Cookie- och Sekretesspolicy


Laga en skadad betongtrappa

Om yttertrappan eller källartrappan är full med sprickor eller hål gäller det att snabbt rädda den från att frostsprängas eller vittra sönder ytterligare.

Först ska allt löst material runt hålen och sprickorna hackas bort med en murarhammare. Det som vid ett första påseende ser ut som ett litet hål kan visa sig vara en större skada när man väl fått bort all trasig betong.

Tar man inte bort allt löst återkommer skadan snabbt. Den lösa betong som knackas bort avlägsnas löpande.

Fåratt lagningen ska bli så fin som möjligt väljer muraren att skära tre snitt runt hålet med vinkelslipen. Utstickande bitar knackas bort med mejseln. Var noga med att få bort allt damm och grus från hålen så att betongen kan fästa ordentligt. Använd till exempel en stålborste och en kvast.

Rör ihop reparationsbetong eller blanda den själv av en del vatten och tre delar cement som rörs ihop till en tunn gröt.

Efter att hålet förvattnats penslas det med blandningen. Blanda en omgång grovbetong av en del cement, tre delar grus och vatten. Blandningen pressas ner väl i alla skrymslen.

Om hålet är djupt får man fylla i flera omgångar. När hela hålet är fyllt med grovbetong jämnas lagningen med en reparationsslev så att den nya betongen kommer i nivå med resten av trappsteget. Vid djupare hål som går över trappstegets kant kan man behöva jämna av i flera omgångar innan betongen torkat för att vara säker på att få ett jämnt steg.

Till sist jämnar man till kanten med en fuktig pensel så att övergången mellan reparationen och trappan blir så osynlig som möjligt. Om vädret är varmt eller solen ligger på kan betongen torka så snabbt att den spricker.

Därför är det bra att täcka lagningen med plast. Plasten kan plockas bort efter ett par dagar och inom en månad har lagningen härdat.

Relaterade artiklar

 • Laga hålet i betongtrappan

  Laga hålet i betongtrappan

  14/03 Små sprickor i betongtrappan är näst intill oundvikliga. Reparerar du skadan NU räcker det med en liten åtgärd. Se hur lätt du fixar det.

 • De rätta trappmåtten

  De rätta trappmåtten

  22/08 VIDEO: En trappa ska ha bestämda mått för att vara bra och säker att gå upp och nerför. Dessa mått är bestämda utifrån en människas steglängd. Normal steglängd är ca 63 cm men den avtar när man rör sig uppåt. Därför finns det ...

 • Ledstång i källarnedgången

  Ledstång i källarnedgången

  22/08 VIDEO: En trappa utan ledstång kan vara en säkerhetsrisk. Därför ska hantverkaren sätta upp en bra ledstång direkt på väggen. För att räkna ut hur långt i sär beslagen ska sitta längs ledstången mäter hantverkaren först ...

 • Installera trappan

  Installera trappan

  19/08 VIDEO: Trappan ser kanske elegant och luftig ut, men skenet bedrar. Se till att ha gott om hjälp när du ska lyfta den på plats, annars går det lätt fel. Bestäm i förväg vem som dirigerar, så att ni inte hamnar fel på vägen.

 • Installera trappan

  Installera trappan

  19/08 VIDEO: Trappan ser kanske elegant och luftig ut, men skenet bedrar. Se till att ha gott om hjälp när du ska lyfta den på plats, annars går det lätt fel. Bestäm i förväg vem som dirigerar, så att ni inte hamnar fel på vägen.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss