Cookie- och Sekretesspolicy


Installera trappan

Trappan ser kanske elegant och luftig ut, men skenet bedrar. Se till att ha gott om hjälp när du ska lyfta den på plats, annars går det lätt fel. Bestäm i förväg vem som dirigerar, så att ni inte hamnar fel på vägen.

Skyddsmaterialet som tejpades fast under vangstyckena skyddar golvet och inklädnaden i hålet till dess trappan sitter på plats. Hantverkaren börjar med att lyfta upp trappan, så att han kan skruva fast den övre stolpen i vangstycket. Han använder de 28 mm bultar som följer med trappan. Han monterar en uppe och en nertill. Bultarna dras med den medföljande insexnyckeln.

Sedan sänker han ner trappan på sin plats, så att den vilar på stolpens urtag. Han har hjälp av en assistent på nedre plan med att styra den på plats. Nu kan de ta bort skyddspappen som fram till nu har skyddat golvet från repor medan de lyfte trappan på plats.

Hantverkaren stöttar temporärt upp trappan med en träbit som görs fast med en tving. Träet, här en bit mdf-skiva, stöttar upp ett av stegen och står på en pappskiva på golvet. Sedan går han i trappan för att kontrollera att den är stabil. Han noterar också om stolpen sitter rätt i förhållande till inklädnaden. Hantverkaren kollar att stegen sitter i våg innan han fortsätter.

När trappan står som den ska skruvas den fast i väggen. Det görs med hjälp av 112 mm långa karmskruvar med huvud gjorda för att skruvas direkt i betong eller tegel. Det följer med pluggar som ska användas för att täcka skruvhålen. Hantverkaren mäter deras diameter för att kunna välja rätt borr.

Sedan borrar han så att skruven försänks i vangstycket och senare kan täckas med pluggen. Därpå borrar han igenom resten av vangstycket med en 6 mm träborr som han byter mot en 6 mm betongborr när han kommer in i väggen.

Nu kan den långa karmskruven dras i så att den spänner fast vangstycket mot väggen. Skruvens gängning gör att vangstycket sitter i rätt läge utan att dras kloss an mot väggen. Slutligen täcks skruvhålet med en plugg. Samma metod används för resten av skruvarna. Vangstycket ska skruvas fast vid ungefär vart fjärde steg. Kom också ihåg att skruva fast den kortare delens vangstycke i motstående vägg.

Nu sitter trappan fast i väggen och hantverkaren kan ta bort den temporära stöttan. Nu är det dags att sätta ihop trappräcket. Det finns förborrade hål i vangstyckets översida som passar till spjälorna. Hantverkaren lägger på lite trälim på varje spjäla innan han sätter dem i hålen. Sen är det bara att jobba på. Med en fuktig trasa torkar hantverkaren bort eventuellt överflödigt lim innan det torkar.

När alla spjälor är limmade i hålen ska själva handledaren sättas på. Hantverkaren vänder upp och ner på handledaren och lägger i lim i alla hål. Nu ska handledaren sättas på spjälorna. Börja i ena änden. När alla spjälor sitter i var sitt hål bankar hantverkaren ner handledaren med handkraft.

Sedan ska handledaren bara skruvas fast i stolpen. Till det används en av de medföljande skruvarna och insexnyckeln. På samma sätt gör hantverkaren fast handledaren längst ner. Slutligen fixar hantverkaren den sista finishen genom att sätta pluggar i alla hål på vangstycket där stegen skruvats fast.

Nu är trappan installerad och klar. Och vi har fått en snygg och praktisk förbindelse mellan de båda våningarna.

Relaterade artiklar

 • De rätta trappmåtten

  De rätta trappmåtten

  22/08 VIDEO: En trappa ska ha bestämda mått för att vara bra och säker att gå upp och nerför. Dessa mått är bestämda utifrån en människas steglängd. Normal steglängd är ca 63 cm men den avtar när man rör sig uppåt. Därför finns det ...

 • Ledstång i källarnedgången

  Ledstång i källarnedgången

  22/08 VIDEO: En trappa utan ledstång kan vara en säkerhetsrisk. Därför ska hantverkaren sätta upp en bra ledstång direkt på väggen. För att räkna ut hur långt i sär beslagen ska sitta längs ledstången mäter hantverkaren först ...

 • Installera trappan

  Installera trappan

  19/08 VIDEO: Trappan ser kanske elegant och luftig ut, men skenet bedrar. Se till att ha gott om hjälp när du ska lyfta den på plats, annars går det lätt fel. Bestäm i förväg vem som dirigerar, så att ni inte hamnar fel på vägen.

 • Montera ihop en trappa

  Montera ihop en trappa

  19/08 VIDEO: Trappan har kommit från tillverkaren. Nu behöver den bara monteras ihop. Innan hantverkaren börjar ser han till att han fått levererat alla skruvar, muttrar och andra delar som följer med trappan.

 • Inklädnad av det nya trapphålet

  Inklädnad av det nya trapphålet

  19/08 VIDEO: Innan den nya trappan kan monteras ska öppningen kläs in runt om. Hantverkaren börjar med att mäta upp. Eftersom det ska läggas ett nytt golv lägger han på en planka av samma slag som ska läggas och med hjälp av ett ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss