Cookie- och Sekretesspolicy


12 TIPS: Utnyttja alla dolda kvadratmeter

Det är sällan som vi tycker att vi har tillräckligt med plats. Men det har vi ofta, fast det vet vi inte. Det finns säkert oanvända kvadratmetrar på flera ställen i din bostad och de kan förvandlas till extra förvaringsutrymmen eller kanske till ett helt rum.


Hyllplanen är en förlängning av trappans steg.

1. Trappans sidor är en garderob

En trappa tar ofta upp en mycket stor del av ett rum men du kan utnyttja trappans vägg, t.ex. till en garderob. Här är det plats för hyllor, klädkrokar och skåp vilket gör att man får koll på de saker som annars skapar oordning. Eftersom man tänkt framåt från början har flera trappsteg förlängts till praktiska hyllor på garderobsväggen.Skjutluckorna glider i en enkel ram med frästa spår.

2. Extra plats ovanpå skåpen

Det är ganska vanligt att garderober inte är högre än 200-220 cm och om det är högre till tak så kan du utnyttja utrymmet optimalt genom att sätta skåp ovanpå garderoberna. Har du tur hittar du färdiga skåp som passar i storlek, annars snickrar du snabbt en ram som du fräser spår i. Och i spåren sätter du skjutluckor.

SE MER: Stuva undan dina grejor - förläng garderobenEn enda stolpe räcker oftast. Väggarna bär resten. Utöver det ska räcket vara minst en meter högt.

3. Sovrummet svävar under taket

Om det är högt till taket kan du skapa nya rum ovanpå de gamla, i varje fall kanske ett sovloft eller flera. I bland kan det räcka med endast en säng, i bland har du så mycket plats till förfogande att du kan inreda ett helt rum.

Här bärs loftet upp av kraftiga bärlinor på väggarna. De klarar det mesta av vikten och därför räcker det med en stolpe under det fria hörnet. Vill du slippa stolpen kan du ersätta den med kraftiga stålband från taket. Sök efter ”sovloft” och ”loft” på

SE MER: Bygg ett sovloft


4. Skapa ordning i hallen

Det är i regel skor, vantar, handskar, halsdukar och mössor som skapar oordning i hallen. För att slippa problemet måste du organisera, t.ex. med en hallmöbel som denna. Den har skohyllor och klädstång på baksidan samt hyllor och krokar på framsidan.


5. Lådor under skåpen

Sockeln under dina köksskåp är bara tomma utrymmen och varför inte utnyttja dem till sockellådor med plats för olika kökssaker. Du kan köpa färdiga sockellådor och du kan snickra dem själv (men köp utdragsskenor). Det krävs att golvet är plant för annars kan det bli svårt att dra ut och skjuta in lådorna.Ett litet beslag fungerar som handtag. Lådan kan också hållas på plats av små magneter.

6. Trappan är full av lådor

En trappa kan användas till så mycket mer än bara som en förbindelse mellan två våningar. Här är en elegant och rätt annorlunda lösning. Mellan planstegen finns lådor. De ska visserligen specialsnickras men du kan köpa utdragsbeslag och skruva fast dem.


7. Dubbla boklådor

Om du har fler böcker än vad som får plats i dina bokhyllor kan säkert dessa dubbla boklådor hjälpa dig. De ser ut som extra djupa bokhyllor men består av två tunnare som har satts ihop med gångjärn.

SE MER: Dubbelt upp på de smala hyllornaTillbyggnaden börjar vid den översta bjälken. De 65 centimetrarna utbyggnad ligger under taksprånget.

8. Plats för ett kök på endast 65 cm

Ibland kan det verka hopplöst att få plats för den perfekta inredningen av det nya köket. Rummet är för litet. Men då gäller det att vara fiffig. Det var arkitekten som kom på att det räcker med en tillbyggnad på endast 65 cm för att få plats för det nya köket.

Just 65 cm räckte för en rad köksskåp och en lång arbetsbänk och därmed kunde man klämma in både kök och matplats. På utsidan klädde man med zink och cederträ.
Du kan bygga till ett eller flera rum på samma sätt. Hur det går till ser du på.

9. Hallen har byggts utanpå huset

En på tok för liten hall, eller i värsta fall nästan ingen hall alls, kan göra det svårt att hålla ordning bland kläder, skor och en mängd annat som det inte finns plats för. Men varför då inte hitta plats utanför huset och flytta ut hallen? Se här hur hela ingångspartiet blivit en tillbyggnad. För att det ska vara varmt och skönt att komma hem, sätter du också upp en radiator eller två.


10. Lägg skorna i rör

Ofta är det så att bristen på utrymme mest handlar om att skapa ordning i röran. Skor är ett bra exempel och här är ett bra sätt att hålla ordning bland dem. Limma ihop en mängd pvc-rör till en hylla. Gör du den tillräckligt djup får du rum med ett par i varje rör och dessutom gör du hyllan så stabil att den kan stå av sig själv.


11. Mängder av skåp under trappan

Visst ser det lätt och elegant ut med en öppen trappa, men bygger du in den kan du få massvis av plats. Se här där en mängd skåp nu har satts in och de har oceaner av plats för allt möjligt. Om du fäster starka möbelhjul under skåpen kan du dra ut dem i sin helhet. Du hittar säkert inga färdiga skåp som kan användas så antingen snickrar du dem själv eller också sågar du itu färdiga underskåp.Rejält med plats för förvaring och ändå mysiga sittplatser .

12. Sittplatser i fönsternischen

Djupa fönsternischer kan utnyttjas på flera sätt oavsett om nischerna är en del av det ursprungliga huset eller om du sätter upp små väggar för att skapa nischerna. Den enkla och mycket praktiska lösningen kan skapas av färdiga skåp, men du kan också specialsnickra skåp som passar.Relaterade artiklar

 • GALLERI: 6 kreativa IKEA-projekt

  GALLERI: 6 kreativa IKEA-projekt

  17/10 Det finns massor av fina lösningar med saker från IKEA som har byggts in i en vägg eller har fått en ny smart funktion. Hämta inspiration här!

 • Bättre akustik på ett snyggt sätt

  Bättre akustik på ett snyggt sätt

  12/09 PYTT Living har lanserat en akustikdämpande lösning som skämmer bort både öron och ögon. Det är bara att hänga upp skivorna på väggen!

 • Osynlig hyllupphängning.

  Osynlig hyllupphängning.

  23/08 VIDEO: Här ska hantverkaren visa hur man sätter upp en hylla utan att upphängningsbeslagen syns, men där man ändå kan vara säker på att hyllan sitter kvar. Den här hyllan ska användas för bilder. Och till det passar en bit ...

 • Elegant gallerihylla

  Elegant gallerihylla

  22/08 VIDEO: Om du vill sätta upp familjebilderna eller mindre tavlor sida vid sida, samtidigt som du vill kunna byta ut motiven emellanåt är den här gallerihyllan perfekt. Den är till på köpet mycket enkel att tillverka.

 • Vinn tid och pengar med 3D-program

  Vinn tid och pengar med 3D-program

  28/07 Rita INNAN du bygger om – och undvik många felbeslut! Med det här praktiska och gratis 3D-ritprogrammet kan du spara både tid och pengar.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss