Cookie- och Sekretesspolicy


Säker upphängning

Här visar snickaren hur man hänger upp ett skåp med dold upphängning

Skåpets bakre vägg sitter ett par centimeter in, vilket ger bra med plats åt upphängningsanordningen. Snickaren börjar med att mäta skåpets bredd invändigt. Här är det 116 cm. Måttet sätts av på en hyvlad planka som är 21 mm tjock och 115 mm bred.

De 21 millimeterna passar med avståndet från skåpets bakvägg och bakkant. Plankan måste ha samma tjocklek som detta mått för att upphängningen verkligen ska bli dold.

Plankan kortas av med fogsvansen. Sedan tar snickaren ut mittpunkten i varje ände och med hjälp av en rak planka drar han ett streck mellan de två mittpunkterna.Nu ska plankan kapas mitt av i längdled. Till det använder snickaren en cirkelsåg.

Som stöd för sågen spänner han fast en annan planka på arbetsstycket.Snittet i plankan ska läggas i en vinkel på mellan 35 och 45 grader. Här har snickaren ställt in cirkelsågen på 37,5 grader.Nu har vi två lister som passar i varandra. Den ena ska monteras på skåpet, den andra på väggen.

Snickaren stryker på trälim på den list som ska fästas på skåpet.Skruvarna förmonteras invändigt i båda ändarna på skåpet och listen sätts på plats på baksidan, varefter skruvarna dras åt helt.

Kom ihåg att vända den vinkelsågade sidan nedåt, som här. Nu ska vägglisten sättas upp. Här bör man tänka på att sätta vägglisten 8 cm under den höjd som skåpet ska sitta på, eftersom man måste kompensera för höjden på den första listen, samt för skåpets översida.

När snickaren tagit ut höjden avsätter han den i våg med hjälp av ett vattenpass.Nu mäter snickaren upp för var skruvarna ska sitta, cirka 8 cm in från vardera änden på listen, samt en i mitten.

Snickaren förborrar skruvhålen och listen läggs an mot väggen.Nu fungerar skruvhålen som en schablon för hålen i väggen. När snickaren borrat i väggen trycker han in rawlpluggar.

Hålen är borrade med ett 6 mm borr och ska borras en aning djupare än längden på pluggarna, som också är 6 mm breda. Nu kan vägglisten monteras med 5 stycken 60 mm skruvar. När vägglisten sitter fast kan skåpet lägg hängas upp. Nu sitter skåpet stadigt fast mot väggen.

Relaterade artiklar

 • Skräddarsydd hylla

  Skräddarsydd hylla

  22/08 VIDEO: Här visar hantverkaren hur man bygger sin egen hylla av flera lager skivor och som är lätta att sätta samman. Hyllan kan skräddarsys i precis den längd och bredd du önskar. Hyllan sågas till av MDF-skivor i 3 olika ...

 • Varför hänger hyllan snett?

  Varför hänger hyllan snett?

  06/07 Jag har satt upp hyllor på en vägg och inspirerats till det av en artikel i Gör Det Själv. Men de hänger snett. Varför har det blivit så?

 • Kan jag slippa synliga skruvar?

  Kan jag slippa synliga skruvar?

  14/09 Jag ska bygga en sockel till en hylla och undrar om det är möjligt att sätta ihop den utan att använda skruvar. Går det att bara limma ihop den?

 • Hur förstärker jag hyllan?

  Hur förstärker jag hyllan?

  19/08 Jag har satt ett par skåp på en skiva med ett hjul i varje hörn. Dessvärre är inte skivan tillräckligt stabil, så att den böjs på mitten. Vad kan jag göra?

 • Smart automat för burkar

  Smart automat för burkar

  24/11 Burkautomaten är genial eftersom den rymmer många burkar och själv matar fram dem i takt med att du tar ut burkar. Och de äldsta kommer ut först.

  Svårighet 1/4

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss