Cookie- och Sekretesspolicy


LED – förvisar andra ljuskällor till mörkret

Led-lampor tillhör framtiden. Strömförbrukningen är mindre, livslängden större och ljuset varmare än det från glödlamporna. Dessutom är värmeutvecklingen minimal och lamporna kan användas överallt. Led-lamporna förvisar klassiska spar- och halogenlampor till mörkret.


Halogen- och glödlampor måste bytas ut ganska ofta, men led-lampor har en livslängd på 10 000–30 000 timmar.

I höstas tog IKEA ett drastiskt steg. Hela sortimentet av belysningsprodukter ändras så att det från våren 2016 uteslutande består av led-lampor och led-produkter – och det gäller samtliga IKEA-varuhus i hela världen.

Man kan nästan inte föreställa sig en mer officiell och finare acceptans av led-teknologin. Men fördelarna är ju också uppenbara: Du får ett relativt varmt ljus och en extremt låg energiförbrukning. IKEA har kommit fram till att en ledlampa har en genomsnittlig livslängd på 20 år. Det är en hållbarhet som övertrumfar allt vad vi är vana vid. Det innebär också att flera lampfabriker nu tillverkar belysning med inbyggd led-lampa och det går inte att byta ut led-lampan. Orsaken är att armaturen blir omodern långt innan led-lampan behöver bytas.

Hållbar och energivänlig LED

Led är en förkortning av Light Emitting Diode (ung. ljusgivande diod).Dioden är elektronisk och förvandlar energi (ström) till ljus. Dioden utvecklar nästan ingen värme och därmed slits lampan inte lika mycket som en glödlampa eller halogenlampa.

En halogenlampa använder 10 % av energin till ljus medan resten blir till värme. Eftersom led-lampan inte avger någon värme kan du placera armaturen nästan exakt var den behövs utan att tänka på t.ex. brandrisken. Du kan dessutom sätta upp många armaturer utan att oroa dig för elräkningen. Du kan t.ex. ersätta en 60 W glödlampa med 10 led-lampor utan att öka strömförbrukningen.

Led ger varmare ljus

Ett av de stora problemen med energisparlampor har varit att de gett ett ganska kallt ljus. Och det har irriterat många eftersom vi i Norden behöver mycket ljus på vintern. När det gäller en lampas förmåga att återge färger så ska du kolla lampans Ra-värde (Rendering Accuary, ung. återgivande). Och led-lamporna har här fina värden.

Dagsljus har ett Ra-värde på 100. Ju högre värde, desto bättre återges färger. Glödlampor och halogenlampor har ett Ra-värde på 98-99 medan energisparlampor ligger lågt, mellan 80 och 85. Led-lampor ligger mellan 85 och 95.

Men ju högre Ra-värdet är, desto högre blir priset på lampan. Det är ju diodens kvalitet som är utslagsgivande för ljusets kvalitet.

Så här väljer du rätt led-lampa

Experter inom belysning föreslår att du väljer lampor med ett Ra-värde på 90 eller högre, i varje fall på ställen där du verkligen vill ha en så perfekt färgåtergivning som möjligt.

Lumen är det värde som används när vi talar om en lampas prestanda, alltså ljusstyrka. Det är därför alltid lumen som du ska jämföra för att skilja mellan olika ljuskällor. En gammaldags glödlampa på 60 watt ger mellan 700 och 800 lumen.

Om du vill byta ut en sådan glödlampa ska du välja en led-lampa som ger ungefär lika många lumen. Men du bör också undersöka hur varmt eller kallt sken lampan ger. Färgtemperaturen uttrycks i kelvin (K) och är värdet 2600–3000 K, så är skenet varmt. Mellan 3500 och 4000 är skenet neutralt. Med varmt ljus menas ljus från en halogenlampa medan neutralt ljus definieras som dagsljus. Dagsljuset mitt på dagen är cirka 5000 K.

Kolla lumenvärdet

Vi har nästan alltid vält glödlampor efter antal watt. Men watt används för att tala om hur mycket energi lampan förbrukar och därför kan watt inte användas när du köper en led-lampa. Du ska i stället se efter lumen, som anger lampan ljusflöde.

VÄLJ RÄTT LAMPA

GLÖDLAMPOR LED-LAMPOR
15 watt 140 lumen
25 watt 250 lumen
40 watt 470 lumen
60 watt 800 lumen
75 watt 1050 lumen
100 watt 1520 lumen

LÄS ÄVEN: GALLERI: Nya möjligheter med led-ljus

Relaterade artiklar

 • 6 udendørs-lamper du selv kan sætte op

  6 udendørs-lamper du selv kan sætte op

  06/09 Man må da ikke selv sætte lys op udendørs, vel? Jo, nu må du! Her får du en stribe bud på flotte og praktiske lamper, du selv må sætte op.

 • 6 utomhuslampor du kan sätta upp själv

  6 utomhuslampor du kan sätta upp själv

  06/09 Man får väl inte sätta upp belysning utomhus själv? Jo, nu får du! Här får du flera förslag på snygga och praktiska lampor du får sätta upp själv.

 • Smart utebelysning helt utan kablar

  Smart utebelysning helt utan kablar

  20/06 Saknar du ljus på infarten, cykelskjulet eller garaget? GP Batteries har tagit fram en smart ledlampa för utomhusbruk med rörelsesensor, som vi gillar!

 • Vad heter socklarna till glödlamporna?

  Vad heter socklarna till glödlamporna?

  15/04 Jag tycker att det finns en uppsjö av socklar till glödlampor och jag har svårt att hitta rätt i djungeln. Har ni en översikt?

 • Kan jag byta ut halogen- mot ledlampor?

  Kan jag byta ut halogen- mot ledlampor?

  16/03 Jag har ett par halogenspots i både kök och badrum som jag skulle vilja byta ut mot ledlampor. Men finns det ledlampor som passar i mina gamla spots?

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss