Cookie- och Sekretesspolicy


5 tips om brandvarnare
som räddar ditt liv

Varje år omkommer omkring 70 personer till följd av brandolyckor. Och när flammorna väl har nått gardinerna har du inte många sekunder på dig att ta dig ur sängen innan det går illa. Men det är faktiskt lätt att undvika att bli en del av den mycket tråkiga statistiken: Montera brandvarnare överallt i ditt hem. Här får du fem bra tips om hur många du behöver och var de ska placeras.

Brinnande hus

1. Montera brandvarnare i ALLA rum

En brand kan uppstå överallt i hemmet. Det är förstås mest sannolikt att den uppstår i köket, i vardagsrummet vid kaminen eller ute vid värmepannan, men den kan lika gärna uppstå på kontoret, i barnrummet eller i ledningsnätet på badrummet klockan 04.15 på natten mellan måndag och tisdag. Bäst att vara på den säkra sidan!

2. Använd seriekopplade brandvarnare

Investera i den sorts brandvarnare som är seriekopplade. Upptäcker en brandvarnare att det finns rök i huset, börjar de andra också tjuta.

På så sätt blir du väckt i sovrummet på övervåningen, även om det börjar brinna i källaren. Dina chanser att överleva ökar samtidigt som du får tid att reagera och har möjlighet att begränsa skadornas omfattning.

Seriekopplade brandvarnare
Seriekopplade brandvarnare som kommunicerar med varandra och tjuter om någon av dem upptäcker rök, kostar från cirka 200 kronor och uppåt.

3. Placera brandvarnarna högst upp

Rök söker sig uppåt och därför ska brandvarnarna placeras där taket är som högst. Har du ett platt tak bör du placera den i mitten av taket.

4. Montera inte brandvarnarna nära väggar, dörrar och fönster

Du får inte montera dina brandvarnare för nära hörn, väggar och öppningar som dörrar och fönster. Det tar röken längre tid att tränga ända ut i hörnorna och ett öppet fönster kan föra bort röken från brandvarnaren.

Brandvarnarna registrerar rökutvecklingen förr eller senare, men tänk på att varje sekund räknas! Placera brandvarnarna på minst en meters avstånd från hörnor, kanter och öppningar.

LÄS OCKSÅ: Brandvarnaren ringer själv 112

5. Kolla brandvarnarna regelbundet

Ett batteri i en brandvarnare håller i cirka ett år och när batteriet börjar laddas ur piper de flesta automatiskt. Men när det handlar om liv och lem bör du inte förlita dig till tekniken. Och varje månad bör du trycka på brandvarnarens testknapp för att kontrollera att den fortfarande fungerar. En brandvarnare håller för övrigt i upp till 10 år.

Relaterade artiklar

 • Brandvarnaren ringer 112

  Brandvarnaren ringer 112

  07/04 Tiden med den fula, överkänsliga plastdosan i taket är förbi. De nya brandvarnarna talar om för dig var rökutvecklingen är och kontaktar själv larmcentralen!

 • Så undviker du att julgranen fattar eld

  Så undviker du att julgranen fattar eld

  22/12 Ett par sekunders ouppmärksamhet kan förvandla din julgran till en brandfälla. Se hur snabbt det går – och hur lite som ska till för att undvika en fatal brand.

 • Brandvarnare räddar liv

  Brandvarnare räddar liv

  10/12 De flesta dödsbränder kan undvikas med en brandvarnare. Om du inte redan har satt upp sådana i din bostad, så gör det nu! Här har vi samlat de viktigaste tipsen om var de ska placeras och vilken nytta de gör.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss