Cookie- och Sekretesspolicy


Så här byter du
från halogen till led-spotlights

Du kan spara mer än 80 procent av elförbrukningen genom att byta ut dina 12V halogenspotlights mot ledlampor. Men du måste samtidigt byta ut transformatorn mot en avsedd för ledsystem.

LED halogen spots
Ut med halogen- och in med ledlampor. Det är enkelt att byta ut lampan i dina spotlights, men transformatorn måste också bytas ut till en avsedd för ledsystem, för att dina nya ledspotlights ska fungera.

Ledlamporna har med tiden ersatt den traditionella glödlampan i hemmets alla lampor. Ljuskvaliteten blir allt bättre och besparingen på elräkningen är glädjande.

Nu har turen kommit till dina takspotlights. Ljuskvaliteten i 12V-ledlamporna har blivit så bra att det finns all anledning att byta ut de gamla halogenlamporna mot ledspotlights.

ÖVERSIKT: Vad heter sockeln?

Även här är besparingen ansenlig: Har du exempelvis sax 10-watts halogenlampor i köket kan du byta ut dem mot sex 1,2-watts ledlampor – på så sätt minskar strömförbrukningen från 60 watt till imponerande 7,2 watt!

Ledspotlights kräver en ny transformator

Halogenlampor drivs antingen av en elektronisk transformator (som ofta är lätt och avlång) eller en järnkärnetransformator (i regel stor och tung).

Därför finns det två anledningar till att de gamla transformatorerna till halogenlamporna inte fungerar tillsammans med ledlampor.

 1. Minimibelastning
 2. Den elektroniska transformatorn har en minimibelastning, exempelvis på 20 watt. Tänder du till exempel sex ledlampor à 1,2 watt kommer den totala belastningen att bli för låg för att transformatorn ska fungera.

 3. Växelström eller likström
 4. Både elektroniska och järnkärnetransformatorer omvandlar växelström (AC) från 230V till 12V, vilket är perfekt för halogenspotlights. Ledspotlights kräver däremot likström (DC) för att ge konstant ljus. Byter du bara ut halogenlamporna mot ledlampor i dina spotlights riskerar du alltså att ljuset flimrar.

Ledspotlights kräver därför en annan typ av omvandlare, en led-transformator. När du byter från halogen- till ledlampor måste du också byta ut den gamla transformatorn mot en som är avsedd för ledlampor.

LÄS OCKSÅ: Så mycket ström sparar du med ledlampor

Spara 90 procent på elräkningen med ledspotlights

När du väl har bytt ut lamporna och transformatorn kan du glädjas åt markant lägre strömförbrukning i dina spotlights. En 10-watts halogenlampa kan ersättas med en 1,3-watts ledlampa – det vill säga drygt en tiondel av strömförbrukningen.

Ledlampornas livslängd är också markant längre – upp till 20 000 timmar – jämfört med halogenlampornas i bästa fall 4 000 timmar.

Redaktionen rekommenderar: Träffa rätt när du köper nya lampor

Relaterade artiklar

 • Aldrig mer dåliga ledlampor

  Aldrig mer dåliga ledlampor

  01/11 Det är svårt att veta om ljuskvaliteten i en ledlampa är bra. Se här vilken lampa du ska använda i köket, badrummet, vardagsrummet och i barnens rum.

 • Smart utebelysning helt utan kablar

  Smart utebelysning helt utan kablar

  20/06 Saknar du ljus på infarten, cykelskjulet eller garaget? GP Batteries har tagit fram en smart ledlampa för utomhusbruk med rörelsesensor, som vi gillar!

 • 6 udendørs-lamper du selv kan sætte op

  6 udendørs-lamper du selv kan sætte op

  06/09 Man må da ikke selv sætte lys op udendørs, vel? Jo, nu må du! Her får du en stribe bud på flotte og praktiske lamper, du selv må sætte op.

 • Belysning du kan sätta upp själv

  Belysning du kan sätta upp själv

  06/09 Man får väl inte sätta upp belysning utomhus själv? Jo, nu får du! Här får du sex förslag på snygga och praktiska lampor du får sätta upp själv.

 • Vad heter socklarna till glödlamporna?

  Vad heter socklarna till glödlamporna?

  15/04 Jag tycker att det finns en uppsjö av socklar till glödlampor och jag har svårt att hitta rätt i djungeln. Har ni en översikt?

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss