Cookie- och Sekretesspolicy


Alltid sele – när du klättrar

Du använder säkert alltid bältet när du åker bil. För säkerhets skull. Det gör de flesta och det är för att vi vet att bilbältet räddar liv. Men även i andra sammanhang ska du använda bälte, eller rättare sagt sele, och det är när du klättrar upp på en stege eller arbetar på ett tak. Det finns selar i olika utföranden och priserna börjar vid 800 kr. Det är en billig livförsäkring.

Så här använder du fallskyddsselen

Det viktigaste är att hitta en fixpunkt som är stadig. Där fästs linan som kopplas till selen. När du har tagit på dig selen ska den justeras så att den passar dig. Den ska sitt tätt intill kroppen men ändå behagligt, så att den inte hindrar dig i arbetet.
Linan ska fästas i något som tål en dragbelastning på 1000 kg, och denna fixpunkt ska sitta högre än ditt huvud när du är längst upp. Är det möjligt kan du kanske fästa den från ett takfönster och sedan fira ner den till marken, där du hakar fast den i selen. Alternativet är att du först klättrar upp på taket – så försiktigt du kan – för då har du inget fallskydd. Nästan
alla olyckor inträffar under själva arbetet, inte vid monteringen. Flytta dig inte mer än 45 grader åt sidan från den punkt där du har fäst linan. Se till att avståndet till marken är längre än den linlängd du har dragit ut för annars landar du på marken om du ramlar. Håll fast i stegen när du klättrar.

Relaterade artiklar

 • Golfboll håller koll på ALLT

  Golfboll håller koll på ALLT

  15/04 Den här "golfbollen" håller koll på ditt hus, både när du är hemma och när du är ute. Den ser alla rörelser, registrerar temperaturer – och sedan blir det kul…

 • Kan vi få en stark infart utan plattor?

  Kan vi få en stark infart utan plattor?

  26/06 Vi har en gräsmatta som vi ibland parkerar bilen på. Speciellt när det har regnat blir den uppkörd och lerig. Finns det något sätt att undvika det?

 • Användarnas favoriter 2014

  Användarnas favoriter 2014

  06/01 2014 blev ett aktivt och spännande gör-det-själv-år. På redaktionen gladde vi oss över att kunna bidra till många kreativa och funktionella projekt hemma hos er och har samlat användarnas tio mest populära artiklar under 2014.

 • Gör en mall av papp

  Gör en mall av papp

  11/10 Arkitektritningar i all ära, men de visar trots allt endast två dimensioner. Om du i stället gör en modell av papp så ser du lätt hur ditt uthus eller din vedbod kommer att se ut när det har byggts.

 • Perfekt fog i skeva hörn

  Perfekt fog i skeva hörn

  03/07 Det är alltid en svår utmaning att få två lister att mötas snyggt i ett invändigt hörn när vinkeln inte är rät. Se här hur experten skapar ett snyggt resultat.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Alltid sele – när du klättrar

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss