Cookie- och Sekretesspolicy


5 TIPS: Så ökar du bostadens värde

Funderar du på att sälja? Är du osäker på var du bör göra en insats för att lyckas med en snabb och lönsam försäljning? Här får du inredningsexpertens fem bästa knep för hur du med enkla medel höjer värdet på din bostad.

1. Glöm inte ytterdörren

När dina köpare (och gäster) ringer på så har de inget annat att titta på än ytterdörren och resten av entrén medan de väntar på att du (eller mäklaren) öppnar. Se därför till att göra ett så gott intryck som möjligt genom att ha ett inbjudande och välkomnande entré. Plantera blommor i ett par krukor vid ytterdörren och ta bort alla vissna växter. Tvätta eller rent av måla om din ytterdörr. Sätt ev. upp en portklapp, byt ut dörrhandtagen och torka av lamporna vid sidan av dörren. Byt ut trasiga stenplattor på gången. Trimma buskar och träd, borsta gången och räfsa bort löv.

Kolla att man TYDLIGT kan se var du bor: nummer på huset och namn på dörren. Kolla också att grinden lätt kan öppnas så att den inte kärvar eller hänger.


2. En skvätt färg är rena miraklet

Det är väl ingen direkt överraskning, men en skvätt färg kan vara rena miraklet, så måla så mycket du kan – med ljusa färger! Både mäklare och kunder säger att köparna helst vill kunna flytta in den nya bostaden utan att behöva måla om varenda vägg. Men det förutsätter att färgvalet är smakfullt, så håll dig till vitt. Det lättaste sättet att ge sin bostad ett rejält lyft är därför att spackla igen hål efter skruvar och spikar och måla väggarna ljusa och fräscha.

Ett gulnat, nästan mörkbrunt tak av träpanel kan göra en affär omöjlig så ett sådant tak måste målas om du drömmer om att sälja bostaden. Och ska du bo kvar så blir rummet mycket ljusare och trevligare.


3. Se över dina golv

Väggarna ska vara rena och helst vita, men golven då? En gammal slogan sa ”se på dina skor, andra gör det” – och så är det med golven. Slitna linoleumgolv och fläckiga mattor säljer inte. Om du inte kan tvätta, slipa eller ta bort fläckar från golven så att de ser fräscha ut bör du överväga att lägga en ny matta eller ett nytt klickgolv. Men linoleum är ingen höjdare, välj hellre trä. Det är främst hallen, köket och badrummet som kan ha slitna golv. Har vintern varit lång och hård kan hallgolvet se extra slitet ut av saltblandad snö.


4. Ge köket ett rejält lyft

Det lönar sig nästan aldrig att byta ut köket bara för att du vill sälja bostaden. Jo, möjligen om det är mycket slitet och gammalt. Men med lite extra uppmärksamhet på några detaljer i köket kommer du långt. En ny bänkskiva kan köpas rätt billigt om du inte kan slipa och ytbehandla den gamla så att den ser fräsch ut. Byt ut handtagen på skåp och lådor för att få ett modernare stuk. Se skåpdörrarna slitna ut kan det löna sig att måla dem.

Köket på den vänstra bilden verkade lite grått och murrigt, så något skulle göras. Lösningen var att byta ut ett par bänkskivor och måla de grå marmorplattorna på väggen. Diskmaskinen flyttades in vid sidan av vasken och bänkskivan vid diskmaskinen togs bort så att det blev mer luft i köket.


5. De små detaljerna är viktiga

Laga alla små skador samt avsluta arbeten som inte gjorts klara. Om köparen upptäcker flera småskador och ser halvfärdiga lösningar ger det ett intryck av att du slarvar med underhållet av bostaden. Då kommer köparen att fundera på vad som mera kan vara galet, men som inte syns. Kom också ihåg att du är lite ”hemmablind” så be gärna en god vän att kritiskt gå igenom bostaden.


Stylistens checklista:


 • Byt ut skadade plattor på väggar och i golv i kök, hall och badrum.
 • Torka av alla strömbrytare och byt de som är skadade.
 • Räta upp skåpdörrar som hänger eller som sitter snett.
 • Kolla att inte några spotlampor i taket har släppt och hänger ner.
 • Lister som saknas ska sättas på plats i hela bostaden.
 • Dörrarna ska tvättas av och handtagen bör vara likadana.
 • Laga spår efter hundens eller kattens klor på väggar och golv
 • Åtgärda fuktfläckar.
 • Byt ut slitna fogar runt tvättställ, badkar och dusch i badrummet.

Relaterade artiklar

 • 8 LJUSA idéer till hemmet

  8 LJUSA idéer till hemmet

  26/10 Vår inredningsexpert har satt ihop en lista med de åtta bästa gör-det-självtipsen om hur du öppnar upp ditt hem och släpper in ljuset.

 • Hur gör jag egna bildramar?

  Hur gör jag egna bildramar?

  03/08 Behöver du en ram med specialmått? Du kan själv enkelt tillverka en svävande tavelram. Här ser du hur.

 • Hur skyddar jag väggen bakom soffan?

  Hur skyddar jag väggen bakom soffan?

  27/06 Vår soffa glider lite fram och tillbaka på golvet och gör då märken på väggen. Jag undrar därför hur väggen ska kunna skyddas?

 • GALLERI: 6 kreativa IKEA-projekt

  GALLERI: 6 kreativa IKEA-projekt

  17/10 Det finns massor av fina lösningar med saker från IKEA som har byggts in i en vägg eller har fått en ny smart funktion. Hämta inspiration här!

 • Bättre akustik på ett snyggt sätt

  Bättre akustik på ett snyggt sätt

  12/09 PYTT Living har lanserat en akustikdämpande lösning som skämmer bort både öron och ögon. Det är bara att hänga upp skivorna på väggen!

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss