att smälta ett hål rätt igenom glasullsskivan.
TRÄFIBER: Efter 2 minuter hade det bildats massvis av sot på träfiberskivan, men endast på ytan.


Träfiberisolering avvisar fukt

Träfiberisolering kan till skillnad från mineralull suga till sig och avge fukt. Det kallas för hygroskopisk förmåga. Om det tränger in fukt i en konstruktion är det en fördel om isoleringen kan suga till sig fukten för då dras den bort från bärande delar. Eftersom träfiberskivorna har försetts med ett fuktmembran som är vindtätt, men inte vattentätt, kan fukten lätt dunsta och försvinna.

Den absolut vanligaste isoleringsmetoden är att komplettera mineralull med en 0,2 mm tjock plastfolie. Det ger en mycket tät konstruktion – och det är på många sätt och vis en bra egenskap. Men om fukt skulle ha lyckats tränga i isoleringen så stannar den kvar där. I värsta fall söker den sig ut via reglar och bjälkar och då är risken stor att dessa angrips av röta och svamp.

Relaterade artiklar

 • Vilken isolering väljer du?

  Vilken isolering väljer du?

  10/11 Det finns många material att välja mellan när du ska isolera – och de har alla sina för- och nackdelar. Här får du en överblick över de 5 vanligaste typerna.

 • Bättre inomhusklimat med träfiber

  Bättre inomhusklimat med träfiber

  27/10 Ett hälsosammare inomhusklimat är bara ett av MÅNGA goda skäl att isolera med träfiber. Läs de andra här och lär dig allt om att isolera med träfiber.

  Svårighet 1/4
 • Varför ligger det jord under golvet?

  Varför ligger det jord under golvet?

  13/11 Jag ska lägga nytt golv på andra våningen och det ligger kolstybb mellan bjälkarna. Bör jag ta bort det och ersätta med isolering av mineralull?

 • 3-i-topp: Skydd för ditt trägolv

  3-i-topp: Skydd för ditt trägolv

  12/11 Trägolv måste ytbehandlas. Men vilket medel är bäst – olja, lack, vax, såpa eller färg? Vi utser de bästa valen till de olika rummen i ditt hem.

 • Vilken fogmassa ska jag använda?

  Vilken fogmassa ska jag använda?

  09/11 Jag har satt upp kakel på väggen över köksbänken och ska nu foga skarven. Jag har hört att fogen mot bänkskivan inte behöver vara kakelfogmassa. Stämmer det?

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss